NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.01.2018
tekst
tekst

Hrvatska

GUSARSKA BITKA U OMIŠU 'Mlečani' uplovili u gradsku luku, omiški gusari ih zaskočili

Foto: Hina/Miroslav Lelas

Turistička atrakcija.

Br. pregleda: 1696

Foto: Hina/Miroslav Lelas

Bez obzira što su se Mlečani nalazili na velikom jedrenjaku i pod zapovjedništvom Akoncija, pobjedu su izvojevali omiški gusari i gubitnicima zapovjedili da prolaz Bračkim kanalom plate zlatnim dukatima

Foto: Hina/Miroslav Lelas

Autor: Hina/CroExpress

Nekoliko tisuća ljudi u petak navečer u Omišu u gradskoj je luci sa zanimanjem pratilo Gusarsku bitku, jednu od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj, koja se održala nakon mimohoda vojnih postrojbi gradskim ulicama.

U bitci koja je upriličena u omiškoj luci i u kojoj su posebice uživala djeca, ‘Mlečani’ su na velikom jedrenjaku uplovili u gradsku luku, a onda su ih s malih brodica napali ‘gusari’. Bez obzira što su se Mlečani nalazili na velikom jedrenjaku i pod zapovjedništvom Akoncija, pobjedu su izvojevali omiški gusari i gubitnicima zapovjedili da prolaz Bračkim kanalom plate zlatnim dukatima.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella izjavio je za Hinu da za Gusarsku bitku vlada veliki interes gostiju i domaćih jer je to jedna od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj.

‘To je besplatna, efektna i fascinantna manifestacija. Svake godine, a ovo nam je 11., imamo nešto novo. Ove godine prvi put imamo službeno postrojavanje svih vojnih postrojbi, a isto tako ubacujemo i neke nove elemente u bitku kako bi gledateljima bila zanimljivija’, izjavio je Stella.

Ustvrdio je da su se na omiškom području nekad davno odvijale bitke između Mlečana i gusara i to na ušću Cetine, no budući da zbog vjetra tamo nije moguće uprizoriti bitku, sve se odvija u gradskoj luci što se pokazalo kao pravi pogodak. Još je rekao da su gusari u 13. stoljeću svojim lukavstvom i domišljatošću svladavali brojnije i jače Mlečane.

‘Gusari su bili mudriji i spretniji pomorci koji su imali brža plovila’, dodao je.

Središnjoj svečanosti prethodio je ‘Gusarski gastro tjedan’ koji je počeo još u ponedjeljak u odabranim ugostiteljskim objektima u Omišu.

U Omišu i Dan malih gusara

Na platou Toreta za djecu je održan ‘Dan malih gusara’, a na Platou iza Narodne knjižnice u organizaciji Centra za kulturu Kazalište ‘Ivana Brlić Mažuranić’ iz Slavonskog Broda i Dramska družina Vis izveli su predstave ‘Ribar Palunko i njegova žena’, te ‘Emocionalna prtljaga’.

Mali i veliki gusari sudjelovali su i u gusarskim sportskim igrama pod vodstvom sportskog društva ‘Sanus vita’. Pridružili su im se i Kliški uskoci koji su gledatelje učili pomoću luka i strijele gađati metu.

Organizator Gusarske bitke je Turistička zajednica Grada Omiša, pokrovitelji Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatska turistička zajednica.

Nakon bitke, koncert je održao pjevač Jasmin Stavros.

Gusarska bitka se u omiškoj gradskoj luci održava 11 godina i postala je centralni ljetni događaj u Omišu pa i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svake godine u ‘bitki’ sudjeluje više od stotinu ‘gusara’ i ‘Mlečana’, pripadnika povijesnih postrojbi Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Trombunjera iz Dubrovnika, te Uskoka s Klisa.

Taj jedinstven događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru. Temelji se na povijesnim činjenicama i doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.

19.08.2017.

Foto: Hina

PLENKOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE BIO U BOLNICI 'Sve je okej...'

20.01.2018.

Plenković je obavio preventivni pregled na Klinici za plućne bolesti na zagrebačkom Jordanovcu. Više>

Foto: Hina

MINISTAR BOŽINOVIĆ S DIREKTOROM FBI-A 'Američkim je partnerima sve značajnija suradnja s nama'

19.01.2018.

Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich