NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

TREBAJU LI BOGATI ČLANOVI OBITELJI UZDRŽAVATI SIROMAŠNE? Pitanje koje je podijelilo Švicarsku

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Socijalne službe mogu dio troška uzdržavanja siromašnih obitelji uputiti na njihovu bogatiju obitelj.

Br. pregleda: 1972

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: CroExpress

Švicarski zakon koji zahtijeva od bogatih ljudi da financijski potpomognu svoju obitelj u potrebi našao se u središtu javne rasprave u Švicarskoj, nakon što je 80-godišnji djed angažirao odvjetnika kako bi odbio zahtjev lokalnih vlasti da financira svog unuka s kojim nije u kontaktu.

Naime, prema švicarskom zakonu, bogati roditelji, djedovi i bake imaju odgovornost uzdržavati svoju djecu i unučad u financijskim poteškoćama. Vrijedi i obratno – ako se roditelji, djedovi i bake nađu u financijskoj potrebi, bogata djeca i unučad ih moraju uzdržavati. Članak 328. važećeg zakona kaže da 'osoba koja živi u financijskom komforu ima dužnost pomoći izravnom potomstvu starije ili mlađe generacije koji bi bez te pomoći zapali u poteškoće'.

Ovaj je zakon zapravo donesen kako bi djeca i unuci podupirali svoje roditelje, djedove i bake u starosti, kazao je Thomas Koller sa Sveučilišta u Bernu za NZZ u nedjelju. No, sve se više koristi u drugačijem obliku, odnosno od bogatih djedova i baka se zahtijeva da uzdržavaju svoje potomke. Razlog tome je, kako piše
The Local, što švicarska država sve više izdvaja za socijalnu pomoć. Izdvajanja su se povećala sa 1,7 milijardi franaka 2005. na 2,6 milijardi 2015.

Prema zakonu, socijalne službe mogu dio troška uzdržavanja siromašnih obitelji uputiti na njihovu bogatiju obitelj, ako se ispunjavaju određeni uvjeti. No, granica je dosta visoka i bogatiji član obitelji treba imati poprilično bogatstvo kako bi bio obvezan plaćati. Osim toga, većina institucija ne poseže za tim instrumentom zbog administrativnog opterećenja pa se zakon ne primjenjuje sistematično diljem zemlje.


12.09.2017.

Foto: Pixabay.com

VELIKA BRITANIJA UKIDA OGRANIČENJA ZA HRVATE Moći će slobodno raditi od 1. srpnja 2018.

20.03.2018.

Ova odluka znači da će hrvatski državljani od tog datuma u Britaniji biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada. Više>

NAJBOLJI GRADOVI ZA ŽIVOT Beč na vrhu, tu su i München, Frankfurt, Vancouver...

20.03.2018.

Grupa Mercer već 20 godina provodi svoje godišnje istraživanje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku