NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.12.2017
tekst
tekst

Hrvatska

NA PRVIĆU U ŠKOLSKE KLUPE SJEO JEDAN PRVAŠIĆ, NA ZLARINU U DRUGOM RAZREDU JEDNA UČENICA 'Cijeli otok je naša škola'

Prvić (foto: Andres rus / Wikimedia commons)

Nastava sa samo jednim djetetom u razredu nije klasična.

Prvić (foto: Andres rus / Wikimedia commons)

Autor: CroExpress/Šibenik IN

Od 409 prvašića, koliko ih je ove godine upisano u devet šibenskih osnovnih škola, prvi dan nastave sigurno će najviše pamtiti mali Luka iz Prvić Šepurine. On je, naime, jedini učenik prvog razreda na Prviću, a njegovoj učiteljici Marisi Krolo držanje nastave na otoku također je novo iskustvo, piše Šibenik IN.

- Nikad nisam radila na otoku i uzbuđena sam kao i moj prvašić, puna entuzijazma da nam školska godina bude odlična – govori Marisa Krolo koja se na oglas za radno mjesto učiteljice na Prviću javila čim ga je vidjela, a za prijem na otoku ima samo riječi hvale.

Dugo je već godina učiteljica i rad na otoku, iako je pred njom težak zadatak, dobrodošla joj je promjena, a učionica u Prvić Šepurini, ističe, ni po čemu ne kaska za modernom školom. Opremljena je računalima, pametnom pločom i ima sve što škola 21. stoljeća treba imati.

- Luki bi sigurno bilo lakše da ima kojeg prijatelja u školskim klupama, a meni je zato prvi zadatak da nas dvoje uspostavimo prijateljski odnos, jer je rad u školi s jednim djetetom vrlo specifična situacija u kojoj je učiteljica na prvom mjestu prijateljica – kaže danas Marisa Krolo i podcrtava da je pred njom stvarno velik i odgovoran posao.

U sve ju je uputila kolegica Marijana Burić koja je u istim cipelama bila lani, a ove godine nastavlja biti učiteljica Emi, jedinoj učenici sad već drugog razreda na Zlarinu.

Nastava sa samo jednim djetetom u razredu nije klasična, kaže Marijana, a učiteljica je u tom slučaju 'najbolja prijateljica koja sve zna'.

- Naš rad je sadržajniji i kvalitetniji nego u velikom razredu, jer je ovdje sve posvećeno samo njoj, a posebno nam je specifičan tjelesni. Cijeli je Zlarin naša dvorana, baziramo se na aktivnosti u prirodi, šetamo, trčimo, rolamo, plivamo, sve ovisi o vremenu – priča Marijana.

Kako je socijalizacija važan segment odrastanja, dosta radi i na tome, pa se njezina učenica druži s djecom u zlarinskoj igraonici, a često posjećuje i prijatelje svog matičnog razreda u Osnovnoj školi Meterize, s kojima odlazi na sve školske izlete i ostale aktivnosti koje kao razred imaju.

Inače, u područnu školu OŠ Meterize na Zlarinu dogodine bi trebalo četvero prvašića, a na Prviću će prvi put u školske klupe još jedan učenik prvog razreda.

05.09.2017.

Foto: Hina/Beta

ŠESTORICA SPLIĆANA PRED BEOGRADSKIM SUDOM Branili se šutnjom

16.12.2017.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je u četvrtak rekao da će svi koji su radili nerede biti kazneno gonjeni. Više>

Foto: Hina

PREDSJEDNICA IMA NOVOG SAVJETNIKA ZA NACIONALNU SIGURNOST Bivši član Gotovininog odvjetničkog tima

15.12.2017.

Umirovljen je u činu pukovnika u siječnju 2007. godine. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu