NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

VUČIĆU NIJE JASNO ZAŠTO JE SRBIJA PROGLAŠENA AGRESOROM U HRVATSKOJ 'To je za nas izuzetno teško'

Youtube screenshot

Vučić u New Yorku predvodi državno izaslanstvo Srbije na zasjedanju Opće skupštine UN.

Br. pregleda: 2996

Youtube screenshot

Autor: Hina/CroExpress

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je ‘veoma teškim’ za Srbe pojedine formulacije u Zakonu o braniteljima koji je dobio potporu u Saboru i poručio kako u Beogradu uvijek postoji dobra volja za rješavanje problema u interesu dobrosusjedstva.

‘U tom zakonu, u jednom članku govori se o agresiji Srbije i dijela stanovnika Hrvatske, misli se na Srbe koji su prihvatili velikosrpsku politiku. Takva definicija i unošenje u zakone...to je za Srbe veoma teško, to je za nas izuzetno teško’, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS) u New Yorku odgovarajući na pitanje o tome je li u razgovoru s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ‘bilo riječi o zakonu o braniteljima koji je prošao kroz Sabor’.

Vučić je rekao da se s Plenkovićem sastao dan prije nego je dobio diplomatske brzojave ‘o tome kako je to (prijedlog zakona o braniteljima) prošlo u Zagrebu’.

‘Naravno da ću razgovarati s njima, ali nadam se da ne žele da na isti način uzvraćamo zakonima. To ne bi bilo dobro’, rekao je Vučić i najavio da će o toj temi razgovarati i s dužnosnicima EU.

‘Molit ću i predstavnike EU da razgovaraju s njima, ako uopće budu željeli bilo koga čuti. U svakom slučaju, s naše strane postoji dobra volja da stvari rješavamo na najbolji mogući način, dobrosusjedskim odnosima’, rekao je Vučić za RTS.

Vučić će danas, prvi put kao predsjednik države, govoriti pred Općom skupštinom UN i to kao prvi u nizu šefova država ili vlada koji će se obratiti.

‘Hoću da napravimo drugačiji pristup od mnogih koji su samo o sebi govorili lijepo, a o susjedima najoštrije. Govorit ćemo dobro o svima, ali i istaknuti prednosti Srbije, koliko smo postali dio svijeta i kako je svijet u Srbiji’, rekao je Vučić za RTS.

Srbijanski predsjednik jučer je, poslije sastanaka s spredsjednicima SAD Donaldom Trumpom i i Francuske Emmanuelom Macronom, rekao da im je uputio pozive da posjete Srbiju i potvrdio njihov pristanak, a dolazak francuskog predsejdnika u Beograd najavio za prvo tromjesečje 2018. godine.

Vučić u New Yorku predvodi državno izaslanstvo Srbije na zasjedanju Opće skupštine UN, a u nizu bilateralnih susreta s svjetskim dužnosnicima jučer se sastao i s turskim šefom države Tayyipom Erdoganom, s kojim je dogovoren posjet Srbiji 10. listopada.

21.09.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice