NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.11.2017
tekst
tekst

Kultura

'... A NE BEOGRAD' 'Glavni grad i stvarni stožer Hrvata je Rim'

Vatikan (foto: CroExpress)

Nova knjiga Darka Hudelista.

Vatikan (foto: CroExpress)

Autor: Hina/CroExpress

Knjiga ‘Rim, a ne Beograd, u kojoj autor Darko Hudelist na 800 stranica detaljno analizira ulogu važnost Katoličke Crkve u Hrvatskoj za vrijeme komunističke vlasti Josipa Broza Tita u bivšoj Jugoslaviji, promovirana je u ponedjeljak na večer u Solinu.

Hudelist je istaknuo kako je naslov knjige ‘Rim,a ne Beograd,’ zapravo, nikad izrečeno geslo i krilatica Katoličke Crkve u Hrvatskoj.

‘Poruka te krilatice je da je glavni grad Hrvata Rim u smislu Vatikana -centar zapadnog civilizacijskog kruga s kojim su Hrvati u tijesnim vezama trinaest stoljeća, a Beograd je glavni grad Jugoslavije u koju su Hrvati ušli stjecajem povijesnih okolnosti’, rekao je Hudelist. Po njegovim riječima, Rim je ‘stvarni stožer Hrvata’

Hudelist je istaknuo kako njegova knjiga tematizira nacionalno-politički angažman Katoličke Crkve u Hrvatskoj u 20 stoljeću s naglaskom na pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva, koji se, po njemu odvija u dva razdoblja-najprije u vrijeme Alojzija Stepinca a zatim drugi ‘glavni dio’ u doba Franje Kuharića i Frane Franića između 1975. i 1984. godine.

‘To je bio državotvorni pokret Katoličke Crkve u Hrvatskoj koja je bila jedina nacionalna snaga u Hrvatskoj koja je smjela i mogla slobodno govoriti svojim posebnim metajezikom nakon sloma Hrvatskog proljeća,’ rekao je Hudelist.

Govoreći o važnosti razdoblja između 1975. i 1984. godine, Hudelist je istaknuo kako je to bilo vrijeme kada se mijenjala struktura svijeta na globalnoj regionalnoj i domaćoj hrvatskoj razini.

‘Na globalnoj razini tada se odvija informatička revolucija i globalizacija koja ima svoje političke značajke u smislu rušenja bipolarne strukture Europe i svijeta, to jest rušenja komunističkog sustava u čemu su glavne uloge odigrali Vatikan na čelu s Papom Ivanom Pavlom II i američki establišment na čelu s predsjednikom Jimmy Carterom i njegovim savjetnikom Zbigniewom Brzezinskim koje je naslijedio Ronald Reagan.

‘To je bilo razdoblje u kojem se trebalo uključiti u to i rješavati domaće probleme na planu osamostaljenja Hrvatske tijekom 70-ih i 80-ih godina a posebno kada je krenula rušilačka snaga iz Beograda u smislu Miloševićevog velikosrpskog projekta,’ kazao je Hudelist.

Govoreći u svojoj knjizi, Hudelist je također istaknuo kako je on ‘obraćenik te se krizmao prošlog ljeta.’

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je naglasio kako je knjiga ‘Rim, a ne Beograd,’ iznimno važna jer su komunističke vlasti nakon Drugog svjetskog rata željele odvojiti Katoličku crkvu u Hrvata od Vatikana, odnosno od Rima

‘Hvala Katoličkoj Crkvi i kardinalima Stepincu i Kuhariću, jer da nije bilo njih danas bi neki drugi, slični Jakovu Blaževiću, pisali knjige o Beogradu a ne o Rimu,’ rekao je Boban.

Don Vjekoslav Pavlinović je kazao kako knjiga ‘Rim, a ne Beograd’ pokazuje da je Crkva u Hrvata ‘znala biti mudra i da se nije odrekla svojeg naroda.’

‘Hudelist u ovoj knjizi govori o događajima koji su počeli u Solinu gdje je 1975. godine započeo pokret obilježavanja trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata, a koji su urodili hrvatskom državom 90-ih godina 20. stoljeća,’ kazao je don Pavlinović.

Na promociji ove knjige u Solinu prikazani su i dijelovi dokumentarnog filma o završnom slavlju ‘Jelenine godine 12. rujna 1976.’ ispred solinske Crkve u nazočnosti oko 100.000 ljudi. Ovaj dokumentarni film, koji se bavi jubilejom ‘Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata’ a kojeg je prije 41 godinu proizvela Kršćanska sadašnjost iz Zagreba, do sada, kako je rečeno, nije prikazivan široj javnosti.

29.08.2017.

Foto: Damir Čolja / wikimedia commons

KOLONA Potresna pjesma o putu na Ovčaru

17.11.2017.

Djelo našeg čitatelja iz Saskatoona. Više>

'Kao nekad pred Božić 2017'

'KAO NEKAD PRED BOŽIĆ 2017.' Festival božićnih pjesama, narodnih igara i običaja

14.11.2017.

Posjetitelji će u Sarajevu imati priliku uživati u izvedbama tradicionalnih i autorskih božićnih pjesama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju

FOTO: 5. susret čuvara hrvatske etno baštine

FOTO: Croatia B - Merklingen