NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.11.2017
tekst
tekst

BiH

BIH MINISTAR PRIJETI 'Ako hitno ne prestanete graditi Pelješki most...'

Osmanović sa austrijskim ministrom Kurzom (foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres)

Uputio pismo.

Br. pregleda: 1572

Osmanović sa austrijskim ministrom Kurzom (foto: Bundesministerium für Europa, Integration und Äußeres)

Autor: Hina/CroExpress

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je član vladajuće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA), uputio je pismo hrvatskom ministru pomorstva, prometa i veza Olegu Butkoviću u kojemu je zaprijetio da bi BiH mogla jednostrano raskinuti ugovor o granici s Hrvatskom te odrediti granicu na moru ukoliko se, kako se navodi, ne obustavi izgradnja Pelješkoga mosta.

‘Pozivamo vaše ministarstvo kao i vladu Republike Hrvatske da hitno obustavi sve aktivnosti na izgradnji Pelješkoga mosta te da izravno preko ministarstva ili vlade Republike Hrvatske i nadležnog povjerenstva za granicu Republike Hrvatske stupite u bilateralne pregovore s nadležnim tijelima BiH te da se na načelima uzajamnog poštovanja i dobrih običaja okonča razgraničenje između BiH i RH zaključenjem i ratificiranjem međunarodnih bilateralnih ugovora, a koji bi se zasnivali na rješenjima u obostranom interesu kako sukladno unutarnjem zakonodavstvu tako i u skladu s pravima međunarodnog prava’, navodi se u pismu kojega je ministar Osmanović uputio kolegi Butkoviću.

Pismo je upućeno i predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, visokoj predstavnici EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, europskom povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu, kao i visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku te šefu Izaslanstva Europske unije u BiH Lars-Gunnaru Wigemarku.

Pri tome ministar Osmanović, koji se kao i njegov stranački šef Bakir Izetbegović protivi izgradnji Pelješkoga mosta, navodi da je prethodno potrebno provesti razgraničenje BiH i RH na moru.

‘Ukoliko vaše ministarstvo, odnosno nadležna tijela Republike Hrvatske nastave obavljati aktivnosti u pogledu izgradnje Pelješkog mosta unilateralno, sa žaljenjem vas moram obavijestiti da će Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine biti prinuđeno, u skladu sa svojim nadležnostima, pokrenuti aktivnosti izlaska Bosne i Hercegovine iz Ugovora o državnoj granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a prema odredbama čl. 22. stav (3) spomenutog ugovora, te će se pristupiti jednostranom proglašenju suverenih prava Bosne i Hercegovine prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, putem posebnog normativnog akta, a kako su to uradile sve bivše jugoslavenske zemlje koje izlaze na Jadransko more. Također u kasnijoj fazi nije isključeno i da se zaštita prava Bosne i Hercegovine na moru, prema Konvenciji Ujedinjenih naroda o pravu mora, zatraži pred nadležnim pravosudnim instancama, u skladu s relevantnim odredbama međunarodnog prava’, naveo je Osmanović.

Vodeći hrvatski i srpski dužnosnici u BiH, predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije su izjavili kako se ne protive izgradnji Pelješkoga mosta tvrdeći da je povezivanje teritorija legitimno pravo Republike Hrvatske.

31.08.2017.

RADNI POSJET Državni tajnici idu u Teslić, Žepče i Kornicu

13.11.2017.

Sastat će se s Puljićem i predstavnicima Hrvata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju

FOTO: 5. susret čuvara hrvatske etno baštine