NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

25.02.2018
tekst
tekst

Kultura

IZLOŽBA O ŽUMBERAČKOM USKOKU U BAUTZENU Znate li tko je bio Janko Šajatović?

Foto: de.mfa.hr

Pokroviteljstvo nad izložbom preuzeo je počasni konzul RH iz Dresdena, dr. Peter Neumann

Foto: de.mfa.hr

Autor: CroExpress

Trajni postav Sorbskog muzeja u Bautzenu, gradiću na istoku njemačke savezne pokrajine Saske, obogaćen je od 17. rujna 2017. posebnom tematskom izložbom ‘Krabat – Čovjek. Mit. Brand’ (‘Krabat - Mensch. Mythos. Marke.’). Izložba se bavi istraživanjem povijesne ličnosti Janka Šajatovića (1624-1704), žumberačkog uskoka, koji je služio saskim knezovima u Tridesetogodišnjem ratu.

Osoba Janka Šajatovića - Krabata (izvedeno od sorbski Chorwat), poslužila je kao osnova za pučke legende, oblikovane kroz nekoliko stoljeća, o čovjeku neobične visine, ponašanja, znanja i vještina, koji je inicirao mnoge tada napredne promjene u predjelu Gornje Lužice (Oberlausitz), vezane uz unaprjeđenje poljoprivrede i gospodarstva, a time i prosperitet toga kraja.

Zbog svojih je karakteristika lik Krabata u pučkoj legendi opisivan kao čarobnjak s nadnaravnim moćima, a u najpoznatijoj varijanti, pod utjecajem germansko-slavenske mitologije, Krabat je postao siromašno sorbsko dijete, koje radi kod mlinara, prerušenog čarobnjaka. Lik tog dječaka poslužio je kao predložak za nekoliko romana, kazališnih predstava, dječjih opera, baleta i crtanih filmova. Osim u kulturi, lik Krabata koristi se kao ime ili zaštitni znak – brand za različite domaće proizvode (pivo, mlijeko), turističke objekte i događanja, suvenire itd.

Pokroviteljstvo nad izložbom preuzeo je počasni konzul RH iz Dresdena, dr. Peter Neumann. Svečanost otvorenja izložbe uljepšala je nastupom počasna satnija ‘Kravat pukovnije’ iz Zagreba. Izložba se može posjetiti do 15. travnja 2018. godine. 

20.09.2017.

Foto: Snježana Radoš

PREDSTAVLJEN HRVATSKI ISELJENIČKI ZBORNIK Već 63 godine povezuje kulturnu i znanstvenu zajednicu domovine i dijaspore

08.02.2018.

Građa je raspoređena na 448 stranica te obuhvaća 31 autorski prilog. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina