NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.11.2017
tekst
tekst

BiH

REIS KAVAZOVIĆ 'Svi odgovorni muslimani moraju se ujediniti u borbi protiv terorista koji se kriju iza islama'

Foto: Hina/Fena

Propovijed na Bajram.

Foto: Hina/Fena

Autor: Hina/CroExpress

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović u petak je oštro osudio terorizam koji se pod krinkom borbe za islamske ciljeve zbiva diljem svijeta a istodobno je pozvao da se u njegovoj zemlji zaštite prava muslimana kao i pripadnika svih drugih religija ali i da prekine s nacionalističkom retorikom i verbalnim sukobima ocijenivši kako oni bespotrebno kompliciraju stanje a ne doprinose rješevanju niti jednog od brojnih problema s kojim se suočavaju obični ljudi.

U hutbi (propovijedi) izrečenoj u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji tijekom središnje molitve u povodu blagdana Kurban-bajrama reis Kavazović je ocijenio kako je sprječavanje zla najveća vjerska obveza svih muslimana što se posebice odnosi na zaustavljanje vala terorizma.

‘Nedjela koja čine pripadnici terorističkih organizacija koji to čine u ime državnih projekata, krijući se iza islama s prezirom i gnušanjem odbacujemo i osuđujemo. Pozivamo sve odgovorne ljude u muslimanskom svijetu da se ujedine u jedinoj ispravnoj namjeri, u borbi protiv onih koji vrše teror u svijetu. Ovo je za sve nas i najvažnija vjerska obaveza, naređivanja dobra i sprečavanja zla’, poručio je Kavazović pozvavši posebice muslimane u BiH da živeći dostojanstveno svoju vjeru i tradiciju štite prava kršćana i židova u toj zemlji kao svoja.

Poglavar bosanskohercegovačkih muslimana kazao je kako ‘nikakve nacionalističke ili velikodržavne politike neće usrećiti ljude u Bosni i Hercegovini’ pozvavši da se stoga odmah prekine s ‘nacionalističkom retorikom i nesuvislim političkim obračunima’.

Reis Kavazović je u ime Islamske zajednice u BiH također iskazao zabrinutost ‘valom mržnje prema muslimanima u Europi i Americi’ a polemizirao je i s europskim političarima koji su iskazali zabirnutost zbog mogućeg jačanja islamskog ekstremizma u BiH.

Upozorio je kako mržnja nikada ništa dobro nije donijela ocijenivši kako se ne može ukloniti mržnjom i nasiljem, već širenjem razumijevanja i odlučnim suprotstavljanjem.

‘Mržnja je poput ispijanja otrova, neka se nitko ne nada da će njezinim ispijanjem drugog otrovati’, poručio je Kavazović.

Dodao je kako su u Islamskoj zajednici uznemireni pojedinačnim i institucionalnim fizičkim i verbalnim napadima na muslimanke zbog odijevanja jer smatraju da one krše prava muslimanski na odijevanje sukladno vjerskoj tradiciji.

Kazao je kako od onih koje drže za prijatelje bosanskih muslimana u europskim zemljama očekuju da ne vjeruju ‘balkanskoj propagandi što ju šire oni koji su nad bosanskohercegovačkim muslimanima počinili zločin i genocid’ čime je aludirao na komentare austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza i českog predsjednika Miloša Zemana. Kurz je nedavno ustvrdio da se ženama u BiH plaća da hodaju pokrivene a Zeman je kazao kako bi BiH mogla postati novo uporište Islamske države.

‘Nas su uvijek smatrali hereticima, i iz Carigrada, i iz Rima, i iz Beča i iz Beograda. Izgleda da će to nastaviti. Međutim, biti heretik ne znači biti nevjernik, već imati vlastiti izbor, i čuvati svoje pravo na drugačije viđenje svijeta. Našu bosansku herezu, naš bošnjački izbor, nitko nikada nije savladao. Tako treba i ostati’, bajramska je poruka reisa Kavazovića muslimanima u BiH.

01.09.2017.

RADNI POSJET Državni tajnici idu u Teslić, Žepče i Kornicu

13.11.2017.

Sastat će se s Puljićem i predstavnicima Hrvata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju

FOTO: 5. susret čuvara hrvatske etno baštine