NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.07.2018
tekst
tekst

EU

GRABAR-KITAROVIĆ IDE KOD ORBANA Tražit će da joj objasni zašto je Mađarska blokirala Hrvatsku

Foto: Hina

Blokada ulaska u OECD.

Br. pregleda: 1210

Foto: Hina

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je u subotu u Krapini da će u utorak, kada odlazi u radni posjet Mađarskoj, od vodećih ljudi te zemlje zatražiti objašnjenje o najavi Mađarske da kani uskratiti Hrvatskoj potporu za ulazak u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

U izjavi novinarima u Krapini gdje je pratila završnu večer Festivala kajkavskih popevki, predsjednica je ponovila svoju raniju izjavu da je iznenađena odlukom susjedne zemlje da ne podupre ulazak Hrvatske u OECD.

‘U utorak sam u Mađarskoj i razgovarat ću s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Nadam se da ću dobiti dodatno objašnjenja i da ćemo otpočeti razgovor kako to deblokirati’, najavila je predsjednica.

Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da Budimpešta neće poduprijeti hrvatski zahtjev za članstvom u OECD-u zbog odnosa službenog Zagreba prema MOL-u i predsjedniku uprave te kompanije Zsoltu Hernadiju.

Ranije u subotu televizija N1 objavila je izvadak iz razgovora koji je predsjednica dala za emisiju Točka na tjedan u kojoj je rekla ‘Neugodno sam iznenađena stavom Mađarske i o tome ću razgovarati s premijerom (Viktorom) Orbanom i predsjednikom (Janosom) Aderom. Postavit ću to pitanje na stol da malo dublje to raspravimo’.

U priopćenju koje je u petak prenijela mađarska agencija MTI, Budimpešta navodi da su stanje MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatsko postupanje prema predsjedniku uprave MOL-a Zsoltu Hernadiju glavni razlozi povlačenja potpore hrvatskoj kandidaturi.

‘Postoje otvoreni problemi koji nisu lako rješivi kao INA i MOL. Mislim da postoji način da kao zrele demokratske države pristupimo rješavanju svega toga'', rekla je hrvatska predsjednica u razgovoru za televiziju koji će u cijelosti biti emitiran u nedjelju.

Hrvatska je pokrenula sudski postupak protiv Hernadija optužujući ga da je da je bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojemu se zbog toga sudi, podmitio s 10 milijuna eura prilikom prodaje udjela INA-e.

Mađarska najava uskrate potpore hrvatskoj kandidaturi za članstvo u OECD-u slijedila je nakon slovenske najave blokade uz obrazloženje da Zagreb ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici.

''Ne mislim da bi ova arbitraža trebala određivati slovenski stav prema nama u odnosu na druga pitanja od OECD-a do Schengena’, rekla je predsjednica te u razgovoru za N1 ocijenila da su ‘odnosi Hrvatske i Slovenije u globalu puno pozitivniji nego samo ovo pitanje o kojem se neprestance govori’.

Pritom je istaknula da ‘preko milijun Slovenaca posjećuje Hrvatsku obalu i rado su viđeni gosti’ te je dodala ‘Isto je s Mađarima''.

OECD ima trenutačno 35 država članica, gospodarski najrazvijenijih država svijeta, a Hrvatska je o svojoj namjeri da se pridruži toj organizaciji uputila pismo početkom godine. Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

10.09.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

PRVA PRESUDA ZA 'ŽENSKO OBREZIVANJE' U ŠVICARSKOJ Somalijka u zatvor zbog sakaćenja svojih dvaju kćeri

18.07.2018.

Kćeri osuđene Somalijke su osakaćene u vrijeme dok su živjele u Somaliji i Etiopiji između 2013. i 2015. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

'17,50 EURA TV PRETPLATE U NJEMAČKOJ JE POTPUNO PRIMJERENO' Sud proglasio sustav naplate ustavnim

18.07.2018.

Ustavni sud je udovoljio jednom dijelu tužbe koji se odnosi na vlasnike dva i više stanova. Više>

Foto: Pixabay.com

NAKON UTAKMICE U STUTTGARTU Privedeno više od 50 ljudi

16.07.2018.

Uglavnom je riječ o uporabi pirotehnike. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje