NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.01.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

VLADA IMENOVALA SAVJET ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE Austrijske Hrvate predstavljat će Gabriela Novak-Karral, Stanko Horvath i Miroslav Piplica

Ovo su troje članova inače bili članovi Savjeta i u prošlom mandatnom razdoblju.

Br. pregleda: 2195

Autor: Željko Batarilo

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 7. rujna 2017. donijela Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovo savjetodavno tijelo čiji mandat traje četiri godine pruža pomoć Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Članovi Savjeta su predstavnici Hrvata izvan Republike Hrvatske i članovi po položaju, a na temelju Zakona o Hrvatima izvan Republike Hrvatske imenuje se tri člana iz Austrije; dva predstavnika Hrvata u Austriji kao manjine (Gradišćanski Hrvati) i jedan predstavnik Hrvata kao iseljenika.

Podsjetimo se kako su članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske, predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom.

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje predstavnike u Savjet predlažu iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja. Članove Savjeta, predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Zastupljenost predstavnika Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu određuje se sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske.

Na prijedlog hrvatskih zajednica kao iseljenika u Austriji od više kandidata izabran je Miroslav Piplica, predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, dok će Gradišćanske Hrvate u Savjetu predstavljati Gabriela Novak-Karall, kuratorica i tajnica Hrvatskog centra te Stanko Horvath, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva. Ovo su troje članova inače bili članovi Savjeta i u prošlom mandatnom razdoblju, od 2013.-2017., a sada su imenovani do 2021. godine.

10.09.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

OBJAVLJENI PODACI Koliko ljudi u Njemačkoj zarađuje manje, a koliko više od vas?

10.01.2018.

Najveći broj osiguranika na Zapadu zarađuje bruto plaće od 2300 do 2400 eura. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich