NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.09.2017
tekst
tekst

Kolumne

VELIKA GALAMA ZA SKIDANJE SPOMEN PLOČE HOS-A Ima samo jedan cilj

Foto: Hina

Kolumna Branka Barbića.

Foto: Hina

Autor: Branko Barbić

Kad sam 15. siječnja 1991. iz Melbournea krenuo za Hrvatsku, sa mnom je poletio Frane Peričić. Frane nije bio ustaša, nego domobran. Ako je i bio koji ustaša u Australiji, taj 1991. više nije bio sposoban za oružanu obranu Hrvatske. 

Sve je to bilo poznato svima koji su to htjeli znati, kao što je svima poznato da spomen ploča hrvatskim brantieljma, pripadnicima HOS-a, stvarno nema znakovlje iz vremena Nezavisne Države Hrvatske. Hrvatski grb na spomen ploči ne počinje bijelim nego crvenim poljem. Poginuli su braneći Hrvatsku, zajedno s drugim pripadnicima Hrvatske vojske.

Vjerojatno mnogi ne znaju da je uzelo dosta napora da pripadnici HOS-a dobiju status branitelja. Jednom prilikom pozvao me Ivan Milas, tada pomoćnik ministra obrane, na dogovor s Antom Đapićem o priznavanju statusa pripadnika HOS-a. A treba znati da su u HOS odlazili i neki maloljetnici koje je Hrvatska vojska morala odbiti, kao i neki stariji ljudi koje HV nije smatrao zbog godina prikladnim za oružanu obranu.

Velika galama za skidanje spomen ploče poginulim braniteljima u Jasenovcu ima za cilj razbiti vladajuću koaliciju i osvojiti vlast na izvanrednim izborima. Da su inicijatori galame imali za cilj samo uklanjanje ploče, bili bi se mirno dogovorili s vladom i predstavnicima HOS-a koji su spomen ploču postavili.

Predsjednik Vlade morat će donijeti odluku u interesu cijele nacije. Izvanredni izbori bili bi veliki gubitak vremena, novca i zaustavljanje poslova u tijeku. Bila spomen ploča izmijenjena pa ostavljena u Jasenovcu, bila potpuno zauvijek uklonjena, neće promijeniti ničija uvjerenja. Retorika će biti žešća.

Ako je itko dobitnik u cijelom ovom slučaju, to su hrvatski branitelji, pripadnici HOS-a. Njima je ugled porastao. Sa spomen pločom u Jasenovcu ili bez ploče, poginuli branitelji HOS-a sigurno neće biti zaboravljeni.

Možemo se nadati da dalje od toga neće ići. Koliko mogu razabrati, žestoki zahtjevi za micanje spomen ploče odmah uspjeli su dio, inače mirnih Hrvata, okenuti protiv premijera jer drže da previše popušta pritiscima.

Šuplja retorika i hipokrizija, nazočna je posvuda u većoj ili manjoj mjeri.  

05.09.2017.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

SKIDANJE HOS PLOČE Jednako je samoubojstvu moralnih vrednota temelja hrvatske demokracije!

31.08.2017.

Kompromis koji hrvatska vlada najavljuje duboko zadire vrijeđanjem u povijesne činjenice i u motivaciju obrane Hrvatske u Domovinskom ratu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu