NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.03.2018
tekst
tekst

Kultura

'... A NE BEOGRAD' 'Glavni grad i stvarni stožer Hrvata je Rim'

Vatikan (foto: CroExpress)

Nova knjiga Darka Hudelista.

Br. pregleda: 1282

Vatikan (foto: CroExpress)

Autor: Hina/CroExpress

Knjiga ‘Rim, a ne Beograd, u kojoj autor Darko Hudelist na 800 stranica detaljno analizira ulogu važnost Katoličke Crkve u Hrvatskoj za vrijeme komunističke vlasti Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji, promovirana je u ponedjeljak na večer u Solinu.

Hudelist je istaknuo kako je naslov knjige ‘Rim,a ne Beograd,’ zapravo, nikad izrečeno geslo i krilatica Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

‘Poruka te krilatice je da je glavni grad Hrvata Rim u smislu Vatikana -centar zapadnog civilizacijskog kruga s kojim su Hrvati u tijesnim vezama trinaest stoljeća, a Beograd je glavni grad Jugoslavije u koju su Hrvati ušli stjecajem povijesnih okolnosti’, rekao je Hudelist. Po njegovim riječima, Rim je ‘stvarni stožer Hrvata’

Hudelist je istaknuo kako njegova knjiga tematizira nacionalno-politički angažman Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20 stoljeću s naglaskom na pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva, koji se, po njemu odvija u dva razdoblja-najprije u vrijeme Alojzija Stepinca a zatim drugi ‘glavni dio’ u doba Franje Kuharića i Frane Franića između 1975. i 1984. godine.

‘To je bio državotvorni pokret Katoličke Crkve u Hrvatskoj koja je bila jedina nacionalna snaga u Hrvatskoj koja je smjela i mogla slobodno govoriti svojim posebnim metajezikom nakon sloma Hrvatskog proljeća,’ rekao je Hudelist.

Govoreći o važnosti razdoblja između 1975. i 1984. godine, Hudelist je istaknuo kako je to bilo vrijeme kada se mijenjala struktura svijeta na globalnoj regionalnoj i domaćoj hrvatskoj razini.

‘Na globalnoj razini tada se odvija informatička revolucija i globalizacija koja ima svoje političke značajke u smislu rušenja bipolarne strukture Europe i svijeta, to jest rušenja komunističkog sustava u čemu su glavne uloge odigrali Vatikan na čelu s Papom Ivanom Pavlom II i američki establišment na čelu s predsjednikom Jimmy Carterom i njegovim savjetnikom Zbigniewom Brzezinskim koje je naslijedio Ronald Reagan.

‘To je bilo razdoblje u kojem se trebalo uključiti u to i rješavati domaće probleme na planu osamostaljenja Hrvatske tijekom 70-ih i 80-ih godina a posebno kada je krenula rušilačka snaga iz Beograda u smislu Miloševićevog velikosrpskog projekta,’ kazao je Hudelist.

Govoreći u svojoj knjizi, Hudelist je također istaknuo kako je on ‘obraćenik te se krizmao prošlog ljeta.’

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je naglasio kako je knjiga ‘Rim, a ne Beograd,’ iznimno važna jer su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata željele odvojiti Katoličku crkvu u Hrvata od Vatikana, odnosno od Rima

‘Hvala Katoličkoj Crkvi i kardinalima Stepincu i Kuhariću, jer da nije bilo njih danas bi neki drugi, slični Jakovu Blaževiću, pisali knjige o Beogradu a ne o Rimu,’ rekao je Boban.

Don Vjekoslav Pavlinović je kazao kako knjiga ‘Rim, a ne Beograd’ pokazuje da je Crkva u Hrvata ‘znala biti mudra i da se nije odrekla svojeg naroda.’

‘Hudelist u ovoj knjizi govori o događajima koji su počeli u Solinu gdje je 1975. godine započeo pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, a koji su urodili hrvatskom državom 90-ih godina 20. stoljeća,’ kazao je don Pavlinović.

Na promociji ove knjige u Solinu prikazani su i dijelovi dokumentarnog filma o završnom slavlju ‘Jelenine godine 12. rujna 1976.’ ispred solinske Crkve u nazočnosti oko 100.000 ljudi. Ovaj dokumentarni film, koji se bavi jubilejom ‘Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata’ a kojeg je prije 41 godinu proizvela Kršćanska sadašnjost iz Zagreba, do sada, kako je rečeno, nije prikazivan široj javnosti.

29.08.2017.

HRVATKI VELIKANI Prije 44 godine preminuo je Mato Lovrak kojem ćemo zauvijek biti zahvalni za Vlak u snijegu

14.03.2018.

Mato Lovrak i njegova djela smatraju se klasikom hrvatske dječje književnosti. Više>

'SUSRETI' Hrvatske književnice predstavile dvanaestero suvremenih hrvatskih pjesnika u glavnom gradu Kolumbije

13.03.2018.

Knjigu je objavila nakladnička kuća Editorial Escarabajo, a urednik joj je poznati kolumbijski pjesnik Eduardo Bechara Navratilova. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ČUVARI HRVATSKE BAŠTINE (2) Legenda o Veroniki Desinićkoj

12.03.2018.

Povezuje ju se uz dvorac Veliki Tabor. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku