NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2017
tekst
tekst

Vijesti iz Misija

DOVIĐENJA! Od hrvatskih vjernika u Berlinu oprostio se fra Frano: 'Nikada s vrata nismo vratili potrebne i niti jednog prosjaka'

Foto: Sonja Breljak

Preuzima službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Rosenheimu.

Foto: Sonja Breljak

Autor: CroExpress/Hrvatski glas Berlin

Od vjernika Hrvatske katoličke misije Berlin oprostio se na prošloj nedjeljnoj misi dosadašnji voditelj Misije fra Frano Čugura.

Fra Frano, naime, od 1. listopada preuzima službu voditelja Hrvatske katoličke misije u Rosenheimu. U Berlinu službu voditelja misije preuzima dosadašnji dušobrižnik, fra Edvard Sokol, a službu dušobrižnika, uz fra Radoslava Tolića, preuzima fra Tomislav Brekalo. 

Prije preuzimanja nove dužnosti, fra Frano Čugura je putem Hrvatskoga glasa Berlin uputio par riječi oproštaja i pozdrava vjernicima HKM Berlin.

– Dragi vjernici, naš život se u biti sastoji od dolazaka i odlazaka. E, pa nakon tri godine, vrijeme je da se oprostim od vas. Možda će netko reći da je tri godine kratko razdoblje, ali u tom razdoblju se puno toga doživi i proživi. Sad kad gledam unazad, vidim koliko smo svetih misa zajedno slavili, koliko zajedno molili, pjevali, pripremali za vjeronauk, koliko pričesti, krizme, vjenčanja obavili. Brojne vjernike sam upoznao, bio u njihovom domu, hvala što ste me tako lijepo uvijek i svugdje primali. Bilo je naravno i teških trenutaka kad sam obilazio bolesne, kad smo se opraštali od dragih koje je Gospodin uzeo k sebi. Ono što me posebno fasciniralo, oduševilo za ovo vrijeme, jeste vaša požrtvovnost. Sa zadovoljstvom sam gledao mlade obitelji koje su petkom dovodile krizmanike, pa subotom pričesnike a nedjeljom bi onda cijela obitelj bila na nekoj od svetih misa. Ostao sam zadovoljan i na tome zahvaljujem, na širini, na ljubavi koju ste iskazivali, tako da zahvaljujući vama nikada s vrata nismo vratili potrebne i niti jednog prosjaka. Brojne akcije koje smo provodili, za potrebne, siromašne, bolesne, za djecu u Boliviji i drugdje, uvijek su iznova pokazivale da imate jedno veliko srce i zato vam hvala i neka vam dragi Bog plati. Ja se opraštam od vas. Vidite kako je lijepa ta riječ -opraštam. Ona u sebi ima i riječ praštati. Kad se opraštamo onda i praštamo za sve što možda nije bilo lijepo u našim odnosima, ono što ih je narušavalo, riječi, uskraćena ljubav, (ne)učinjena djela. Pa evo, ja vas sve molim da mi oprostite ako sam nekome od vas bilo čime nažao učinio. Ja vama nemam šta oprostiti, ove tri godine bile su u svemu lijepe. Veliko vam hvala na svemu i Bog vas blagoslovio, rekao je fra Frano uvjeren kako ćemo imati prigodu ponovnog susreta te planirajući u skoroj budućnosti već i posjet berlinskog crkvenog zbora misiji u Rosenheimu.

13.09.2017.

Foto: IKA

GOSPA VELIKOG HRVATSKOG KRSNOG ZAVJETA U KELKHEIMU 'Želimo joj zahvaliti i reći o svojim poteškoćama'

18.09.2017.

Svečano misno slavlje u punoj crkvi sv. Dionizija u Kelkheimu predvodio je novi voditelj HKM Wupertal. Više>

Foto: HKM Donja Rajna-Moers

HKM DONJA RAJNA-MOERS Vjernici hodočastili u belgijski Banneux

18.09.2017.

Sveto misno slavlje u crkvi Djevice Siromaha predvodio je monsinjor dr. Nikola Eterović. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu