NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2017
tekst
tekst

Svijet

EU SE PROTIVI VOJNOJ INTERVENCIJI U SJEVERNOJ KOREJI 'Mogla bi se pretvoriti u konflikt velikih razmjera s nepredvidljivim posljedicama'

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Vijeće sigurnosti UN-a je u ponedjeljak jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini u utorak je istaknula kako jedino ujedinjena međunarodna zajednica može dovesti do rješenja krize oko Sjeverne Koreje, te da se EU snažno protivi vojnoj intervenciji.

Mogherini je govor na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu započela zahvalom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda na izglasavanju novih sankcija Pjongjangu.

Vijeće je u ponedjeljak jednoglasno usvojilo nove sankcije Sjevernoj Koreji nakon šestog i najjačeg nuklearnog testa kojeg je ta zemlja izvela početkom ovog mjeseca. Pjongjangu je nametnuta zabrana izvoza tekstila i ograničenje uvoza sirove nafte, a to je deveta takva rezolucija kojeg je 15-člano Vijeće usvojilo po pitanju sjevernokorejskog oružanog programa od 2006. godine, prenosi Reuters.

Mogherini je u Strasbourgu naglasila kako je međunarodna zajednica ‘jačajući pritisak, a u isto vrijeme pozivajući na mirno rješenje’ učinila ispravan korak koji doprinosi mirnom rješenju krize na korejskom poluotoku i za kojeg se konzistentno zalaže i EU.

‘Nema vojnog rješenja ovog krize, od samog početka to govorimo, pa mi je drago i da Vijeće sigurnosti to podržava’, istaknula je visoka predstavnica.

‘Vojni napad bi bio beskoristan i štetan jer bi se mogao pretvoriti u konflikt velikih razmjera, a posljedice bi bile nepredvidljive’, dodala je Mogherini i zaključila kako je potrebno težiti zaustavljanju širenja nuklearnog oružja u cijelom svijetu.

EU će u svom daljnjem djelovanju provoditi gospodarske sankcije UN-a, iako trgovinska razmjena između Unije i Sjeverne Koreje nije toliko značajna, ali će se i brinuti da druge države provode tu odluku Vijeća sigurnosti, otkrila je Mogherini.

‘Kako je moguće da se danas nalazimo u situaciji da je Sjeverna Koreja sposobna razviti nuklearno naoružanje iako je cijelo vrijeme pod strogim sankcijama UN-a’, upitala je.

Veleposlanik Sjeverne Koreje u Ujedinjenim Narodima Han Tae Song u utorak je osudio ‘ilegalnu i nezakonitu’ rezoluciju UN-a, optužio je Sjedinjene Države da su ‘opsjednute divljom igrom zaustavljanja sjevernokorejske nuklearne sile koja je već u završnoj fazi’, te je rekao da će nadolazeće djelovanje Pjongjanga učiniti da SAD doživi ‘najveću patnju u svojoj povijesti’, prenosi Reuters.

13.09.2017.

Youtube screenshot

(VIDEO) VELIKI POTRES U MEKSIKU Poginulo najmanje 248 ljudi, uznemirujuće snimke uništenja

20.09.2017.

Među urušenim zgradama u prijestolnici su stambeni blokovi, škola, tvornica i jedan supermarket. Više>

Foto: Hina

POVIJESNI DOGAĐAJ ZA BOKU KOTORSKU Stigle relikvije sv. Leopolda Bogdana Mandića

16.09.2017.

Nakon liturgije tijelo je ostalo izloženo štovanju vjernika do ponoći. Više>

U Švicarskoj je odjeća koja pokriva lice trenutno zabranjena samo u kantonu Ticino (foto: Pixabay.com)

PRIKUPLJENO 100.000 POTPISA Za zabranu burke u Švicarskoj; uskoro referendum?

14.09.2017.

Potpisi se sada mogu predati na uvid Švicarskoj saveznoj vladi. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu