NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.02.2018
tekst
tekst

Zanimljivosti

SENZACIONALNO OTKRIĆE Arheolozi pronašli rodno mjesto trojice Isusovih apostola?

Foto: Catholic Man Night

Blizu rijeke Jordan.

Br. pregleda: 1451

Foto: Catholic Man Night

Autor: Hina/CroExpress

Izraelski i američki arheolozi vjeruju da su na obalama Galilejskog jezera pronašli rodno mjesto trojice apostola, Petra, njegovog brata Andrije i Filipa.

Arheolog Mordechai Aviam sa sveučilišta Kinneret smatra da je s američkim kolegama pronašao ostatke rimskog grada Juliasa, koji je po pisanju rimskog povjesničara Josipa Flavija izgrađen na ruševinama Betsaide, ribarskog sela na galilejskoj obali u kojem su po Evanđelju rođeni Petar, Andrija i Filip. Arheolozi desetljećima tragaju za ostacima Juliasa, a dosad su se istraživanja uglavnom svela na tri moguće lokacije. Sada imaju glavnog kandidata jer su iskapanjima nakon bizantskog došli do rimskog sloja. 

'Otkrili smo nešto lončarije, novčiće, i što je najvažnije, popločene ostatke rimskog kupališta. To pokazuje da se nije radilo o nekom malenom selu, nego o lokalitetu koji bi odgovarao gradu Juliasu', rekao je AFP-u Aviam.

'Vjerujemo da je ispod Betsaida', naglasio je. 

Nalazište, koje se nalazi na mjestu koje se danas naziva el-Araj, smješteno je blizu rijeke Jordan, nekoliko stotina metara od Galilejskog jezera. No, razina vode u jezeru u ono je doba bila puno viša nego danas. Mordechai Aviam nada se da će u daljnjim iskapanjima uspjeti doći do židovskog sloja i time potvrditi svoju teoriju. Nalazište do daljnjega neće biti otvoreno za javnost, rekao je.

08.08.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu