NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Hrvatska

CRKVA SE OGLASILA O DOGAĐANJIMA U PAZINU 'To je unaprijed režirana predstava, svećenici nakon 1700 godina djelovanja u Istri kao da nisu poželjni'

Foto: Hina/Daniel Sponza

Zvižducima na antifašista mons. Božu Milanovića.

Foto: Hina/Daniel Sponza

Autor: Hina/CroExpress

Porečka i Pulska biskupija priopćila je u srijedu kako su ih neugodno iznenadila nedavna događanja u Pazinu, na proslavi Dana Istarske županije, kada se glasno negodovalo pri spomenu uloge Crkve i mons. Bože Milanovića u procesu pripojenja Istre Hrvatskoj te upozorila kako se očita povijesna istina podređuje jednoumnoj ideologiji.

Biskupija podsjeća kako se sustavno prešućivala istina o ulozi Katoličke Crkve u Istri i mons. dr. Boži Milanovića za pripojenja Istre Hrvatskoj, a uglavnom redovito veličala uloga ondašnjih vlastodržaca te poručuje kako ne treba zaboraviti da su upravo istarski svećenici, na čelu s mons. Milanovićem, bili istaknute žrtve fašističkog režima. Porečka i Pulska biskupija smatra da bi se predstavnici vlasti u Istri trebali jasnije i nedvosmislenije ograditi od netolerantnog nastupa na svečanoj sjednici.

Zvižducima na antifašista mons. Božu Milanovića

Inače, na svečanoj sjednici govorila je predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović, a na njezino spominjanje doprinosa katoličkog svećenstva međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka predstavnici antifašista žestoko su negodovali. Dok je govorila o doprinosu Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj predsjednicu su iz publike izviždali i na sam spomen katoličkog svećenstva. Isto se dogodilo i saborskom zastupniku Antonu Klimanu, kao izaslaniku predsjednika Hrvatskog sabora, koji je na spomen Katoličke crkve prekidan zvižducima.

Porečka i Pulska biskupija u priopćenju naslovljenom ‘Zvižducima na antifašistu mons. Božu Milanovića’ ističe:

‘Bili smo u mnogo navrata svjedoci kako se proteklih godina, na brojnim skupovima na kojima se obilježavala obljetnica pripojenja Istre Hrvatskoj, sustavno prešućivala istina o ulozi Katoličke Crkve u Istri i mons. dr. Boži Milanovića u tom povijesnom događaju. Uglavnom se redovito veličala uloga ondašnjih vlastodržaca. Naravno da nitko pametan neće relativizirati ulogu ondašnjih boraca za oslobođenje Istre od fašizma, pa i njihovu ulogu u procesu pripojenja Istre Matici zemlji. Ne treba zaboraviti da su upravo istarski svećenici, na čelu s mons. Božom Milanovićem, bili istaknute žrtve fašističkog režima.’

Biskupija u priopćenju podsjeća da ‘svećenici Josip Pavlišić, Zvonimir Brumnić i Srećko Štifanić sudjeluju u izradi i donošenju Rujanskih (Pazinskih) odluka 1943. Svećenici Božo Milanović, Tomo Banko i Leopold Jurca 19. ožujka 1946. primaju 17 članova Savezničke komisije i podacima iz crkvenih matica dokazuju da je stanovništvo Istre slavensko’.

‘Tom je prilikom Božo Milanović u zgradi pazinskog sjemeništa upriličio izložbu ‘Svjedočanstva o slavenstvu Istre’ i na nju doveo predstavnike te komisije. Zbor svećenika svetog Pavla za Istru, koji je imao 55 članova-svećenika, sastavio je 'Memorandum hrvatskih svećenika Istre (Savezničkoj komisiji)' koji će na Pariškoj mirovnoj konferenciji 1947. biti ključan za odluku o pripojenju Istre Hrvatskoj. Božo Milanović 1946. i 1947. u Londonu, Bruxellesu i Parizu lobira za priključenje Istre Hrvatskoj i sudjeluje na mirovnoj konferenciji prilikom donošenja odluke u Parizu kojom se Istra priključuje Hrvatskoj. Najviše vlasti bivše države 1978. dodjeljuju mons. Boži Milanoviću i mons. Dragutinu Nežiću 'Orden zasluga za narod sa srebrnim zrakama'.’

Pobuna protiv istine

Porečka i Pulska biskupija napominje da su je stoga ‘začudila, ražalostila i neugodno iznenadila nedavna događanja u Pazinu, na proslavi Dana Istarske županije, kada se glasno negodovalo pri spomenu uloge Crkve i mons. Bože Milanovića u procesu pripojenja Istre Hrvatskoj te ocjenjuje da se nastojalo obezvrijediti Crkvu i njezino svećenstvo, a cjelokupnu istarsku javnost ispolitizirati i iskoristiti u korist određenih političkih i demagoških ciljeva.

‘Više je nego očito da se radilo o unaprijed režiranoj predstavi, kojom se demagoški nastojalo obezvrijediti Crkvu i njezino svećenstvo, a cjelokupnu istarsku javnost ispolitizirati i iskoristiti u korist određenih političkih i demagoških ciljeva. Iako je svima jasno da se tu radilo o izmanipuliranoj i unaprijed pripremljenoj manjini, ipak je ona, svojim besramnim istupom, imala velikog odjeka u javnosti. Vjerujemo da se velika većina dobronamjernih ljudi u Istri, i to ne samo vjernika, takvim nastupom osjeća posramljenom i uvrijeđenom’, ocjenjuje se u priopćenju.

Biskupija ističe kako je vika i buka uperena protiv Bože Milanovića i istarskog svećenstva, ali i Crkve u cjelini, pobuna protiv istine.

‘Vika i buka uperena protiv Bože Milanovića i istarskog svećenstva, ali i Crkve u cjelini, je pobuna protiv istine koja u 21. stoljeću na zaprepašćujući način otkriva glasove nečiste savjesti i okaljanih ruku koje su na krizmi u Lanišću 1947. bešćutno udarile na nevinog svećenika vlč. Miroslava Bulešića, a njegova osveta i osveta Crkve bila je i bit će oprost’, ističe Porečka i Pulska biskupija.

Ocjenjuje se da je u javnost poslana slika o Istri kao netolerantnoj i negostoljubivoj županiji u kojoj Crkva i njezini svećenici, nakon 1700 godina djelovanja, kao da nisu poželjni.

‘Opetovano slušamo o Istri kao županiji s visokom stopom tolerancije i uvažavanja svih i svakoga. Ovakva nakaradna predstava u Pazinu dokazuje da to možda nije tako. U javnost je poslana slika o Istri kao netolerantnoj i negostoljubivoj županiji u kojoj Crkva i njezini svećenici, nakon 1700 godina djelovanja, kao da nisu poželjni. Još uvijek su iz ovakve tolerancije isključeni svi oni koji se smatraju nepodobnima i nepoželjnima. Čak se očita povijesna istina podređuje jednoumnoj ideologiji’, upozorava Biskupija.

Jasnije i nedvosmislenije se ograditi od netolerantnog nastupa


Smatra da bi se predstavnici vlasti u Istri trebali bi jasnije i nedvosmislenije ograditi od ovakvog netolerantnog nastupa. ‘Za to nikada nije kasno! Vjerujemo da žitelji Istre, vjernici i oni koji to nisu, barem toliko zaslužuju’, stoji na kraju priopćenja.

Istarski župan Valter Flego te pulski gradonačelnik i predsjednik IDS-a Boris Miletić izrazili su u ponedjeljak poslijepodne žaljenje jer je hrvatska predsjednica doživjela neugodnosti na svečanoj sjednici županijske skupštine.

Flego je rekao kako je to bilo pojedinačno iskazivanje mišljenja na njen govor, i kao takvo neprihvatljivo te da to nije službeni stav Istarske županije koja je poznata po otvorenosti i toleranciji. Miletić smatra da taj iskaz negodovanja i zvižduci nemaju veze samo s predsjednicom nego su izraz šireg revolta vezanog uz društvene podjele koje, kako je rekao, potenciraju prije svega pripadnici ekstremne desnice.

Dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović govorila o doprinosu katoličkog svećenstva međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka u dvorani pazinskog Spomen-doma čulo se negodovanje i dobacivanje članova antifašističke borbe SAB-a. Oni su, međutim, na svako spominjanje Josipa Broza Tita gromoglasno pljeskali i uzvikivali njegovo ime. Nakon sjednice iz dvorane su predsjednicu države prisutni sudionici NOB-a ispratili pjevajući partizanske pjesme.

27.09.2017.

Davor Bernardić je u TOP 10 (foto: Hina)

ODABRANO 10 NAJLOŠIJIH KOMUNIKATORA S JAVNOŠĆU Među njima političari iz više stranaka, bivša nogometna legenda, biskup, rektor...

20.02.2018.

Jedan od njih bit će danas proglašena Antikomunikatorom 2018. pa će dobiti nagradu – 'Šipak godine'. Više>

Foto: Hina

MINISTAR UPRAVE ODGOVORIO SRPSKOM NARODNOM VIJEĆU 'Zastupljeni ste jako dobro, kad bi Hrvati u Srbiji imali takva prava...'

20.02.2018.

Naglasio je kako naročito podržava zadnji zahtjev SNV-a, a to je žurno uključivanje svih susjednih zemalja u europske integracije. Više>

Foto: Hina/Daniel Kasap

I HRVATI BI U SVEMIR Potpisan sporazum s Europskom svemirskom agencijom

19.02.2018.

ESA je međunarodna organizacija s 22 države članice. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu