NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

MOŽE LI SE U NJEMAČKOJ DOBITI OTKAZ NA BOLOVANJU? Evo što morate znati o tome

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Ima više vrsta otkaza koji se svi mogu svrstati pod otkaze zbog bolovanja.

Br. pregleda: 10366

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Stjepan Bingula

Svakodnevno čitam u raznim Facebook grupama kako se ljudi kunu da pod bolovanjem u Njemačkoj ne može nitko dobiti otkaz. To je jedna velika laž. Bolovanje vas ne spašava od otkaza.

Kada ste na bolovanju poslodavac plaća prvih šest tjedana punu plaću. Ovo ne vrijedi kod tek zaposlenih, jer postoji prijelazni rok od šest tjedana nakon početka rada kad ne plaća poslodavac nego zdravstveno osiguranje (Krankenkasse).

U prvih šest mjeseci, tj. na probnom roku (Probezeit), poslodavac vam može dati otkaz bez navoda razloga, a to vrijedi i za bolovanje. Niti jedan sud neće donijeti presudu u vašu korist, čak neće niti zaprimiti tužbu.

Nakon probnog roka poslodavac može također izreći otkaz, pa i pod bolovanjem. U tom slučaju radnik može na sudu podnijeti žalbu (Kündigungschutzklage), za što ima točno 21 dan od vremena primitka otkaza. Nakon 21 dan je otkaz pravovaljan. U takvim slučajevima sudovi odlučuju skoro uvijek da dobijete još jednu plaću.

Ali to ne znači da ste zaštićeni od otkaza zato što ste na bolovanju. Ako ste često kratko na bolovanju, otkaz je opravdan. Ako ste dugo na bolovanju, otkaz je opravdan. Ako firma ima do 10 radnika, otkaz je opravdan. Rijetko tko dobije na sudu zbog otkaza pod bolovanjem.

Ima više vrsta otkaza koji se svi mogu svrstati pod otkaze zbog bolovanja.

1. Personenbedingte Kündigung - vi, kao radnik, osoba, ste prečesto kratko na bolovanju ili ste dugo na bolovanju, poslodavac ima trošak na vas i blokirate radno mjesto.

2. Verhaltensbedingte Kündigung – vaše ponašanje u firmi, tj. van firme, kad ste na bolovanju, nanosi štetu poslodavcu i kolegama.

3. Betriebsbedingte Kündigung – slično kao prve dvije točke.

Zato ne vjerujte nikome tko vam kaže da ste zaštićeni na bolovanju od otkaza, pogotovo pridošlicama koji misle da znaju sve, jer će vam se to odbiti o glavu. Shvatite da poslodavac nije socijalna ustanova, nego privatno vlasništvo koje radi zbog profita, a vi ako ste na bolovanju mu uzimate taj profit i stvarate dodatne troškove.


Stjepan Bingula je hrvatski iseljenik koji više od tri desetljeća živi u Münchenu. Administrator je Facebook grupa 'Nova budućnost u Njemačkoj' i 'Moj život sutra...Njemačka'.21.07.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

PRESUDA NJEMAČKOG SUDA Hrvatica ima pravo na Hartz IV i nakon godinu dana unatoč tome što je radila 'samo' Au-pair posao

22.02.2018.

Riječ je o poslovima gdje osoba živi s obitelji i pomaže im s djecom ili kućanskim poslovima u zamjenu za stan, hranu, džeparac... Više>

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI U SLOVENIJI Žive tamo stoljećima, ali ne priznaje im se nikakav status

21.02.2018.

U ponedjeljak održana 1. sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina