NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.03.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

PREDSJEDNICA IDE U POSJET NAJSTARIJOJ HRVATSKOJ DIJASPORI Dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose, a sad ih želi i ojačati

Rumunjski Hrvati sa Zvonkom Milasom (foto: hrvatiizvanrh.hr)

Grabar Kitarović u Rumunjsku će doputovati u ponedjeljak.

Br. pregleda: 1348

Rumunjski Hrvati sa Zvonkom Milasom (foto: hrvatiizvanrh.hr)

Autor: Hina/CroExpress

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravit će sljedećeg tjedna u trodnevnom službenom posjetu Rumunjskoj, gdje će se sastati sa svojim domaćinom predsjednikom Klausom Iohannisom i drugim visokim rumunjskim dužnosnicima, održati predavanje na Bukureštanskom sveučilištu, te posjetiti malu hrvatsku zajednicu na zapadu zemlje koja je, prema nekim izvorima, najstarija hrvatska dijaspora.

Grabar Kitarović u Rumunjsku će doputovati u ponedjeljak na poziv svog kolege Iohannisa, a glavne teme razgovora, kako se doznaje u Uredu predsjednice, bit će jačanje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene, Inicijativa tri mora, čiji će se sljedeći summit održati u Bukureštu, te druga pitanja poput ulaska obiju zemalja u Schengen i članstva u OECD-u.

Hrvatska i Rumunjska - dvije zemlje članice Europske unije i NATO-a sa sličnim vanjskopolitičkim prioritetima – imaju odlične bilateralne odnose bez otvorenih pitanja, a hrvatska predsjednica nada se da će predstojeći posjet dodatno ojačati već i sada visoku razinu suradnje i partnerstva između dviju zemalja, doznaje se.

Gospodarska bilateralna suradnja međutim bitno zaostaje - Rumunjska je tek 14. hrvatski vanjskotrgovinski partner među državama članicama EU-a. Bilateralna trgovinska razmjena prošle je godine iznosila skromnih 260 milijuna eura, no u prvoj polovici 2017. godine bilježe se pozitivni trendovi pa je hrvatski izvoz u Rumunjsku porastao za 35 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz iz te zemlje također porastao za 20 posto.

Kako bi se ti trendovi dodatno osnažili, u Rumunjskoj trgovinskoj komori će se povodom posjeta hrvatske predsjednice organizirati, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, gospodarski forum na kojem će se gospodarstvenicima obratiti dvoje predsjednika.

25 godina diplomatskih odnosa


Službeni posjet Grabar Kitarović Rumunjskoj uzvratni je posjet pošto je u lipnju 2015. Iohannis službeno posjetio Hrvatsku, što je bio jedan od njegovih prvih posjeta inozemstvu po dolasku na dužnost. Posjet će poslužiti i kako bi se obilježilo 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Hrvatska predsjednica će u ponedjeljak i utorak boraviti u Bukureštu gdje će, osim s Iohannisom, održati odvojene radne sastanke s predstavnicima rumunjskog parlamenta, te s patrijarhom Rumunjske pravoslavne crkve Danielom.

Na Bukureštanskom sveučilištu Grabar Kitarović će održati predavanje pod naslovom 'Doprinos Hrvatske konsolidaciji Europe', a također će se obratiti i gospodarstvenicima dviju zemalja na Rumunjsko-hrvatskom gospodarskom forumu.

U srijedu hrvatska predsjednica putuje u Temišvar gdje će održati predavanje na početku akademske godine na Zapadnom sveučilištu. Istoga dana Grabar Kitarović će posjetiti mjesta Karaševo, Klokotić i Lupak u kojima će se susresti s predstavnicima hrvatske zajednice u Rumunjskoj.

30.09.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

NJEMAČKE ŽELJEZNICE VIŠE NEĆE KONTROLIRATI PUTNIKE Koji ispune ova dva uvjeta

12.03.2018.

Osim ovog noviteta, DB žele povećati točnost dolaska vlakova. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku

FOTO: Korčula

FOTO: Zimska vježba MORH-a