NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

27.05.2018
tekst
tekst

BiH

MILAS U POSUŠJU I ŠIROKOM BRIJEGU 'Jedan smo narod, a vi ste i naša ustavna obveza'

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Zadatak Ureda je brinuti o svim Hrvatima izvan Republike Hrvatske.

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Foto: Zvonko Milas

Foto: Zvonko Milas

Autor: CroExpress

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, posjetio je ovih dana Posušje i Široki Brijeg.

U srijedu 23. kolovoza 2017. Milas je posjetio Posušje i s načelnikom općine Brankom Bagom, predsjednikom općinskog vijeća Ivanom Lončarom i suradnicima razgovarao o potencijalima općine, gospodarskom razvoju Posušja, gradnji nove osnovne škole fra Petra Bakule, ali i o gužvama s kojima se suočavaju stanovnici općine na graničnom prijelazu Osoje – Vinjani Gornji tijekom cijeloga ljeta.

'Veliki problem svih krajeva u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj je iseljavanje, nije to samo problem Posušja. Problem koji moramo na neki način pokušati riješiti. Mislim da se može riješiti iskorištavanjem svih potencijala koje imamo. Svjesni smo da je obrazovanje jedan od najvažnijih čimbenika, dakle omogućiti mladima da završe škole i fakultete, ali povrh toga da dobiju radna mjesta kako bi mogli svoja znanja i vještine primijeniti u prostoru u kojima su odrasli i pomoći sebi i svojim obiteljima', kazao je Milas. Dodao je da je i cilj ovoga sastanka iznaći rješenja koji bi rezultirali poticanjem mladih da ostaju na ovim područjima. 

'Zadatak Ureda je brinuti o svim Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a ovdje je posebno želim naglasiti naš narod koji je u BiH konstitutivan i jednakopravan i koji je doista jedno od prioritetnih polazišta u cjeloukupnoj politici Vlade RH', kazao je Milas.

'Ono što me posebno raduje u ovom kraju je čuti da u Posušju, za razliku od mnogih dijelova BiH raste broj djece u školi i upravo s tom namjerom pomažemo gradnju škole da taj dovršetak bude što prije', kazao je državni tajnik Milas i dodao kako su financijska sredstva koja su namijenjena Hrvatima u BiH zadnjih godina povećana. 'Vlada RH doista gleda na hrvatski narod u BiH s posebnim sentimentom, prije svega jer smo mi jedan narod, ali zato što nam je to ustavna obaveza', kazao je Milas.

Tijekom posjeta Posušju, državni tajnik Milas obišao novu osnovnu školu fra Petra Bakule, čiju izgradnju pomaže Vlada Republike Hrvatske te se sastao s predstavnicima Udruge posuški aktivisti u umjetnosti i kulturi.

Posjet Širokom Brijegu

Tu večer, državni tajnik Milas nazočio je, kao izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske na sveačnom otovrenju 18. Mediteran film festivala u Širokom Brijegu. Odlični filmovi, dobra atmosfera, mladi ljudi koji svojim kreativnim radom nadahnjuju – odlike su ovog najstarijeg festivala dokumentarnog filma u BiH i šire.

Tijekom posjeta Širokom Brijegu posjetio je župu Kočerin koja je nadeleko poznata po svojim vrijednim župljanima, ali i po tome što se na pročelju crkve svetih Petra i Pavla nalazi najviši mozaik sv. Franje na svijetu - visok je 24 m, koliko i sam zvonik. Mozaik sv. Franje izradio je zagrebački umjetnik Ante Starčević 1980. U crkvi se nalazi i Kočerinska ploča – nadgrobni spomenik Vignja Miloševića iz 1404. godine.

Posjetio je Milas i Glazbenu školu Široki Brijeg – koja uz osnovno, kao jedina takva ustanova u Zapadno hercegovačkoj županiji, mladima nudi priliku srednjoškolskog glazbenog obrazovanja i čiji učenici postižu vrhunske rezultate. Samo prošle godine osvojili su 15 medalja na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

25.08.2017.

Srećko Stipović / YouTube

(VIDEO) OTIŠAO U NJEMAČKU PA OSTAVIO KRAVE PRIJATELJU Evo kako je izgledao njihov ponovni susret nakon pola godine

24.05.2018.

Nakon što ih pola godine nije vidio, Zdravko je nedavno posjetio svoje krave. Više>

Foto: Hina/Fena

ERDOGAN ODRŽAO PREDIZBORNI SKUP U SARAJEVU Izetbegović ga nazvao Božjim izaslanikom: 'Dugo smo dobro živjeli i borili se zajedno'

21.05.2018.

Turski predsjednik kritizirao je europske zapadne države jer su zabranile okupljanja njegovih pristaša. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

Preuzmi



FOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart