NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

Aktualno

DEDUŠKEC Deset je godina preživljavao na ulici, a sada se želi s vama maziti cijeli dan

Foto: M.M.

KONTAKT: 098/205-049

Foto: M.M.

Foto: M.M.

Autor: M. M.

Melquiades (od milja zvan Deduškec) se nalazi u Zagrebu. Prema procjeni veterinara i lokalnim pričama rođen je između 1999. i 2004. godine.

Jako je simpatičan, šarmantan i jednostavan. Nakon 10-ak godina preživljavanja na ulici, uživa u svemu što te snađe kad ulični život zamijeniš kućnim. I uopće mu ne pada na pamet tražiti da ide van. Obožava spavati na suhom i toplom, punog trbuha. Omiljeno mjesto za spavanje mu je uz glavu tete čuvalice. Apetit mu je besprijekoran, uvijek polako i sustavno očisti zdjelicu, baš kao da gušta. Kad god se teta čuvalica vrati kući, dobije veseli mijau pozdrav. Izrazito je društven, sve goste žica da ga maze i/ili da mu bacaju lopticu. Sviđaju mu se svi ljudi, i odrasli i djeca. Aktivniji je i razigraniji od očekivanog za njegovu dob. Svakodnevno izvodi vratolomije s igračkama i/ili s mačjim prijateljima. Super se slaže sa svim ženskim micama; čak i kad mice durilice pušu na njega, on ostaje miran i prijateljski raspoložen. Prisutnost odraslih mužjaka ga čini potištenim, tj. većinu dana provodi spavajući sklupčan, što je u potpunoj suprotnosti s njegovim inače vedrim karakterom. Super se slaže i sa psom i obožava se uvaliti pored nje u pseći krevetić. Jako je mazan, mogao bi se po cijele cjelcate dane maziti.

Kad je pronađen bio je u katastrofalnom stanju pa ga je teta čuvalica odlučila zadržati do izlječenja. Početno stanje je bilo: iznemogla mica koja je samo nepokretno ležala, nekontrolirano piškila pod sebe i nije mogla ni otvoriti oči i koja je imala snage samo za to da malo podigne glavu dok jede. Zahvaljujući adekvatnoj veterinarskoj skrbi potpuno je ozdravio u roku 3 tjedna. Budući da je ispalo da je pitom i neodoljiv, teta čuvalica ga nije htjela vratiti na ulicu. Otkad je kod nje, cijelo vrijeme je zdrav zdravcat.

Melquiades je FIV pozitivan (i FeLV negativan). Na njegovom primjeru je najbolje vidljivo kako u okrilju kvalitetnog doma FIV pozitivne mice mogu potpuno zdrave živjeti izrazito dugo. Melquiades, međutim, ima dvije zdravstvene osobitosti koje nemaju veze s FIV-om. Vjerojatno zbog godina, malo ga boli jedan dio leđa, za što mu nije potrebna nikakva terapija; potrebno je samo malo pripaziti kako ga se uzima u ruke. Također mu trepavice na donjim kapcima rastu prema unutra, pa mu je potrebno tu i tamo aplicirati mast za oči, kako mu ne bi smetale (zbog te masti mu oči na fotkama izgledaju zamućeno).

Udomljuje se na područje Zagreba i okolice, u stan/kuću bez izlazaka van, s omreženim balkonom/terasom i omreženim prozorima koji su tijekom toplog dijela godine otvoreni. Udomljuje se uz provjeru uvjeta, što znači da će ga teta čuvalica osobno dovesti u novi dom. Naravno, svi zainteresirani za Melquiadesa su dobrodošli posjetiti ga kod tete čuvalice!

U novi dom dolazi veterinarski pregledan, zdrav, očišćen i redovno tretiran protiv svih parazita, cijepljen protiv zaraznih bolesti i kastriran. Kontakt: 098 205 049.

P.s. Udomljenjem Melquiadesa omogućujete teti čuvalici da s ulice skloni još jednog mačjeg deduškeca.


12.09.2017.

YouTube screenshot

PROŠLO JE DVIJE GODINE Otkako nas je napustio veliki humanitarac, dr. Slobodan Lang

23.02.2018.

S osobitim uspjehom profesor Lang djelovao je u vrijeme ratova na području bivše Jugoslavije. Više>

Foto: TZ Cres

ATRAKTIVNA MANIFESTACIJA NA PLATKU IZNAD RIJEKE Dođite 3.3. na gastro show!

23.02.2018.

Nakon fine klope, zapjevat će Alen Vitasović. Više>

Youtube snimka zaslona

KRIŽEVČANIN NAPUSTIO POSAO I živi od najposjećenijeg šahovskog YouTube kanala na svijetu

21.02.2018.

Mnogima sigurno zvuči nevjerojatno da netko u Hrvatskoj može živjeti od šaha. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina