NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ONI ĆE IMATI DOBRE MIROVINE Norveški mirovinski fond upravo je dosegao vrijednost od 1.000.000.000.000 dolara

Foto: Pixabay.com

157 tisuća eura po glavi stanovnika.

Br. pregleda: 3027

Foto: Pixabay.com

Autor: Z.S./The Local

Norveški fond nacionalnog bogatstva, najveći takve vrste u svijetu, u utorak je po prvi put dostigao vrijednost od 1 bilijarde dolara, objavila je Norveška središnja banka.

Kada se vrijednost ovog fonda podijeli na svakog od 5,3 milijuna stanovnika Norveške, ispada da svatko od njih 'ima' 189.000 dolara (oko 157.000 eura) u tom fondu. Fond je uspostavljen 1990-ih godina kako bi se upravljalo profitom od norveške nafte. Upravljač uglavnom ulaže u dionice, ali i u obveznice i nekretnine. Fond ima udio u gotovo 9000 tvrtki i jedan je od dva osnovna dijela norveških mirovinskih fondova.

'Ne vjerujem da je itko očekivao da fond ikad dostigne 1 bilijun dolara nakon što je napravljen prvi prijenos novca od prodaje nafte u svibnju 1996. godine', rekao je direktor Upravljanja investicijama pri Norveškoj središnjoj banci (NBIM), Yngve Slyngstad, čija institucija upravlja tim fondom.

Cilj ovog fonda je da jednog dana financira norveška socijalna davanja, kada presuše nalazišta nafte u državnom vlasništvu. Vladi je inače dopušteno da iz fonda izvlači onoliko novca koliko se očekuje da će se u njega vratiti, no prošle je godine po prvi put izvukla i nešto više. Razlog je bio pad profita od prodaje nafte. 

20.09.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu