NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.06.2018
tekst
tekst

Svijet

SV. LEOPOLD MANDIĆ VRAĆA SE KUĆI 'Ovo je povijesni događaj za Boku Kotorsku'

Foto: Hons084 / Wikimedia commons

Svečevo tijelo stiže u petak, 15. rujna.

Br. pregleda: 1700

Foto: Hons084 / Wikimedia commons

Autor: Hina/CroExpress

Dolazak tijela Svetog Leopolda Bogdana Mandića u rujnu u njegov rodni Herceg-Novi, za vjernike je veliki duhovni događaj, a povijesni za grad Herceg Novi, Kotorsku biskupiju, Boku Kotorsku i Crnu Goru, rekao je u petak za Hinu don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije i predsjednik koordinacijskog odbora dočeka.

'Navršava se 75 godina od smrti Svetog Leopolda Bogdana Mandića, a jedna od njegovih posljednjih želja je bila, kako je govorio, da njegove 'bijedne kosti budu donesene u rodni kraj'. Važno je shvatiti da je njegov dolazak kulturni i duhovni događaj. U kratkom vremenskom periodu, bilo je potrebno mnogo rada i brojnih pregovora između Kotorske i Padovske biskupije, Kapucinske uprave i Kongregacije za kauze svetaca, kako bi se realizirao ovaj događaj', rekao je Tonsati.

Doček tijela koje će u Herceg Novom biti 15. i 16. rujna pripremaju dva odbora, biskupijski koji na njemu već duže vrijeme radi i gradski organizacijski odbor koji je formirala općina Herceg Novi.

Svečevo tijelo stiže u petak, 15. rujna. Očekuje se da to bude pod pratnjom kapucina iz Italije i Hrvatske, kao i državnom pratnjom svake države kroz koju relikvija prolazi. Bit će izloženo u Parku Boka gdje će biti organizirana liturgija dočeka i ondje ostaje sve do ponoći.

'Prva naša namjera je bila da relikvija bude izložena u župnoj crkvi u kojoj je sveti Leopold kršten. Ali to se pokazalo gotovo nemogućim. Znate da je Herceg Novi grad sa tisuću skalina, kako ga nazivaju. Dakle, sigurnost relikvije morala je biti zajamčena', rekao je Tonsati.

Svi događaji u petak, 15. rujna su usmjereni na lokalnu zajednicu-grad, vjernike iz cijele Boke i sve koji štuju svetog Leopolda Bogdana Mandića. Sada će imati priliku da borave u prisustvu omiljenog sveca koliko god požele, tijekom 24 sata, kaže Tonsati.

Središnji događaj je 16. rujna, u subotu. U 10 sati je svečana koncelebrirana misa koju će predvoditi nadbiskup splitski, naš metropolit, mons. Marin Barišić. Na toj misi očekuju se hodočasnici iz Kotorske biskupije i iz zemalja okružja, Hrvatske, BiH, Albanije, Srbije.

U 16 sati, u subotu je misa ispraćaja koju će predvoditi mons. Ilija Janjić, kotorski biskup. Nakon tog ispraćaja relikvije svetog Leopolda odlaze u Dubrovnik i dalje nastavljaju svoj hodočasnički put za Split, Zadar i Rijeku.

'Znamo da je on kratko djelovao u Zadru, kao i u Rijeci, te su to poveznice sa njegovim životom', rekao je Tonsati.

Slika svetog Leopolda će krasiti katedralu u Kotoru

Kako bismo obilježili trajno ovaj spomen na dolazak relikvija svetog Leopolda, kao biskupija smo naručili sliku koju je izradio ugledni hrvatski slikar sakralnog slikarstva Zoran Homen iz Križevaca.

Slika će biti postavljena u Katedrali svetog Tripuna u Kotoru, a kopije dostavljene svim župama Kotorske biskupije, kazao don Robert Tonsati.

Sveti Leopold Bogdan Mandić rođen je u Herceg Novom 1866. a umro u Padovi 1942. gdje se i nalaze svete moći u crkvi koja nosi njegovo ime.

Pripadao je redu kapucina i bio je poznat po zalaganju za jedinstvo kršćana, a svetim je proglašen 1983..

12.08.2017.

Youtube snimka zaslona

(VIDEO) NASILJE NA ULICAMA SKOPLJA Nakon potpisivanja sporazuma s Grčkom

18.06.2018.

Neki prosvjednici su bacali kamenje i boce na policiju. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Festival svjetlosti u Ninu

FOTO: Navijači u Nižnji Novgorodu

FOTO: 130 godina turizma u Crikvenici

FOTO: Disko na otvorenom u Crikvenici

FOTO: Na Palade

FOTO: Navijači na tribinama

FOTO: Pripreme za Hrvatska-Nigerija

FOTO: NK Croatia Bietigheim –SV Wachbach 2-4

FOTO: 'Mali Lurd' u Dalmaciji

FOTO: KSD Hajduk Nürnberg - DJK Oberasbach 3:0