NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.06.2018
tekst
tekst

Svijet

(VIDEO) INDIJAC 'RASTURIO' BRITANSKE KOLONIJALNE OSVAJAČE 'Došli su u jednu od najbogatijih zemalja svijeta, a ostavili nas u pepelu'

Foto: Wikimedia commons

Shashi Tharoor (61) je bivši diplomat.

Br. pregleda: 2268

Foto: Wikimedia commons

Autor: CroExpress

Indijski političar Shashi Tharoor iznio je u jednoj televizijskoj emisiji podatke koji će nekog možda šokirati – kada su došli u Indiju, britanski osvajači zatekli su jednu od najbogatijih zemalja svijeta, a kad su otišli ostavili su iza sebe osiromašenu zemlju trećeg svijeta.'Britanci su došli u jednu od najbogatijih zemalja svijeta s udjelom od 27% u globalnom BDP-u u 1700-ima, 23% u 1800-ima. Preko 200 godina eksploatacije, izrabljivanja, krađe i uništavanja ostavili su nas kao lice siromaštva trećeg svijeta, s nešto malo više od 3% udjela u globalnom BDP-u. 90% stanovništva živjelo je ispod granice siromaštva kad su Britanci otišli 1947. Pismenost je bila ispod 17%, a očekivani životni vijek 27 godina. Rast britanske Indije od 1900. do 1947. je bio 0,001%. to su radili dok su crpili zemlju od resursa i porezima', kazao je Tharoor.

Ovaj indijski političar kaže kako je posljednja stvar koju su Britanci htjeli u Indiji da stanovništvo bude obrazovano pa navodi podatak američkog povjesničara Willa Duranta, koji je ustvrdio da je britanski budžet za obrazovanje Indijaca, od vrtića do fakulteta, bio manji od polovice budžeta za srednje škole države New York.

'Nema usporedbe između uspjeha Indije koja je izrasla iz pepela u kojem su nas ostavili Britanci i onog što je činjeno 200 godina', zaključio je.

Shashi Tharoor (61) je bivši diplomat koji je trenutno član parlamenta indijske savezne države Kerala. Bivši je ministar vanjskih poslova indijske vlade. Bio je kandidat za glavnog tajnika UN-a 2006., kada je završio drugi iza Ban Ki-moona. autor je 16 knjiga beletristike i publicistike.

27.09.2017.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) NASILJE NA ULICAMA SKOPLJA Nakon potpisivanja sporazuma s Grčkom

18.06.2018.

Neki prosvjednici su bacali kamenje i boce na policiju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0