NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.07.2018
tekst
tekst

Kultura

TITRAJ KRUGA U Matici iseljenika predstavljeni hrvatski umjetnici iz Slovenije i Makedonije

Foto: Matis.hr

Cvitan, Mirt i Brangjolica.

Foto: Matis.hr

Autor: Hina/CroExpress

U Hrvatskoj matici iseljenika u petak su u okviru kulturnog programa ‘Titraj kruga’ predstavljena umjetnička dostignuća manjinskih autora - otvorena je izložba kiparskih radova Marijana Mirta, Zagrepčanina koji stvara u Mariboru te umjetničkih fotografija Vlaha Brangjolice iz Skopja, koje će trajno ostati u fundusu Matice i predstavljena pjesnička zbirka ‘Poleti kalebe’, Stipe Cvitana iz Pirana.

Umirovljeni pomorac i pučki pjesnik Stipe Cvitan (1928., Tribunj kod Šibenika) preselio je 1955. u Piran, gdje je napisao nekoliko pjesničkih zbirki - ‘Maslina u ledini’, ‘Ne odi nider’, ‘Babin pas’.

Kipar i slikar Marijan Mirt, voditelj likovne sekcije HKDM ‘Milena Lah’ i potpredsjednik Društva likovnih umjetnika Maribor, magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, te izlagao na devetnaest samostalnih i skupnih izložaba.

Treći predstavljeni autor bio je Vlaho Brangjolica, rođen u obitelji hrvatsko-makedonskog skladatelja Ljubomira i balerine Vere Brangjolica. Diplomirao je na Fakultetu za likovnu umjetnost u Skopju 1987., a školovao se i na Visokoj školi primijenjene umjetnosti u Beču. Svoje je radove dosad predstavljao na brojnim izložbama u domicilnoj državi i inozemstvu.

U glazbenom programu nastupila je mariborska klapa Dalmari na čelu s opernim umjetnikom Markom Mandirom, izvevši uglazbljenu pjesmu Stipe Cvitana ‘Garoful i Murtela’, priopćeno je, među ostalim, iz Hrvatske matice iseljenika.

23.09.2017.

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

'VRATIMO NADU ZAVIČAJU' U Zagrebu se okupili Hrvati porijeklom iz BiH

09.07.2018.

Manifestacija je organizirana s ciljem približavanja bogate baštine Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival

FOTO: Fotografije navijača za CroExpress

FOTO: Kolinda Čestita