NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.08.2017
tekst
tekst

Zanimljivosti

FOTOGALERIJA Prošetali smo uskim ulicama i spektakularnom prirodom dvotisućljetnog hrvatskog grada

Foto: Zoran Stupar

Grad Krk izgrađen je na antičkim temeljima.

Foto: Zoran Stupar

Autor: Z.S.

Kad šećete uskim ulicama grada Krka, osobito ako niste s Jadrana, osjećat ćete se na trenutke kao da ste u nekom drugom vremenu. Stare ljepote grad je odlično sačuvao, a njegovu vizuru nije narušila modernizacija koja je, barem za oko laika, tekla s poštovanjem prema starom.Trg Kamplun

Grad Krk izgrađen je na antičkim temeljima. Njegov su raspored ulica definirali još Rimljani, postavivši dvije glavne ulice, cardo i dekumanus, upravo ondje gdje se i danas nalaze. Ostatke iz vremena Rimljana, pretpostavlja se iz 1. stoljeća, nalaze se u prizemlju kuće Vasilić, a riječ je o mozaiku iz rimskih termi. Grad se tijekom stoljeća razvija i raste, ali temeljni rimski raspored ostaje. Osim ostataka antičkih vremena, najzanimljivije su turistima obično gradske zidine, odnosno kaštel, koji je sagrađen u srednjem vijeku. Pogled sa zidina, koje vjekovima zapljuskuju valovi, je s jedne strane prema otvorenom moru, a s druge prema gradu. 

U blizini kaštela nalazi se i krčka katedrala i crkva sv. Kvirina, primjeri romaničke arhitekture koji su kroz povijest obogaćivani i venecijanskim utjecajem. Katedrala je bila više puta pregrađivana i dograđivana, što se i vidi u jedinstvenom stilu njene unutrašnjosti. Na njenom se baroknom zvoniku nalazi skulptura anđela. 


Prolaz kraj ulaza u katedraluU katedrali

Tijekom šetnje ulicama grada primijetit ćete da većina trgovina i restorana ne samo da ne narušava stari izgled grada nego ga često i obogaćuje svojim šarenilom i kreativnošću domaćih ugostitelja, umjetnika i trgovaca. 
Šetnja uzbrdo odvest će vas do Trga glagoljaša, gdje se nalaze dva predivna samostana, ali i nova škola, koja je na sjajan način uklopljena među stariju arhitekturu.

Naravno, tu je i predivna priroda. More je kristalno čisto, a plaže uglavnom kamenite i betonske. Na samo petnaestak minuta hoda od centra možete pronaći vlastiti kutak među stoljetnim kamenjem, uživati u samoći, suncu i osvježenju. 

Krk je grad koji se isplati posjetiti!

07.08.2017.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

MISTERIOZNE, TRAGIČNE I PREDIVNE Ovo je 10 najzanimljivijih hrvatskih legendi

14.08.2017.

O hrvatskom grbu, kruni kralja Tomislava, Divi Grabovčevoj... Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu

FOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart