NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

FILMSKA AKCIJA U ŠVEDSKOJ 1972. Hrvati oteli zrakoplov tražeći oslobođenje svojih prijatelja

Sličan zrakoplov onom otetom (foto: Airliners.net)

Željeli ih spasiti od jugoslavenskog zatvora.

Br. pregleda: 2487

Sličan zrakoplov onom otetom (foto: Airliners.net)

Autor: CroExpress

Na današnji dan 1972. godine hrvatski su emigranti oteli zrakoplov Scandinavian Airlines Systema, let br. 130. Cilj im je bio osloboditi zatvorene hrvatske emigrante kojima je prijetilo izručenje Jugoslaviji i smrtna kazna.

Akciji je prethodilo ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj, Vladimira Rolovića, kojeg su hrvatski emigranti planirali zarobiti, no na kraju je umro od teških ozljeda koje su mu nanijeli. Njih je uhitila švedska policija, nakon čega su Miro Barešić i Anđelko Brajković u lipnju 1971. godine osuđeni na doživotni zatvor, a ostala petorica dobili su višegodišnje kazne zatvora.

Jugoslavija je tražila izručenje zatvorenih hrvatskih emigranata, a uvjetovala ga je kupnjom oklopnih transportera i raketnog naoružanja. Hrvatski emigranti pokušali su razgovorima s visokim švedskim državnim dužnosnicima.

Nakon godinu dana, 15. rujna 1972., grupa hrvatskih emigranata (Tomislav Rebrina, Nikola Lisac, Rudolf Prskalo) otela je zrakoplov koji je letio u pravcu Göteborg - Stockholm. Skrenut je u zračnu luku Bulltofta kod Malmöa.

Otmičari su tražili od švedske vlade oslobađanje sedam hrvatskih zatvorenika iz zatvora i da ih pošalju zrakoplovom u Španjolsku. Otmičarski trojac je blefirao prijetnjom da će eksplozivom raznijeti zrakoplov u kojem je tada bilo 86 putnika i 4 člana posade. Prijetnja je bila lažna jer u torbi nije bio eksploziv, nego smotane stare hlače.

Pregovori sa švedskom vladom trajali su 16 sati. Švedska vlada odlučila je pustiti sve zatvorene Hrvate, a njih šestorica pristali su na razmjenu. Policija ih je dovela vojnim helikopterima. Razmijenila ih je za putnike iz otetog zrakoplova, uz nadoplatu od 500.000 švedskih kruna.

Kriza je bila gotova 16. rujna 1972. godine. Tada je zapovijeđeno pilotu letiti prema Parizu. No to je bila varka. Znali su da je Francuska politički pokrovitelj Jugoslavije i da bi ih izručili. Nadomak Pariza promijenili su odredište te su odletjeli put Španjolske, u Madrid, gdje je politička kliima za njih bila povoljna.

Sletili su na zračnu luku Madrid-Barajas, u vojnu zračnu luku. Bez otpora su se predali španjolskoj policiji i zatražili politički azil, a španjolska policija ih je sprovela u pritvor pa u vojnu bolnicu u Carabanchel. U zatvorima su proveli 21 mjesec. Rebrina, Prskalo i Lisac bili su terećeni na sudu za otmicu zrakoplova. Godinu poslije sud ih je kaznio s po 12 godina zatvora. Ondašnji španjolski predsjednik Francisco Franco tražio je pomilovanje, pa su i ta trojica puštani na slobodu nakon dvije i pol godine.

Jugoslavija nije nije održavala diplomatske veze s Francovom Španjolskom pa je u očaju pritiskala Švedsku da traži izručenje, od čega nije bilo ništa.

Rebrinina, Prskalova i Liščeva akcija bila je, prema Julienne Bušić, inspiracija Zvonku Bušiću za otmicu koju je izveo pet godina poslije

15.09.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice