NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

26.09.2018
tekst
tekst

Hrvatska

GRABAR-KITAROVIĆ ZABRINUTA 'PROCESIMA U BIH' 'Ne mogu pozdraviti retoriku koju čujemo u posljednje vrijeme'

Foto: Hina/Mladen Volarić

U intervjuu je potvrdila da planira posjet Rusiji.

Foto: Hina/Mladen Volarić

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je izrazila zabrinutost procesima u Bosni i Hercegovini, posebice ističući zastoj u procesu pristupanju Europskoj uniji i NATO-u te zastoj u reformama, istovremeno upozorivši na retoriku koja se u posljednje vrijeme može čuti u BiH i koja nikako ne pridonosi rješavanju otvorenih pitanja između Zagreba i Sarajeva.

‘Zabrinuta sam procesima u BiH jednostavno zato jer se vidi zastoj u svakom pogledu. Na strani EU-a i NATO-a je zastoj u procesu pristupanja BiH, a s druge strane zastoj u procesu reformi’, kazala je predsjednica u razgovoru za televiziju RTL.

‘Ne mogu nikako pozdraviti retoriku koju čujemo iz BiH u posljednje vrijeme’, rekla je Grabar-Kitarović za za emisiju RTL Danas, ocijenivši da ona nažalost nikako ne pridonosi rješavanju otvorenih pitanja i dobrosusjedskim i prijateljskim odnosima dviju država.

Istaknuvši da ‘Hrvatska jest prijatelj-država Bosne i Hercegovine u potpunosti’ i da podržava kako teritorijalni suverenitet i integritet tako i njezin euroatlantski put, poručila je i da će se Zagreb ‘isto tako vrlo snažno boriti i za konstitutivnu jednakopravnost Hrvata kao jednog od tri naroda u BiH’.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj posjeti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, predsjednica je potvrdila da je ta informacija točna i da za sada postoji ‘usmeni poziv’ te da su se ona i Vučić složili da to ‘ne smije biti još jedan protokolarni susret nas dvoje, već da taj susret mora biti usmjeren na rješavanje konkretnih pitanja’.

Kazala je da ima pomaka u implementaciji Subotičke deklaracije te da je Vučić učinio neke konkretne korake za poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji.

‘Mi naravno inzistiramo i dalje na predstavniku u parlamentu’, kazala je predsjednica.

S Vučićem bi također trebala razgovarati o nestalima, pitanju tzv. univerzalne jurisdikcije srbijanskog pravosuđa i pitanju granica.

‘Razgovarat ćemo i o nestalima, to je za mene prvenstveno humanitarno pitanje koje smo dužni riješiti za obitelji koje čekaju završetak te ratne priče. Naravno, ostaje i pitanje tzv. univerzalne jurisdikcije i mislim da se približavamo nekom međusobnom razumijevanju kako bismo riješili to pitanje’, kazala je predsjednica.

Što se granica tiče, nastavila je predsjednica, dvije strane trebaju dogovoriti kako i na koji način to rješavati, ‘ali sve u duhu dobrosusjedskih odnosa pokušavajući ne podizati nikakve tenzije u javnosti nego doista sve učiniti na dobrobit naših dviju država’.

U intervjuu je potvrdila da planira posjet Rusiji te da će se datum objaviti zajednički.

‘Na stolu će se prije svega kao teme naći naši bilateralni odnosi’, kazala je predsjednica i dodala da bi voljela vidjeti jačanje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije.

‘Unatoč sustavu sankcija mislim da tu postoji puno prostora, da naše tvrtke mogu poslovati s Rusijom. Interes je jako velik i dosta gospodarstvenika želi ići na taj put’, rekla je šefica hrvatske države.

Kako je najavila, razgovarat će se i o jugoistoku Europe, stanju u BiH, posebno o odnosima Hrvatske i Srbije, o stanju u susjedstvu Rusije, zajedničkoj suradnji u okviru euroatlantskog saveza te o borbi protiv zajedničkih ugroza.

05.09.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ZBOG AFERE 'LAŽNI SMS-OVI' Uhićen vozač hrvatskog ministra, kum Milijana Brkića

26.09.2018.

Prema neslužbenim podacima, osumnjičeni se u policiji nalazi na kriminalističkom istraživanju. Više>

Foto: Hina

'69 KUNA NIJE MALO' Ministar Pavić nahvalio 'rekordan rast mirovina' u dvije godine Plenkovićeve vlade

25.09.2018.

Na tvrdnju urednice da je riječ o malom iznosu u kunama, ministar je rekao da 69 kuna i nije malo. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival ‘Lošinjskim jedrima oko svijeta’

FOTO: Gospa velikog hrvatskog krsnog zavjeta u HKM Stuttgart

FOTO: Predsjednica u SAD-u

FOTO: Adventure Racing Croatia 2018

FOTO: Romantična večer u Ninu

FOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice