NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

13.12.2017
tekst
tekst

Hrvatska

'BIH I HRVATSKA ORIJENTIRANE SU JEDNA NA DRUGU Ali retorika koja stiže iz BiH nije zdrava'

Foto: Hina

Grabar-Kitarović često je na meti bošnjačkih dužnosnika.

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Retorika koja stiže iz Bosne i Hercegovine prema Hrvatskoj nije zdrava i prijateljska, izjavila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u La Valletti u petak dan pošto je hrvatska obavještajna agencija objavila podatke o prijetnji islamskog radikalizma u regiji.

Grabar-Kitarović često je na meti bošnjačkih dužnosnika iz BiH koji je optužuju da pretjeruje kada govori o prijetnji islamskog radikalizma u toj zemlji.

‘U posljednje vrijeme primjećujem retoriku protiv Hrvatske, pa i protivljenje Pelješkom mostu koji nikako ne može ugroziti BiH’, rekla je Grabar-Kitarović u izjavi novinarima.

Bošnjački dužnosnici u BiH protive se tomu da se gradnja Pelješkog mosta počne prije nego što dvije susjedne zemlje riješe granicu na moru.

‘Ta retorika nije zdrava, nije dobra, jer su BiH i Hrvatska orijentirane jedna na drugu’, dodala je predsjednica na Malti gdje je sudjelovala na sastanku tzv. skupine Arrailos..

Hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija (SOA) u izvješću objavljenom u četvrtak navodi da se s područja hrvatskog jugoistočnoj susjedstva takozvanoj Islamskoj državi priključilo gotovo tisuću ljudi, uglavnom sljedbenika džihadističkog salafizma.

Upitana je li reakcija Bošnjaka s obzirom na to izvješće pretjerana, Grabar-Kitarović je rekla da SOA radi objektivno, kvalitetno i bez političkog utjecaja.

‘Brojke same nisu bitne koliko su bitni trendovi rasta radikalizma i pojedinaca koji su ili dio ekstremističkih skupina ili su samoradikalizirani pojedinci’, rekla je predsjednica.

Istaknula je da se protivi tome da se ekstremizam i radikalizam izjednačuju s bilo kojim narodom, etničkom ili religijskom skupinom.

‘Voljela bi vidjeti kako možemo pomoći islamskim zajednicama ne samo u susjedstvu, nego i u EU-u’, rekla je predsjednica, misleći na uspješno integriranu islamsku zajednicu u Hrvatskoj.

16.09.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer