NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.10.2017
tekst
tekst

Svijet

(VIDEO) INDIJAC 'RASTURIO' BRITANSKE KOLONIJALNE OSVAJAČE 'Došli su u jednu od najbogatijih zemalja svijeta, a ostavili nas u pepelu'

Foto: Wikimedia commons

Shashi Tharoor (61) je bivši diplomat.

Br. pregleda: 1545

Foto: Wikimedia commons

Autor: CroExpress

Indijski političar Shashi Tharoor iznio je u jednoj televizijskoj emisiji podatke koji će nekog možda šokirati – kada su došli u Indiju, britanski osvajači zatekli su jednu od najbogatijih zemalja svijeta, a kad su otišli ostavili su iza sebe osiromašenu zemlju trećeg svijeta.'Britanci su došli u jednu od najbogatijih zemalja svijeta s udjelom od 27% u globalnom BDP-u u 1700-ima, 23% u 1800-ima. Preko 200 godina eksploatacije, izrabljivanja, krađe i uništavanja ostavili su nas kao lice siromaštva trećeg svijeta, s nešto malo više od 3% udjela u globalnom BDP-u. 90% stanovništva živjelo je ispod granice siromaštva kad su Britanci otišli 1947. Pismenost je bila ispod 17%, a očekivani životni vijek 27 godina. Rast britanske Indije od 1900. do 1947. je bio 0,001%. to su radili dok su crpili zemlju od resursa i porezima', kazao je Tharoor.

Ovaj indijski političar kaže kako je posljednja stvar koju su Britanci htjeli u Indiji da stanovništvo bude obrazovano pa navodi podatak američkog povjesničara Willa Duranta, koji je ustvrdio da je britanski budžet za obrazovanje Indijaca, od vrtića do fakulteta, bio manji od polovice budžeta za srednje škole države New York.

'Nema usporedbe između uspjeha Indije koja je izrasla iz pepela u kojem su nas ostavili Britanci i onog što je činjeno 200 godina', zaključio je.

Shashi Tharoor (61) je bivši diplomat koji je trenutno član parlamenta indijske savezne države Kerala. Bivši je ministar vanjskih poslova indijske vlade. Bio je kandidat za glavnog tajnika UN-a 2006., kada je završio drugi iza Ban Ki-moona. autor je 16 knjiga beletristike i publicistike.

27.09.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ZASTRAŠUJUĆI PODACI Broj pretile djece se udeseterostručio u 40 godina, neslavni rekorder među bogatim državama je...

12.10.2017.

Polinezija i Mikronezija su imali najvišu stopu dječje pretilosti prošle godine. Više>

Foto: Hina/Milan Obradović/BETAPHOTO

IVICA DAČIĆ 'Sto puta smo rekli Hrvatima: manite se optužbi iz prošlosti'

05.10.2017.

Zadnjih dana rasplamsao se verbalni sukob između Zagreba i Beograda. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen