NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.11.2017
tekst
tekst

Svijet

EU SE PROTIVI VOJNOJ INTERVENCIJI U SJEVERNOJ KOREJI 'Mogla bi se pretvoriti u konflikt velikih razmjera s nepredvidljivim posljedicama'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Vijeće sigurnosti UN-a je u ponedjeljak jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini u utorak je istaknula kako jedino ujedinjena međunarodna zajednica može dovesti do rješenja krize oko Sjeverne Koreje, te da se EU snažno protivi vojnoj intervenciji.

Mogherini je govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu započela zahvalom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na izglasavanju novih sankcija Pjongjangu.

Vijeće je u ponedjeljak jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa kojeg je ta zemlja izvela početkom ovog mjeseca. Pjongjangu je nametnuta zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte, a to je deveta takva rezolucija kojeg je 15-člano Vijeće usvojilo po pitanju sjevernokorejskog oružanog programa od 2006. godine, prenosi Reuters.

Mogherini je u Strasbourgu naglasila kako je međunarodna zajednica ‘jačajući pritisak, a u isto vrijeme pozivajući na mirno rješenje’ učinila ispravan korak koji doprinosi mirnom rješenju krize na korejskom poluotoku i za kojeg se konzistentno zalaže i EU.

‘Nema vojnog rješenja ovog krize, od samog početka to govorimo, pa mi je drago i da Vijeće sigurnosti to podržava’, istaknula je visoka predstavnica.

‘Vojni napad bi bio beskoristan i štetan jer bi se mogao pretvoriti u konflikt velikih razmjera, a posljedice bi bile nepredvidljive’, dodala je Mogherini i zaključila kako je potrebno težiti zaustavljanju širenja nuklearnog oružja u cijelom svijetu.

EU će u svom daljnjem djelovanju provoditi gospodarske sankcije UN-a, iako trgovinska razmjena između Unije i Sjeverne Koreje nije toliko značajna, ali će se i brinuti da druge države provode tu odluku Vijeća sigurnosti, otkrila je Mogherini.

‘Kako je moguće da se danas nalazimo u situaciji da je Sjeverna Koreja sposobna razviti nuklearno naoružanje iako je cijelo vrijeme pod strogim sankcijama UN-a’, upitala je.

Veleposlanik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim Narodima Han Tae Song u utorak je osudio ‘ilegalnu i nezakonitu’ rezoluciju UN-a, optužio je Sjedinjene Države da su ‘opsjednute divljom igrom zaustavljanja sjevernokorejske nuklearne sile koja je već u završnoj fazi’, te je rekao da će nadolazeće djelovanje Pjongjanga učiniti da SAD doživi ‘najveću patnju u svojoj povijesti’, prenosi Reuters.

13.09.2017.

Pexels: Iliescu Victor

INTERNETSKA SLOBODA Čak 30 vlada pribjeglo taktikama dezinformacija i manipulacija

14.11.2017.

Sve se više manipulira informacijama na internetu. Više>

Foto: Hina

CHANGSHA/ZAGREB Znate li koje su razlike između Hrvatske i Kine?

12.11.2017.

U Kini će se sredinom prosinca prikazati TV show u cijelosti posvećen Hrvatskoj, koji će gledati možda i milijardu osoba. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju