NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

Kultura

IZLOŽBA O ŽUMBERAČKOM USKOKU U BAUTZENU Znate li tko je bio Janko Šajatović?

Foto: de.mfa.hr

Pokroviteljstvo nad izložbom preuzeo je počasni konzul RH iz Dresdena, dr. Peter Neumann

Br. pregleda: 1251

Foto: de.mfa.hr

Autor: CroExpress

Trajni postav Sorbskog muzeja u Bautzenu, gradiću na istoku njemačke savezne pokrajine Saske, obogaćen je od 17. rujna 2017. posebnom tematskom izložbom ‘Krabat – Čovjek. Mit. Brand’ (‘Krabat - Mensch. Mythos. Marke.’). Izložba se bavi istraživanjem povijesne ličnosti Janka Šajatovića (1624-1704), žumberačkog uskoka, koji je služio saskim knezovima u Tridesetogodišnjem ratu.

Osoba Janka Šajatovića - Krabata (izvedeno od sorbski Chorwat), poslužila je kao osnova za pučke legende, oblikovane kroz nekoliko stoljeća, o čovjeku neobične visine, ponašanja, znanja i vještina, koji je inicirao mnoge tada napredne promjene u predjelu Gornje Lužice (Oberlausitz), vezane uz unaprjeđenje poljoprivrede i gospodarstva, a time i prosperitet toga kraja.

Zbog svojih je karakteristika lik Krabata u pučkoj legendi opisivan kao čarobnjak s nadnaravnim moćima, a u najpoznatijoj varijanti, pod utjecajem germansko-slavenske mitologije, Krabat je postao siromašno sorbsko dijete, koje radi kod mlinara, prerušenog čarobnjaka. Lik tog dječaka poslužio je kao predložak za nekoliko romana, kazališnih predstava, dječjih opera, baleta i crtanih filmova. Osim u kulturi, lik Krabata koristi se kao ime ili zaštitni znak – brand za različite domaće proizvode (pivo, mlijeko), turističke objekte i događanja, suvenire itd.

Pokroviteljstvo nad izložbom preuzeo je počasni konzul RH iz Dresdena, dr. Peter Neumann. Svečanost otvorenja izložbe uljepšala je nastupom počasna satnija ‘Kravat pukovnije’ iz Zagreba. Izložba se može posjetiti do 15. travnja 2018. godine. 

20.09.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice