NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.09.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

MOGU LI ZNANOST I VJERA SKUPA? Jedan od najutjecajnijih hrvatskih znanstvenika smatra da...

Foto: Igor Rudan

Dosadašnji znanstveni opus Igora Rudana uključuje više od 450 objavljenih znanstvenih radova.

Br. pregleda: 1195

Foto: Igor Rudan

Autor: CroExpress

Mogu li vjera i znanost skupa? Mnogi su utjecajni znanstvenici već pokazali da mogu. Jedan od takvih je i Igor Rudan, redoviti profesor i direktor Centra za globalno zdravlje na Sveučilištu u Edinburghu, gdje radi i kao direktor suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije. On je u ožujku 2016. postao prvi Hrvat izabran za redovnog člana Royal Societyja nakon Ruđera Boškovića 1761. godine.

Kako je rekao u intervjuu za Globus, u životu ga je u najopasnije situacije dovodila njegova katolička vjera.

‘... Nakon što sam poslao tolike molbe po svijetu za svoj drugi doktorat i dobio jedino pozitivan odgovor Sveučilišta Edinburgh, bio sam toliko sretan da sam se u jednoj crkvi u Edinburghu zavjetovao Bogu da ću idućih 10 godina svake nedjelje ići na misu. No nisam znao da ću se baviti globalnim zdravljem i da ću putovati po zemljama gdje nema katoličkih crkvi. Postao sam po tome poznat među svojim prijateljima. Oni su me pratili u situacijama kad sam u nekoj zemlji tragao za crkvom. Jednom smo sletjeli kasno u Kairo i spoznali da mi jedino preostaje jedna koptska crkva koja se nalazi u opasnoj četvrti. Moja tri prijatelja išla su sa mnom i jedva smo izvukli živu glavu', prisjetio se Rudan.

Dosadašnji znanstveni opus Igora Rudana uključuje više od 450 objavljenih znanstvenih radova i sedam knjiga koji su, prema bazi Google Scholar, citirani gotovo 50.000 puta, uz H-index 95, čime se nalazi među najcitiranijim znanstvenicima svijeta. Thomson Reuters i američki Institut za znanstvene informacije svrstali su ga među 'vodeće znanstvene umove svijeta' u 2015. i 2016. Za znanstveni i stručni rad dobio je 20-ak nagrada, među kojima se posebno ističe Chancellor’s Award, najviša nagrada za znanstveni rad u britanskoj akademskoj zajednici, koju mu je kao jedinom dobitniku za 2013. godinu uručila britanska princeza Anne.

25.09.2017.

Foto: Flickr/Blogtrepreneur

PET ZNAKOVA Provjeri jesi li ovisan/a o društvenim mrežama

20.09.2018.

Istraživanja pokazuju da one uzrokuju veću ovisnost od alkohola ili cigareta. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice