NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.01.2018
tekst
tekst

BiH

BIH MINISTAR PRIJETI 'Ako hitno ne prestanete graditi Pelješki most...'

Osmanović sa austrijskim ministrom Kurzom (foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres)

Uputio pismo.

Br. pregleda: 1682

Osmanović sa austrijskim ministrom Kurzom (foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres)

Autor: Hina/CroExpress

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je član vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), uputio je pismo hrvatskom ministru pomorstva, prometa i veza Olegu Butkoviću u kojemu je zaprijetio da bi BiH mogla jednostrano raskinuti ugovor o granici s Hrvatskom te odrediti granicu na moru ukoliko se, kako se navodi, ne obustavi izgradnja Pelješkoga mosta.

‘Pozivamo vaše ministarstvo kao i vladu Republike Hrvatske da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji Pelješkoga mosta te da izravno preko ministarstva ili vlade Republike Hrvatske i nadležnog povjerenstva za granicu Republike Hrvatske stupite u bilateralne pregovore s nadležnim tijelima BiH te da se na načelima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja okonča razgraničenje između BiH i RH zaključenjem i ratificiranjem međunarodnih bilateralnih ugovora, a koji bi se zasnivali na rješenjima u obostranom interesu kako sukladno unutarnjem zakonodavstvu tako i u skladu s pravima međunarodnog prava’, navodi se u pismu kojega je ministar Osmanović uputio kolegi Butkoviću.

Pismo je upućeno i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, europskom povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu, kao i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te šefu Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.

Pri tome ministar Osmanović, koji se kao i njegov stranački šef Bakir Izetbegović protivi izgradnji Pelješkoga mosta, navodi da je prethodno potrebno provesti razgraničenje BiH i RH na moru.

‘Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležna tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema odredbama čl. 22. stav (3) spomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava’, naveo je Osmanović.

Vodeći hrvatski i srpski dužnosnici u BiH, predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije su izjavili kako se ne protive izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da je povezivanje teritorija legitimno pravo Republike Hrvatske.

31.08.2017.

Foto: Damir Mišura

(VIDEO) ČAROBAN PRIZOR IZ RAME Pogledajte kako pokrivena snijegom izgleda iz zraka

22.01.2018.

Snijeg je zabijelio cijelu Ramu, planine, krovove, livade i voćnjake... Više>

Foto: Zvonko Milas

I ZVONKO MILAS S PREDSJEDNICOM U dvodnevnoj posjeti BiH

19.01.2018.

Delegacija se sastala sa članovima Predsjedništva BiH. Više>

Foto: Hina/Fena

GRABAR-KITAROVIĆ S MAJKAMA SREBRENICE 'Bosna je uvijek imala kraljicu, ona je to bila i ostala'

18.01.2018.

Srebreničke majke sastale su se s hrvatskom predsjednicom u Sarajevu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu