NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

VLADA IMENOVALA SAVJET ZA HRVATE IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE Austrijske Hrvate predstavljat će Gabriela Novak-Karral, Stanko Horvath i Miroslav Piplica

Ovo su troje članova inače bili članovi Savjeta i u prošlom mandatnom razdoblju.

Br. pregleda: 1788

Autor: Željko Batarilo

Vlada Republike Hrvatske je na svojoj sjednici održanoj 7. rujna 2017. donijela Odluku o osnivanju i imenovanju članova Savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Ovo savjetodavno tijelo čiji mandat traje četiri godine pruža pomoć Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske. Članovi Savjeta su predstavnici Hrvata izvan Republike Hrvatske i članovi po položaju, a na temelju Zakona o Hrvatima izvan Republike Hrvatske imenuje se tri člana iz Austrije; dva predstavnika Hrvata u Austriji kao manjine (Gradišćanski Hrvati) i jedan predstavnik Hrvata kao iseljenika.

Podsjetimo se kako su članovi Savjeta iz reda pripadnika Hrvata izvan Republike Hrvatske, predstavnici udruga, organizacija i institucija Hrvata izvan Republike Hrvatske, osobe uvažene u sredini u kojoj žive, angažirane na očuvanju i jačanju hrvatskog identiteta svojih zajednica i na unapređenju odnosa s hrvatskom domovinom.

Zajednice Hrvata izvan Republike Hrvatske svoje predstavnike u Savjet predlažu iz redova najznačajnijih i najbrojnijih udruga, organizacija, institucija ili drugih oblika organiziranja. Članove Savjeta, predstavnike Hrvata izvan Republike Hrvatske imenuje Vlada Republike Hrvatske na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze. Zastupljenost predstavnika Hrvata izvan Republike Hrvatske u Savjetu određuje se sukladno brojnosti i značaju Hrvata u dotičnoj državi, aktivnosti i povezanosti zajednice s Republikom Hrvatskom, kao i radu na afirmaciji ugleda i interesa Republike Hrvatske.

Na prijedlog hrvatskih zajednica kao iseljenika u Austriji od više kandidata izabran je Miroslav Piplica, predsjednik Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport, dok će Gradišćanske Hrvate u Savjetu predstavljati Gabriela Novak-Karall, kuratorica i tajnica Hrvatskog centra te Stanko Horvath, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva. Ovo su troje članova inače bili članovi Savjeta i u prošlom mandatnom razdoblju, od 2013.-2017., a sada su imenovani do 2021. godine.

10.09.2017.

Foto: hrvatiizvanrh.hr

IZASLANSTVO KULTURNOG I SPORTSKOG DRUŠTVA CRO VIENNA Predstavilo svoj plodonosni rad Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske

22.09.2017.

Uzorito i najbolje sportsko društvo Hrvata u izvandomovinstvu jedino radi s čak 10 selekcija podmlatka. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

KAD ŽIVIŠ U STRANOJ ZEMLJI Nisi više stranac samo u zemlji u koju si otišao već i u onoj iz koje si došao

19.09.2017.

Uspijem proći ulicama svog grada, a da pritom ni jedno lice ne prepoznajem. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu