NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.10.2017
tekst
tekst

Hrvatska

BAJRAMSKA MOLITVA U SPLITU ‘Odnos između Islamske zajednice i države u Hrvatskoj je tako uređen da se za njega daleko čulo'

Proslava Kurbam Bajrama u Islamskom centru u Zagrebu (foto: Hina)

Po njegovim riječima, Islamska zajednica je brana od određenih ekstremizama.

Proslava Kurbam Bajrama u Islamskom centru u Zagrebu (foto: Hina)

Autor: Hina/CroExpress

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Splitu Vahid ef. Hadžić na bajramskoj molitvi u petak je izrazio zadovoljstvo statusom Islamske zajednice i muslimana u Hrvatskoj te je istaknuo kako će Islamska zajednica nastaviti ulagati napore u razvoju međureligijskog dijaloga.

‘Odnos između Islamske zajednice i države u Hrvatskoj je tako uređen da se za njega daleko čulo i mi smo zadovoljni statusom Islamske zajednice i muslimana u Hrvatskoj i nemamo nikakvih problema,’ rekao je Hadžić.

Po njegovim riječima, Islamska zajednica je ‘brana od određenih ekstremizama, iskrivljenih i pogrešnih tumačenja vjere,’ koji, kako je rekao, nekad, nažalost, izazivaju ružne situacije i prave probleme, prije svega, muslimanima pa onda i cijelom svijetu.

Naglasio je kako Islamska zajednica u Hrvatskoj ulaže velike napore u razvoju međureligijskog i međukulturnog dijaloga, kako na državnoj, tako i na međunarodnoj razini.

Hadžić je istaknuo kako se muslimani u Hrvatskoj ponose što je muftija zagrebački Aziz Hasanović izabran u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti.

‘Još nas više raduje i druga činjenica da je prije nekoliko dana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović odlikovala našeg uvaženog muftiju Hasanovića za osobit doprinos u izgradnji suverene Hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Republici Hrvatskoj i svijetu,’ naglasio je Hadžić.

Rekao je kako ta priznanja obvezuju da i dalje nastave raditi za opće dobro i napredak domovine Hrvatske te na razvoju međuvjerskog dijaloga i izgradnju međureligijskih odnosa.

‘Na tom putu neće nas pokolebati nitko, pa ni oni koji u ove blagoslovljene dane pokušavaju neistinama nametnuti muslimanima u Hrvatskoj i okruženju teret odgovornosti za događaje u svijetu danas nakaradno uzimajući, mimo zdravog razuma i s očiglednom mržnjom, izvitoperene činjenice iz prošlosti,’ poručio je glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Splitu.

Naglasio je da je kurban poziv da se bude spremno žrtvovati s ciljem da se čovjek približi čovjeku i da svi ljudi budu mirni i sigurni od jezika mržnje i od ruke nasilja, jer, kako je rekao, pravi musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni i mirni drugi ljudi.

‘Propisujuću kurban Bog je poručio da mu se ne možemo približiti prolijevanjem ljudske krvi. Naprotiv, ugroziti ljudski život je put koji vodi u Džehennem (pakao)’, kazao je Hadžić.

Bajramskoj molitvi u Medžlisu Islamske zajednice u Splitu nazočio je i gradonačelnik Andro Krstulović koji je čestitajući taj blagdan, rekao kako je danas veliki dan za muslimane Splita, njihove goste te za izbjeglice.

‘To je dan zajedništva, kada se svi muslimani svijeta prisjećaju žrtve koju je dao naš zajednički praotac Abraham, Ibrahim ili Abram, koji je dao ljudska načela žrtvovanja i odricanja kako bi zaslužili na drugom svijetu, poslije smrti, one vrijednosti koje svaki vjernik želi zaraditi,’ kazao je Krstulović Opara.

Damir Gabrić, izaslanik župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana na bajramskoj molitvi, čestitajući taj blagdan, istaknuo je kako je na području splitsko-dalmatinske županije suradnja s muslimanima zavidna te je izrazio uvjerenje da će se dobra suradnja i nastaviti.

01.09.2017.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

PLENKOVIĆ O POSJETU PREDSJEDNICE RUSIJI 'Treba pričati i o pitanjima gdje se razlikujemo'

18.10.2017.

Bit će to prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. Više>

Foto: Hina

AKCIJA 'AGROKOR' Ukupno uhićeno 12 osoba – svi osim obitelji Todorić

17.10.2017.

Ispitivanja u tužiteljstvu najvjerojatnije u utorak ujutro. Više>

Foto: Zoran Stupar

FOTO Čarobno jesensko jutro u Zagrebu

17.10.2017.

Kad sunce kaže 'dobro jutro'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Rutesheim - Croatia B

FOTO: Hrvatski dan Luksemburg

FOTO: Croatia Bietigheim - FC Löchgau

FOTO: Hercegovačka večer u Gerlingenu

FOTO: Štenci za udomljavanje

FOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen