NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

PROTUHRVATSKA MEDIJSKA OFENZIVA IZ ŠVICARSKE (BEOGRADA)? Drugi dan zaredom loše o Hrvatskoj, ovaj put zbog – Tita!

Foto: Hina/Damir Senčar

O promjeni imena.

Br. pregleda: 2953

Foto: Hina/Damir Senčar

Autor: CroExpress

Švicarski
Neue Zürcher Zeitung, odnosno njihov dopisnik iz Beograda Andreas Ernst, u utorak piše o promjeni imena bivšeg Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske. I to s popriličnim zakašnjenjem.

U članku se navodi da je bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, za kojeg navode da je 'nosio fašističke kape u devedesetima', pohvalio odluku jer su 'žrtve komunističkog, titoističkog terora dobile pravdu'. Navodi se i kako je ljevica prosvjedovala jer je 'Tito oslobodio Hrvatsku od fašizma'.

Neue Zürcher Zeitung piše da je Hrvatska, otkako se odvojila od Jugoslavije, podvojena oko svoje povijesti jer 'desnica traži kovanje antitotalitarističkog konsenzusa'. Ernst donosi sud da je to 'povijesno pogrešno' jer je 'Titov režim imao vrlo represivnih strana, ali je dao milijunima ljudi skroman prosperitet i stupanj slobode koji nije poznavala niti jedna socijalistička država'. NZZ navodi da će se 'borba za njegovo naslijeđe nastaviti'.

Podsjetimo, u ponedjeljak je
Berner Zeitung objavio članak o Hrvatskoj, također negativnog predznaka, kojem je također autor njihov dopisnik iz Beograda. U njemu se Hrvatsku naziva 'problematičnim djetetom Europske unije'.

19.09.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu