NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MERKEL SPAŠAVA DIZELAŠE 'Treba izbjeći zabranu prometovanja'

Foto: Pixabay.com

Fond za održivu mobilnost u gradovima bit će povećan sa sadašnjih 500 milijuna eura na jednu milijardu.

Br. pregleda: 6236

Foto: Pixabay.com

Autor: Hina/CroExpress

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u ponedjeljak na tzv. drugom dizel summitu u Berlinu udvostručenje novčanog fonda kojim bi se financirala modernizacija gradskog prijevoza u gradovima u svrhu smanjenja emisija dušikovog oksida te izbjegavanja zabrane prometovanja vozilima s dizelskim motorima u njemačkim gradovima.

‘Fond za održivu mobilnost u gradovima bit će povećan sa sadašnjih 500 milijuna eura na jednu milijardu i sredstva za to su već osigurana u novom proračunu’, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon tzv. drugog dizel summita u Berlinu na kojem je kancelarka zajedno s predstavnicima gradova i saveznih pokrajina raspravljala o mogućim rješenjima problema oko dizel motora kojima u većim njemačkim gradovima prijeti zabrana prometovanja zbog prevelike količine dušikovog oksida u ispušnim plinovima.

‘Mi smo svi složni oko toga da pod svaku cijenu treba izbjeći zabrane prometovanja vozila u njemačkim gradovima’, rekla je Merkel nakon sastanka te dodala kako ‘vrijeme leti’.

‘Mi smo već dogovorili da koordinacija ovog projekta započne što je brže moguće’, rekla je Merkel.

Iz Fonda za održivu mobilnost bi bila financirana modernizacija javnog gradskog prijevoza u njemačkim gradovima i to prelaskom na čišće pogone poput električnih motora.

Na prvom dizel samitu početkom kolovoza, na kojem su sudjelovali prestavnici savezne vlade i automobilske industrije dogovoreno je osnivanje ovog fonda a automobilska industrija se obvezala da će poduzeti preinake softvera na novijim automobilima s dizelskim motorom. Kritičari smatraju da ove mjere neće biti dovoljne kako bi se smanjila količina dušičnog oksida i tako uklonio razlog za eventualne zabrane prometovanja vozila na dizel pogon.

Krajem srpnja jedan sud u Stuttgartu je odobrio uvođenje zabrana prometa kao jedinu mjeru kojom bi se osjetno smanjila količina opasnih tvari koji štete zdravlju građana.

Nakon ove sudske odluke nastala je velika nesigurnost među vlasnicima oko 15 milijuna vozila s dizelskim motorima a prodaja automobila na ovaj pogon je drastično pala.

05.09.2017.

Youtube snimka zaslona

ŽIGMANOV KOD STANKOVIĆA Odgovorio na pitanje bi li se Vučić trebao ispričati

12.02.2018.

Žigmanov smatra da je Vučić kao političar evoluirao i da se to vidi iz njegovog djelovanja proteklih godina. Više>

Foto: Hrvoje Jurić / Zlatko Duzbaba

BIO JE BICIKLOM 'NA KRAJU SVIJETA' Putopisac Hrvoje Jurić održao predavanje Hrvatima u Stuttgartu

08.02.2018.

Posljednjih osam godina Jurić putuje biciklom po Europi, piše putopise, fotografira i objavljuje knjige. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu