NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

DOVIĐENJA! Od hrvatskih vjernika u Berlinu oprostio se fra Frano: 'Nikada s vrata nismo vratili potrebne i niti jednog prosjaka'

Foto: Sonja Breljak

Preuzima službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Rosenheimu.

Br. pregleda: 1116

Foto: Sonja Breljak

Autor: CroExpress/Hrvatski glas Berlin

Od vjernika Hrvatske katoličke misije Berlin oprostio se na prošloj nedjeljnoj misi dosadašnji voditelj Misije fra Frano Čugura.

Fra Frano, naime, od 1. listopada preuzima službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Rosenheimu. U Berlinu službu voditelja misije preuzima dosadašnji dušobrižnik, fra Edvard Sokol, a službu dušobrižnika, uz fra Radoslava Tolića, preuzima fra Tomislav Brekalo. 

Prije preuzimanja nove dužnosti, fra Frano Čugura je putem Hrvatskoga glasa Berlin uputio par riječi oproštaja i pozdrava vjernicima HKM Berlin.

– Dragi vjernici, naš život se u biti sastoji od dolazaka i odlazaka. E, pa nakon tri godine, vrijeme je da se oprostim od vas. Možda će netko reći da je tri godine kratko razdoblje, ali u tom razdoblju se puno toga doživi i proživi. Sad kad gledam unazad, vidim koliko smo svetih misa zajedno slavili, koliko zajedno molili, pjevali, pripremali za vjeronauk, koliko pričesti, krizme, vjenčanja obavili. Brojne vjernike sam upoznao, bio u njihovom domu, hvala što ste me tako lijepo uvijek i svugdje primali. Bilo je naravno i teških trenutaka kad sam obilazio bolesne, kad smo se opraštali od dragih koje je Gospodin uzeo k sebi. Ono što me posebno fasciniralo, oduševilo za ovo vrijeme, jeste vaša požrtvovnost. Sa zadovoljstvom sam gledao mlade obitelji koje su petkom dovodile krizmanike, pa subotom pričesnike a nedjeljom bi onda cijela obitelj bila na nekoj od svetih misa. Ostao sam zadovoljan i na tome zahvaljujem, na širini, na ljubavi koju ste iskazivali, tako da zahvaljujući vama nikada s vrata nismo vratili potrebne i niti jednog prosjaka. Brojne akcije koje smo provodili, za potrebne, siromašne, bolesne, za djecu u Boliviji i drugdje, uvijek su iznova pokazivale da imate jedno veliko srce i zato vam hvala i neka vam dragi Bog plati. Ja se opraštam od vas. Vidite kako je lijepa ta riječ -opraštam. Ona u sebi ima i riječ praštati. Kad se opraštamo onda i praštamo za sve što možda nije bilo lijepo u našim odnosima, ono što ih je narušavalo, riječi, uskraćena ljubav, (ne)učinjena djela. Pa evo, ja vas sve molim da mi oprostite ako sam nekome od vas bilo čime nažao učinio. Ja vama nemam šta oprostiti, ove tri godine bile su u svemu lijepe. Veliko vam hvala na svemu i Bog vas blagoslovio, rekao je fra Frano uvjeren kako ćemo imati prigodu ponovnog susreta te planirajući u skoroj budućnosti već i posjet berlinskog crkvenog zbora misiji u Rosenheimu.

13.09.2017.

Foto: Mirko Lissa Vodanović

NAJMLAĐI HRVATSKI MISIONAR Tek mu je 28, a već brine o Hrvatima i siromašnima u glavnom gradu Perua

09.01.2018.

Vlč. Marko posjetio je 8. siječnja Nacionalni misijski ured u Zagrebu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich