NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Vjera

DANAS JE SVETI LOVRO Slavimo sveca koji je navodno čuvao legendarni Sveti gral

Zaštitnik je Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, kuhara, pekara, komičara, mesara...

Br. pregleda: 1292

Autor: CroExpress

Sveti Lovro kršćanski je svetac rođen oko 225. godine u današnjoj Španjolskoj, u malom mjestu Huesca. Završio je školu u Zaragozi i tamo sreo papu Siksta II. Siksto ga je poveo u Rim i ondje ga zaredio za arhiđakona rimske crkve. Na toj dužnosti sveti Lovro bio je odgovoran za sve crkvene riznice, bavio se bibliotekarstvom te je sačinio popis svih članova rane Crkve i popis skrivenog crkvenog blaga. Prema legendi, među blagom bio je i Sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri.

Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, Lovro je sreo papu Siksta II. kada su ga vodili na pogubljenje i rekao mu: 'Gdje ideš, dragi oče bez svoga sina? Gdje se žuriš sveti svećeniče bez svoga đakona? Prije nisi nikada pohodio oltar žrtvovanja bez svoga sluge, a sada želiš to učiniti bez mene?' Papa je prorokovao 'da će ga slijediti nakon tri dana'.

Lovru su uhitili. Rimski prefekt dao mu je tri dana da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovro je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Sveti gral, prema nekim predajama, dao je vojniku koji ga je odnio u Španjolsku. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je, prema legendi, zavapio: 'Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!' (lat. 'Assum est, inquit, versa et manduca.')

U Rimu je na mjestu njegova mučenja izgrađena bazilika San Lorenzo fuori le mura, jedna od sedam rimskih bazilika. Zaštitnik je Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, kuhara, pekara, komičara, mesara, vatrogasaca, knjižničara, kožara, siromaha, studenata, učenika…

S obzirom da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, naziva se i 'suze sv. Lovre'. 

10.08.2017.

Savez Božji s Noom, izbavljenim od voda potopa

18.02.2018.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

ŽELITE MIRNO SPAVATI? Izmolite navečer ovu molitvu

16.02.2018.

Najbolji način za postići dobar san je kad se povrati nutarnji mir i srce sjedini s Bogom prije sna. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina