NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

17.12.2017
tekst
tekst

Vjera

DANAS JE SVETI LOVRO Slavimo sveca koji je navodno čuvao legendarni Sveti gral

Zaštitnik je Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, kuhara, pekara, komičara, mesara...

Br. pregleda: 1084

Autor: CroExpress

Sveti Lovro kršćanski je svetac rođen oko 225. godine u današnjoj Španjolskoj, u malom mjestu Huesca. Završio je školu u Zaragozi i tamo sreo papu Siksta II. Siksto ga je poveo u Rim i ondje ga zaredio za arhiđakona rimske crkve. Na toj dužnosti sveti Lovro bio je odgovoran za sve crkvene riznice, bavio se bibliotekarstvom te je sačinio popis svih članova rane Crkve i popis skrivenog crkvenog blaga. Prema legendi, među blagom bio je i Sveti gral, kalež iz kojeg je Isus pio na Posljednjoj večeri.

Za vrijeme rimskog cara Valerijana 258. godine, mnogi svećenici i đakoni su ubijeni, a bogatijim kršćanima oduzeta je imovina te su protjerani. Papa Siksto II. bio je među prvim žrtvama progona. Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, Lovro je sreo papu Siksta II. kada su ga vodili na pogubljenje i rekao mu: 'Gdje ideš, dragi oče bez svoga sina? Gdje se žuriš sveti svećeniče bez svoga đakona? Prije nisi nikada pohodio oltar žrtvovanja bez svoga sluge, a sada želiš to učiniti bez mene?' Papa je prorokovao 'da će ga slijediti nakon tri dana'.

Lovru su uhitili. Rimski prefekt dao mu je tri dana da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovro je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Sveti gral, prema nekim predajama, dao je vojniku koji ga je odnio u Španjolsku. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago. Osuđen je na smrt. Lovru su mučili pržeći ga na roštilju. Pri tome je, prema legendi, zavapio: 'Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite!' (lat. 'Assum est, inquit, versa et manduca.')

U Rimu je na mjestu njegova mučenja izgrađena bazilika San Lorenzo fuori le mura, jedna od sedam rimskih bazilika. Zaštitnik je Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, kuhara, pekara, komičara, mesara, vatrogasaca, knjižničara, kožara, siromaha, studenata, učenika…

S obzirom da se kiša meteora, zvana Perzeidi, događa otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza, naziva se i 'suze sv. Lovre'. 

10.08.2017.

Foto: Dormitio

BRAT NATANAEL IZ JERUZALEMA NAM OTKRIO 'U Svetoj Zemlji često razgovaram s Hrvatima'

14.12.2017.

Preko 17 tisuća prijavljenih imena za ovogodišnju Božićnu akciju ‘Nosim Tvoje ime u Svetoj noći u Betlehem'. Više>

Poravnite staze Gospodnje

10.12.2017.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Foto: ladylike.hr

DANAS JE BEZGRJEŠNO ZAČEĆE DJEVICE MARIJE Znate li što zapravo slavimo?

08.12.2017.

Često se zamjenjuje s doktrinom kada je Marija začela Isusa. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu