NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

19.11.2017
tekst
tekst

EU

RECEPT ZA USPJEH Evo kako se (i) u Njemačkoj najčešće pronalazi posao

Ilustracija (foto: pixabay.com)

U 2016. je u Njemačkoj popunjeno 3,65 milijuna novih radnih mjesta.

Br. pregleda: 2252

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Trećina svih radnih mjesta u Njemačkoj popunjava se preko privatnih veza i poznanstava a kod manjih poduzeća do posla na ovaj način dolazi gotovo polovina svih novozaposlenih, priopćio je Savezni ured za zapošljavanje u utorak.

‘32 posto svih novozaposlenih u prošloj godini do radnog mjesta je došlo preko privatnih poznanstava dok je kod manjih poduzeća s 47 posto ta vrijednost još viša’, priopćio je Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu pozivajući se na redovito ispitivanje koje se provodi među poslodavcima.

Preko internetskih platformi za zapošljavanje, kako privatnih tako i one Saveznog ureda za zapošljavanje, posao je pronašlo 21 posto novozaposlenih. 11 posto je posao pronašlo preko oglasa za zapošljavanje na internetskim stranicama poduzeća, deset posto posao pronađe preko oglasa u tisku a isto toliki postotak biva zaposlen na temelju samoinicijativne ponude.

U 2016. je u Njemačkoj popunjeno 3,65 milijuna novih radnih mjesta od čega najveći dio, 44 posto, otpada na manja poduzeća do 50 zaposlenih.

‘Manja poduzeća se u potrazi za radnom snagom prvenstveno oslanjanju na privatne kontakte i preporuke dok veće kompanije do zaposlenih natprosječno često dolaze preko oglasa na vlastitim internetskim stranicama’, proizlazi iz studije Instituta za tržište rada koje djeluje u sklopu Saveznog ureda za zapošljavanje.

Iz istog istraživanja proizlazi da manja poduzeća teže dolaze do radnika što se povezuje s nižim početnim plaćama i djelomično nepovoljnijim uvjetima rada. Istodobno novozaposleni u manjim tvrtkama češće bivaju zaposleni na neodređeno vrijeme nego u većim tvrtkama. 

22.08.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju

FOTO: 5. susret čuvara hrvatske etno baštine