NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

EU

'HRVATSKOJ JE U INTERESU STABILNA VLADA U NJEMAČKOJ' Miro Kovač želi pojačati odnos dvaju država

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Njemačka je Hrvatskoj prvi ekonomski partner.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač u ponedjeljak je izjavio kako, nakon nedjeljnih izbora u Njemačkoj, ne očekuje promjenu vanjske politike te zemlje te kako je Hrvatskoj u interesu formiranje stabilne Njemačke i jačanje političke suradnje s njom.

‘Njemačka je središnja država u Europi, zemlja koja presudno pridonosi održavanju političkog poretka u Europi i zato je nama u Hrvatskoj u interesu da se tamo formira stabilna vlada koja će s Hrvatskom ekonomski surađivati,’ rekao je Kovač novinarima Trilju gdje je nazočio svečanoj sjednici Gradskog vijeća kojom je obilježen Dan tog grada, blagdan Sv. Mihovila.

Po Kovačevim riječima, Njemačka je Hrvatskoj prvi ekonomski partner te Hrvatska treba s njom nastaviti graditi dobre ekonomske veze ali i ‘jačati političku suradnju, kako bismo mogli svoje poglede ugraditi u globalne planove koji će se vrlo brzo artikulirati’.

‘Hrvatskoj je u interesu da pojačamo odnos s Njemačkom kako bismo i mi mogli utjecati na promjene koje će se dogoditi unutar Europske unije,’ kazao je Kovač.

Na upit očekuje li promjenu vanjske politike Njemačke obzirom da je u parlament ušla stranka krajnje desnice AfD (Alternativa za Njemačku), Kovač je odgovori kako ne očekuje da će se dogoditi neke velike promjene u Njemačkoj vanjskoj politici jer će AfD biti u parlamentu, a ne u Vladi.

‘Očekujem u skoroj budućnosti dogovor između Njemačke i Francuske o tome kako bi se Europska unija trebala promijeniti, a nama je važno da se i mi na pametan način uključimo u taj dijalog kako bismo i mi mogli svoje preferencije i stavove ugraditi u buduću arhitekturu EU’, rekao je Kovač.
Rekao je i kako predsjednica CDU-a i dosadašnja kancelarka Angela Merkel na nedjeljnim izborim uspjela ostvariti svoj cilj te da ne ide u koaliciju s lijevim SPD-om.

‘Za nju je zabrinjavajuće da je desnica u AfD-u snažno ojačala i to zbog propusta CDU-a, CSU-a i SPD-a u politici prema izbjeglicima. Tu je trebalo biti puno jasniji, trebalo je s narodom bolje komunicirati i uvažavati strahove i potrebe ljudi, ali to se nije dogodilo i zato je desnica, tj. AfD toliko i ojačao’. ocijenio je Kovač tumačeći rezultate nedjeljnih izbora u Njemačkoj.

26.09.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

(VIDEO) MIT O SAVRŠENIM NJEMAČKIM AUTOCESTAMA Što je istina?

19.02.2018.

U kakvom je zaista stanju njemačka infrastruktura? Više>

Foto: Pixabay.com

'KORZIKA JE SRCE FRANCUSKE' Macron na 'neposlušnom' otoku prihvatio spominjanje u Ustavu, ali i odbio mnoge prijedloge autonomaša

08.02.2018.

Macron je pristao da se u francuskom ustavu prizna poseban status Korzike, ali ne prihvaća da korzikanski postane službeni jezik. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu