NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

13.12.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MOŽE LI SE U NJEMAČKOJ DOBITI OTKAZ NA BOLOVANJU? Evo što morate znati o tome

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ima više vrsta otkaza koji se svi mogu svrstati pod otkaze zbog bolovanja.

Br. pregleda: 9731

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Stjepan Bingula

Svakodnevno čitam u raznim Facebook grupama kako se ljudi kunu da pod bolovanjem u Njemačkoj ne može nitko dobiti otkaz. To je jedna velika laž. Bolovanje vas ne spašava od otkaza.

Kada ste na bolovanju poslodavac plaća prvih šest tjedana punu plaću. Ovo ne vrijedi kod tek zaposlenih, jer postoji prijelazni rok od šest tjedana nakon početka rada kad ne plaća poslodavac nego zdravstveno osiguranje (Krankenkasse).

U prvih šest mjeseci, tj. na probnom roku (Probezeit), poslodavac vam može dati otkaz bez navoda razloga, a to vrijedi i za bolovanje. Niti jedan sud neće donijeti presudu u vašu korist, čak neće niti zaprimiti tužbu.

Nakon probnog roka poslodavac može također izreći otkaz, pa i pod bolovanjem. U tom slučaju radnik može na sudu podnijeti žalbu (Kündigungschutzklage), za što ima točno 21 dan od vremena primitka otkaza. Nakon 21 dan je otkaz pravovaljan. U takvim slučajevima sudovi odlučuju skoro uvijek da dobijete još jednu plaću.

Ali to ne znači da ste zaštićeni od otkaza zato što ste na bolovanju. Ako ste često kratko na bolovanju, otkaz je opravdan. Ako ste dugo na bolovanju, otkaz je opravdan. Ako firma ima do 10 radnika, otkaz je opravdan. Rijetko tko dobije na sudu zbog otkaza pod bolovanjem.

Ima više vrsta otkaza koji se svi mogu svrstati pod otkaze zbog bolovanja.

1. Personenbedingte Kündigung - vi, kao radnik, osoba, ste prečesto kratko na bolovanju ili ste dugo na bolovanju, poslodavac ima trošak na vas i blokirate radno mjesto.

2. Verhaltensbedingte Kündigung – vaše ponašanje u firmi, tj. van firme, kad ste na bolovanju, nanosi štetu poslodavcu i kolegama.

3. Betriebsbedingte Kündigung – slično kao prve dvije točke.

Zato ne vjerujte nikome tko vam kaže da ste zaštićeni na bolovanju od otkaza, pogotovo pridošlicama koji misle da znaju sve, jer će vam se to odbiti o glavu. Shvatite da poslodavac nije socijalna ustanova, nego privatno vlasništvo koje radi zbog profita, a vi ako ste na bolovanju mu uzimate taj profit i stvarate dodatne troškove.


Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.21.07.2017.

Ilustracija (foto: Pexels)

'ZAR MI JE TATA POGINUO DA BIH SLUŽIO NIJEMCU? Ali bolje i Nijemcu služiti i biti sit nego Hrvatu i biti gladan'

04.12.2017.

Mladi koji odlaze su pametni ljude koje se ne može zadržati praznim floskulama. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer