NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.06.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HRVATICA IZ ŠVICARSKE POKRENULA AKCIJU ZA VATROGASCE Zapovjednik nam otkriva šokantnu istinu: 'Udaljavamo dobrovoljce s požarišta jer...'

Foto: DVD Pakoštane - Vrgade - Vrana

Svaka pomoć je dobrodošla u uvjetima u kojima rade.

Br. pregleda: 3786

Foto: DVD Pakoštane - Vrgade - Vrana

Autor: Zoran Stupar

Martina Vranješević Katuša (36) u Švicarskoj živi 17 godina. Odrasla je u okolici Zadra, majka joj je iz Pakoštana, a ona je danas u Prattelnu. I ovog je ljeta Martina sa svojom obitelji provela praznike na tom dijelu hrvatske obale. Jednog je dana njezin sedmogodišnji sin Leo želio vidjeti vatrogasne kamione. I time nehotice pokrenuo akciju zbog koje nam se Martina i javila.

- Stari kamioni, guma leži na podu nakon požara... Sve mi je to bilo jadno i odlučila sam pomoći. Po povratku u Švicarsku zamolila sam našu misiju za pomoć i stupila u kontakte s nekim ljudima - kaže nam Martina.

Naša je sugovornica po dolasku u Švicarsku ostala u kontaktu s predsjednikom DVD Pakoštane-Vrgada-Vrana, Željkom Barešićem. On ju je izvijestio što vatrogasci najviše trebaju - intervencijska odjela, kacige za tehničke intervencije, izolacijske aparate, rukavice, sjekire, mlaznice, plinodetektor, svjetiljke ili lampe, agregat za struju, potopnu pumpu, penjačku užad, nosila, torbe prve pomoći, vreće za spavanje, holmatro razvalni aparat (škare), motornu pumpu, motornu pilu.

I 10 intervencijskih odijela su velik pomak

- Svaka pomoć nam je dobrodošla u uvjetima u kojima radimo. Jedan vatrogasni kombinezon zadužen je trenutno na tri operativna člana, vozila koja koristimo starija su od nekih naših članova, ostalu opremu koju koristimo često posuđujemo od drugih društava, pogotovo ako idemo u ispomoć. Ako ovom akcijom sakupimo i 10 intervencijskih odijela, napravilo se veliki pomak. Kad vatrogasac dođe na intervenciju obučen, znaš da je zaštićen. Mnogo puta se dogodilo da dobrovoljac dođe na požarište bez vatrogasnog odjela, a ti ga moraš udaljiti jer nema opremu. Tad na njemu vidiš bijes jer si ga udaljio, a on svim srcem želi pomoći – kaže nam Željko Barešić, predsjednik DVD-a.

- Svi ti dečki su moji rođaci, prijatelji ili školski kolege. Najveća želja mi je da osiguram to najpotrebnije, da imaju s čim raditi jer će požara uvijek biti, pogotovo u tom kraju. I ove godine je bilo opasno, tamo je minsko polje, park prirode Vransko jezero je jako stradalo... Bilo bi lijepo da, ako netko iz vatrogastva u Austriji, Švicarskoj ili Njemačkoj vidi ovo, da se javi. Možda tako možemo nabaviti polovne stvari – zaključuje Martina.

Ako želite i vi pomoći tamošnjim vatrogascima, to možete učiniti uplatom na broj računa DVD-a Pakoštane-Vrgada-Vrana:

SWIFT/BIC: PAZGHR2X
IBAN: HR0924080021100031479


18.09.2017.

Snimka zaslona

'VATRENI' STUTTGART Policija očekuje oko 1500 hrvatskih navijača

21.06.2018.

Hrvatski navijači iz Stuttgarta zasigurno se neće složiti s brojkom od 1500 navijača. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0