NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.09.2017
tekst
tekst

EU

RECEPT ZA USPJEH Evo kako se (i) u Njemačkoj najčešće pronalazi posao

Ilustracija (foto: pixabay.com)

U 2016. je u Njemačkoj popunjeno 3,65 milijuna novih radnih mjesta.

Br. pregleda: 2084

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Trećina svih radnih mjesta u Njemačkoj popunjava se preko privatnih veza i poznanstava a kod manjih poduzeća do posla na ovaj način dolazi gotovo polovina svih novozaposlenih, priopćio je Savezni ured za zapošljavanje u utorak.

‘32 posto svih novozaposlenih u prošloj godini do radnog mjesta je došlo preko privatnih poznanstava dok je kod manjih poduzeća s 47 posto ta vrijednost još viša’, priopćio je Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu pozivajući se na redovito ispitivanje koje se provodi među poslodavcima.

Preko internetskih platformi za zapošljavanje, kako privatnih tako i one Saveznog ureda za zapošljavanje, posao je pronašlo 21 posto novozaposlenih. 11 posto je posao pronašlo preko oglasa za zapošljavanje na internetskim stranicama poduzeća, deset posto posao pronađe preko oglasa u tisku a isto toliki postotak biva zaposlen na temelju samoinicijativne ponude.

U 2016. je u Njemačkoj popunjeno 3,65 milijuna novih radnih mjesta od čega najveći dio, 44 posto, otpada na manja poduzeća do 50 zaposlenih.

‘Manja poduzeća se u potrazi za radnom snagom prvenstveno oslanjanju na privatne kontakte i preporuke dok veće kompanije do zaposlenih natprosječno često dolaze preko oglasa na vlastitim internetskim stranicama’, proizlazi iz studije Instituta za tržište rada koje djeluje u sklopu Saveznog ureda za zapošljavanje.

Iz istog istraživanja proizlazi da manja poduzeća teže dolaze do radnika što se povezuje s nižim početnim plaćama i djelomično nepovoljnijim uvjetima rada. Istodobno novozaposleni u manjim tvrtkama češće bivaju zaposleni na neodređeno vrijeme nego u većim tvrtkama. 

22.08.2017.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

SVAKI PETI SEKSUALNI ZLOČIN U BAVARSKOJ POČINIO AZILANT 'Kada vide veliku grupu muških azilanata na cesti, žene se osjećaju ugroženo'

21.09.2017.

Žene koje su 2015. poželjele dobrodošlicu tražiteljima azila sada imaju mnogo drugačiji stav. Više>

Foto: Pixabay.com

(VIDEO) ZANIMANJE - ZASTUPNIK U BUNDESTAGU Plaća je oko 9500 eura bruto, ali to nije sve

21.09.2017.

Zastupnici na internetu moraju precizno objaviti za koju organizaciju, tvrtku, poduzeće rade i koliko točno zarađuju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu