NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.08.2018
tekst
tekst

Istinite priče

AMERIKANKA POKUCALA NA VRATA 'IZGUBLJENOG' ROĐAKA U HRVATSKOJ 'Srce mi je bilo puno! Kad smo otišli zaplakala sam...'

Lynda (u sredini) s rođakom i njegovom suprugom (Foto: privatna arhiva)

Njezini pradjed i prabaka porijeklom su iz Gorskog Kotara.

Br. pregleda: 6453

Lynda (u sredini) s rođakom i njegovom suprugom (Foto: privatna arhiva)

Autor: Zoran Stupar

Lynda Verbance (57) iz Canal Winchestera (Ohio) ovih je dana ostvarila svoj višegodišnji san. Nakon dugog istraživanja povijesti svoje obitelji i vlastitih korijena, ova je Amerikanka upoznala svoju rodbinu u Hrvatskoj. I, kako kaže, ispunila svoje srce.

- Uvijek sam bila zainteresirana za svoje naslijeđe i genealogiju, još otkako sam bila dijete. Uvijek sam postavljala pitanja svom djedu, koji je bio Amerikanac prve generacije. Njegovi roditelji došli su iz Hrvatske. Djed mi je kao djetetu pričao priče o Hrvatskoj, o Dalmaciji. Pričao mi je kako psi dalmatineri dolaze iz Hrvatske. A prije nekih pet godina postala sam ozbiljnije zainteresirana za svoje porijeklo. Pridružila sam se specijaliziranoj genealoškoj stranici i počela sam ozbiljno istraživati – kaže nam Lynda.

Tijekom istraživanja ubrzo je pronašla informacije američkih institucija o svojim precima. Doznala je kako je njeno sadašnje prezime (Verbance) negdje 1920-ih promijenjeno iz hrvatskog prezimena Vrbanac.

Njezini pradjed i prabaka porijeklom su iz Gorskog Kotara. Pradjed je rođen u selu Podvučnik. Prije nekoliko dana, kao dio grupe Amerikanaca koji su došli u Hrvatsku u potrazi za svojim korijenima, Lynda i suprug uputili su se u rodni kraj njezinih predaka. I pokucali na vrata Lyndinog rođaka.

- Bio je iznenađen. Nije imao pojma da je dio njegove obitelji odselio u SAD i ne vjerujem da je uopće razmišljao o tome da je netko iz te generacije otišao. Vjerojatno nitko nije pričao o njima ili održavao kontakt. U to vrijeme nije bilo jeftino poslati pismo. Pradjed i prabaka odselili su 1899., u to vrijeme nije baš bilo ekspresnih poštanskih usluga. No, moj je rođak bio jako sretan. Nažalost, morao je na posao, a mi smo se zadržali još neko vrijeme s njegovom obitelji. Bili su jako gostoljubivi – priča nam Lynda.

A kako se ona osjećala?

- Kad sam upoznala svog rođaka odmah sam vidjela da smo rod. Jednostavno sam mogla reći. Srce mi je bilo puno. Nisam znala da ću se tako osjećati. Kad smo otišli, nisam si mogla pomoći, morala sam zaplakati. I za kraj bih poručila svima koji imaju rođake u Americi da mislimo na vas, znali vi za nas ili ne – zaključuje naša sugovornica.

26.09.2017.

Foto: Bok, ja sam Zdenko

IZNIMAN MLADIĆ Zdenko upravo pedalira na 5500 km dugom putu TRICIKLOM do New Yorka, a sad je pokrenuo i akciju za teško bolesnu djecu!

02.08.2018.

Najveći dio novca prikupljen u ovoj akciji ići će udruzi roditelja djece s malignim bolestima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje