NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.07.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HUMANITARNA AKCIJA Cro-Café Stuttgart uplatili 1000 eura za 15-godišnjeg Marijana oboljelog od zloćudne bolesti

Foto: privatna arhiva

Ewingov sarkom je rijetka i vrlo teška zloćudna bolest.

Br. pregleda: 2977

Foto: privatna arhiva

Autor: CroExpress

Umjesto da se poput svojih vršnjaka i prijatelja s kojima je do prije nekoliko mjeseci pohađao osmi razred osnovne škole u Račinovcima priprema za polazak u srednju školu, petnaestogodišnji Marijan Horvat iz Đurića u Klinici za tumore u Zagrebu vodi tešku bitku za život.

Kako je ranije ovog mjeseca pisao
Glas Slavonije, sve do travnja ove godine Marijan je bio potpuno zdrav, vrlo aktivan, vrijedan i živio punim plućima. A onda se gotovo preko noći Marijanov život urušio – početkom ljeta suočio se s teškom dijagnozom jednog od najzloćudnijih karcinoma, Ewingovog sarkoma. Proljetos mu je, ispričao je shrvani otac Damir, iznenada pukao mišić na nozi i dječak je trpio nepodnošljive bolove. Obilazio je liječnike i nitko u početku nije posumnjao da se iza tog krije teška maligna bolest sve dok rendgenski snimak nije pokazao šokantnu istinu - tumor je zahvatio cijelu zdjeličnu kost. Na Institutu za tumore u Zagrebu podvrgnut je najjačoj kemoterapiji, a nakon prvog ciklusa je podvrgnut brojnim pretragama kako bi liječnici provjerili njezin učinak.

- Zahvaćena mu je i natkoljenica, lijevo rame, jedan kralježak... A kod Marijana nije moguća operacija. Najgore je to što nam je liječnik rekao da se taj tumor ne može izliječiti, može se samo zaliječiti, jer se vraća... Ne smijemo se predati niti klonuti duhom, moramo biti jaki, moliti se Bogu i vjerovati da su čuda uvijek moguća. A snagu nam daje i Marijan koji je pravi borac i hrabro se nosi sa situacijom - ispričao je otac dok je sa sinom čekao anesteziju za vađenje koštane srži da se vidi nije li se tumor i ondje proširio.

Ewingov sarkom je rijetka, na žalost, vrlo teška zloćudna bolest koja najčešće napada kosti, ali i meka tkiva. Ni jedan novi lijek za zloćudne bolesti, na žalost, nije učinkovit kod Ewingova sarkoma koji se nerijetko nakon odstranjenja vraća pa se zato i primjenjuje klasična kemoterapija. Ova vrsta tumora najčešće se javlja u mlađoj dobi, i to češće kod dječaka nego kod djevojčica. Stručnjaci naglašavaju da prognoza liječenja ovisi o tome je li se bolest proširila na udaljene dijelove tijela, gdje je primarni tumor i koliko je veliki.

Marijanova majka Marija i otac Damir nezaposleni su i nalaze se u teškoj financijskoj situaciji. Boravak u Zagrebu uz bolesnog sina iziskuje veliki trošak. Humanitarna zajednica Cro-Café iz Stuttgarta ovih je dana za Marijana uplatila 1000 eura, a vas poziva da pomognete, ako možete, uplatom na račun u Hrvatskoj poštanskoj banci.

Marijan Horvat
Matije Gupca 44
Đurići
poziv na broj: HR02 OIB
Iban: HR3023900013291675222
01.09.2017.

Foto: Jozo Kovačević

VIDEO München je jučer bio hrvatski grad, crveno-bijeli kvadratići i zastave preplavili ulice

16.07.2018.

Iako Hrvatska nije pobijedila, drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu sve nas je učinilo ponosnima. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival

FOTO: Fotografije navijača za CroExpress

FOTO: Kolinda Čestita