NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.11.2017
tekst
tekst

BiH

GROBLJE MIRA Milas se poklonio hrvatskim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Nakon svete mise održana je komemoracija i pokop ostataka 111 neidentificiranih žrtava.

Foto: hrvatiizvanrh.hr

Autor: CroExpress

Na Groblju mira na Bilima iznad Mostara u subotu je obilježena 72. obljetnice stradanja Hrvata žrtava Drugog svjetskog rata i poraća. Tom prigodom služena je sveta misa koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM fra Miljenko Šteko.

Izaslanik hrvatskog premijera i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izrazio je suosjećanje sa žrtvama te pozvao na utvrđivanje istine. U govoru je podsjetio i na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ističući kako je vrijeme da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi počast žrtvama svih totalitarnih režima.

'Hrvatski narod prošao je puno križnih putova. Puno hrvatskih kostiju ostalo je na tim stratištima i upravo te kosti i te žrtve neka budu temelj na kojem ćemo graditi našu budućnost. Prijepori postoje oko prošlosti, oko budućnosti, kojim putem ići. Prošlost nam je zajednička, život koji živimo - živimo ga licem u lice, okrenuti jedni drugima, a budućnost će biti onakva kakvu je svi zajedno napravimo', istaknuo je Milas.

Nakon svete mise održana je komemoracija i pokop ostataka 111 neidentificiranih žrtava iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća.

Svetoj misi i komemoraciji prisustvovali su brojni vjerski, vojni, kulturni i politički zvaničnici hrvatskog naroda, među kojima i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić i drugi.

Groblje mira na lokalitetu Bile, između Širokog Brijega i Mostara, pokrenuo je Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine. Kamen temeljac položen je 2013. godine, 2016. godine završena je izgradnja kapelice i kosturnice te je ograđen kompleks Groblja mira.

23.08.2017.

RADNI POSJET Državni tajnici idu u Teslić, Žepče i Kornicu

13.11.2017.

Sastat će se s Puljićem i predstavnicima Hrvata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju

FOTO: 5. susret čuvara hrvatske etno baštine