NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Istinite priče

AMERIKANKA POKUCALA NA VRATA 'IZGUBLJENOG' ROĐAKA U HRVATSKOJ 'Srce mi je bilo puno! Kad smo otišli zaplakala sam...'

Lynda (u sredini) s rođakom i njegovom suprugom (Foto: privatna arhiva)

Njezini pradjed i prabaka porijeklom su iz Gorskog Kotara.

Br. pregleda: 5862

Lynda (u sredini) s rođakom i njegovom suprugom (Foto: privatna arhiva)

Autor: Zoran Stupar

Lynda Verbance (57) iz Canal Winchestera (Ohio) ovih je dana ostvarila svoj višegodišnji san. Nakon dugog istraživanja povijesti svoje obitelji i vlastitih korijena, ova je Amerikanka upoznala svoju rodbinu u Hrvatskoj. I, kako kaže, ispunila svoje srce.

- Uvijek sam bila zainteresirana za svoje naslijeđe i genealogiju, još otkako sam bila dijete. Uvijek sam postavljala pitanja svom djedu, koji je bio Amerikanac prve generacije. Njegovi roditelji došli su iz Hrvatske. Djed mi je kao djetetu pričao priče o Hrvatskoj, o Dalmaciji. Pričao mi je kako psi dalmatineri dolaze iz Hrvatske. A prije nekih pet godina postala sam ozbiljnije zainteresirana za svoje porijeklo. Pridružila sam se specijaliziranoj genealoškoj stranici i počela sam ozbiljno istraživati – kaže nam Lynda.

Tijekom istraživanja ubrzo je pronašla informacije američkih institucija o svojim precima. Doznala je kako je njeno sadašnje prezime (Verbance) negdje 1920-ih promijenjeno iz hrvatskog prezimena Vrbanac.

Njezini pradjed i prabaka porijeklom su iz Gorskog Kotara. Pradjed je rođen u selu Podvučnik. Prije nekoliko dana, kao dio grupe Amerikanaca koji su došli u Hrvatsku u potrazi za svojim korijenima, Lynda i suprug uputili su se u rodni kraj njezinih predaka. I pokucali na vrata Lyndinog rođaka.

- Bio je iznenađen. Nije imao pojma da je dio njegove obitelji odselio u SAD i ne vjerujem da je uopće razmišljao o tome da je netko iz te generacije otišao. Vjerojatno nitko nije pričao o njima ili održavao kontakt. U to vrijeme nije bilo jeftino poslati pismo. Pradjed i prabaka odselili su 1899., u to vrijeme nije baš bilo ekspresnih poštanskih usluga. No, moj je rođak bio jako sretan. Nažalost, morao je na posao, a mi smo se zadržali još neko vrijeme s njegovom obitelji. Bili su jako gostoljubivi – priča nam Lynda.

A kako se ona osjećala?

- Kad sam upoznala svog rođaka odmah sam vidjela da smo rod. Jednostavno sam mogla reći. Srce mi je bilo puno. Nisam znala da ću se tako osjećati. Kad smo otišli, nisam si mogla pomoći, morala sam zaplakati. I za kraj bih poručila svima koji imaju rođake u Americi da mislimo na vas, znali vi za nas ili ne – zaključuje naša sugovornica.

26.09.2017.

Foto: privatna arhiva

AMERIKANKA PONOSNO ČUVA STOGODIŠNJE HRVATSKE PUTOVNICE 'Još uvijek živim tamo gdje su se baka i djed doselili kad su došli u SAD'

14.02.2018.

Njena znatiželja oko domovine svojih predaka rezultirala je odlaskom u Hrvatsku 2007. godine. Više>

YouTube screenshot

BIVŠA HRVATSKA GLUMICA POSTAJE PUSTINJAKINJA 'Ona osjeća da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja'

19.12.2017.

Sestra Edita 2008. godine položila je zavjet, izabravši do kraja života ostati u siromaštvu i odricaju. Više>

Facebook: Kristina- Kiki Terihaj

ZAGOVOR SVECA IVANA PAVLA II. 'Tešku operaciju prošla sam bez ikakve boli'

14.11.2017.

Kristina iz Slavonskog Broda posvjedočila je kako joj je zagovor sveca pomogao pri teškoj operaciji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina