NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.09.2017
tekst
tekst

EU

U BEČU U PONEDJELJAK POČINJE NOVA ŠKOLSKA GODINA Školsko zvono zazvonit će i za 5500 izbjeglica

Foto: Pixabay.com

Velika financijska obnova školskih zgrada i više stručnih suradnika.

Foto: Pixabay.com

Autor: Željko Batarilo

Za oko 225 000 bečkih učenika u ponedjeljak počinje nova školska godina. U Beču su 702 škole u kojima je zaposleno 25 000 nastavnika.

Nova školska godina donosi u potpunosti i nove tri školske zgrade: Obrazovni kamp Attemsgasse, Neue Mittelschule Quellenstraße i Volksschule Gasgasse te je uz deset novih nastavnika otvoreno 103 razredna odjela više nego lani.

U sklopu projekta obnove škola ukupno je renovirano čak 50 školskih zgrada pa je tako u 22. bečkom okrugu u potpunosti obnovljena jedna škola u vrijednosti 7,7 milijuna eura, a projekt će se uz suglasnog Gradskog vijeća nastaviti do 2022. godine i njime će se obnoviti čak više od 100 škola. Samo je u 2017. godinu za obnovu škola uloženo 57 milijuna eura te za prenamjenu škola za cjelodnevni boravak čak 96 milijuna eura.

U rujnu će biti uspostavljeno i dodatno stručno osoblje pa je u suradnji s Gradskim vijećem više 14 školskih psihologa nego lani. Ovi će stručni suradnici biti aktivni na sto škola, a njihova područja djelovanja kreću se od psihološke individualne pomoći, preventivnog rada, savjetovanja, moderiranja konfliktnih rasprava pa do aktivne suradnje s roditeljima. 

Isto tako, zaposleno je još 43 školska socijalna radnika, 125 osoba za prateće integrativne mjere, kao i šest mobilnih interkulturnih timova, a novost je da će od ponedjeljka i za 5 500 izbjeglica zazvoniti školsko zvono.

03.09.2017.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

SVAKI PETI SEKSUALNI ZLOČIN U BAVARSKOJ POČINIO AZILANT 'Kada vide veliku grupu muških azilanata na cesti, žene se osjećaju ugroženo'

21.09.2017.

Žene koje su 2015. poželjele dobrodošlicu tražiteljima azila sada imaju mnogo drugačiji stav. Više>

Foto: Pixabay.com

(VIDEO) ZANIMANJE - ZASTUPNIK U BUNDESTAGU Plaća je oko 9500 eura bruto, ali to nije sve

21.09.2017.

Zastupnici na internetu moraju precizno objaviti za koju organizaciju, tvrtku, poduzeće rade i koliko točno zarađuju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu