NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.05.2018
tekst
tekst

Hrvatska

GUSARSKA BITKA U OMIŠU 'Mlečani' uplovili u gradsku luku, omiški gusari ih zaskočili

Foto: Hina/Miroslav Lelas

Turistička atrakcija.

Br. pregleda: 2095

Foto: Hina/Miroslav Lelas

Bez obzira što su se Mlečani nalazili na velikom jedrenjaku i pod zapovjedništvom Akoncija, pobjedu su izvojevali omiški gusari i gubitnicima zapovjedili da prolaz Bračkim kanalom plate zlatnim dukatima

Foto: Hina/Miroslav Lelas

Autor: Hina/CroExpress

Nekoliko tisuća ljudi u petak navečer u Omišu u gradskoj je luci sa zanimanjem pratilo Gusarsku bitku, jednu od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj, koja se održala nakon mimohoda vojnih postrojbi gradskim ulicama.

U bitci koja je upriličena u omiškoj luci i u kojoj su posebice uživala djeca, ‘Mlečani’ su na velikom jedrenjaku uplovili u gradsku luku, a onda su ih s malih brodica napali ‘gusari’. Bez obzira što su se Mlečani nalazili na velikom jedrenjaku i pod zapovjedništvom Akoncija, pobjedu su izvojevali omiški gusari i gubitnicima zapovjedili da prolaz Bračkim kanalom plate zlatnim dukatima.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella izjavio je za Hinu da za Gusarsku bitku vlada veliki interes gostiju i domaćih jer je to jedna od najvećih scenskih manifestacija na Jadranu i u Hrvatskoj.

‘To je besplatna, efektna i fascinantna manifestacija. Svake godine, a ovo nam je 11., imamo nešto novo. Ove godine prvi put imamo službeno postrojavanje svih vojnih postrojbi, a isto tako ubacujemo i neke nove elemente u bitku kako bi gledateljima bila zanimljivija’, izjavio je Stella.

Ustvrdio je da su se na omiškom području nekad davno odvijale bitke između Mlečana i gusara i to na ušću Cetine, no budući da zbog vjetra tamo nije moguće uprizoriti bitku, sve se odvija u gradskoj luci što se pokazalo kao pravi pogodak. Još je rekao da su gusari u 13. stoljeću svojim lukavstvom i domišljatošću svladavali brojnije i jače Mlečane.

‘Gusari su bili mudriji i spretniji pomorci koji su imali brža plovila’, dodao je.

Središnjoj svečanosti prethodio je ‘Gusarski gastro tjedan’ koji je počeo još u ponedjeljak u odabranim ugostiteljskim objektima u Omišu.

U Omišu i Dan malih gusara

Na platou Toreta za djecu je održan ‘Dan malih gusara’, a na Platou iza Narodne knjižnice u organizaciji Centra za kulturu Kazalište ‘Ivana Brlić Mažuranić’ iz Slavonskog Broda i Dramska družina Vis izveli su predstave ‘Ribar Palunko i njegova žena’, te ‘Emocionalna prtljaga’.

Mali i veliki gusari sudjelovali su i u gusarskim sportskim igrama pod vodstvom sportskog društva ‘Sanus vita’. Pridružili su im se i Kliški uskoci koji su gledatelje učili pomoću luka i strijele gađati metu.

Organizator Gusarske bitke je Turistička zajednica Grada Omiša, pokrovitelji Grad Omiš, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatska turistička zajednica.

Nakon bitke, koncert je održao pjevač Jasmin Stavros.

Gusarska bitka se u omiškoj gradskoj luci održava 11 godina i postala je centralni ljetni događaj u Omišu pa i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Svake godine u ‘bitki’ sudjeluje više od stotinu ‘gusara’ i ‘Mlečana’, pripadnika povijesnih postrojbi Kumpanjija iz Blata na Korčuli, Trombunjera iz Dubrovnika, te Uskoka s Klisa.

Taj jedinstven događaj predstavlja rekonstrukciju stvarne povijesne bitke između omiških gusara i Mlečana u 13. stoljeću. Slavni gusari, vladari obale i otoka od rijeke Cetine do Neretve od 12. do 15. stoljeća izborili su mnoge pobjede na moru. Temelji se na povijesnim činjenicama i doprinosi stvaranju prepoznatljivog brenda Omiša kao gusarskog grada.

19.08.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

STRAŠNA TRAGEDIJA U DARUVARU Devetogodišnjak poginuo vozeći bicikl

23.05.2018.

Nakon udarca je odbačen na rubnik i smrtno je stradao na mjestu događaja. Više>

Facebook snimka zaslona

(VIDEO) POŠTO VOZAČKA? Evo kako se splitski vozači snalaze na raskrižju kad semafori ne rade

23.05.2018.

Video je objavila Facebook stranica Prometne zgode i nezgode. Više>

Foto: Hina

'ISTINA O ISTANBULSKOJ' U prvom tjednu prikupljeno 215.000 potpisa

23.05.2018.

Nedostaje još 160.000 potpisa za raspisivanje referenduma. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart