NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.11.2017
tekst
tekst

BiH

DODIK ZASTRAŠUJE POVRATNIKE Muslimane nazvao 'okupatorima' Podrinja

Foto: Hina/Tanjug

Reagirao visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Br. pregleda: 2479

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko optužio je u nedjelju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da svojim izjavama pokušava zastrašiti prognanike koji su se nakon rata odlučili vratiti domovima iz kojih su protjerani, upozorivši kako je takvo ponašanje nedopustivo i predstavlja jasno kršenje odredbi Daytonskog sporazuma.

Inzko je reagirao na Dodikov istup u mjestu Bratunac u istočnoj Bosni kada je 7. srpnja na okupljanju posvećenom Srbima koji su tamo poginuli u proteklom ratu proglasio ‘okupatorima’ Bošnjake koji su se unatoč patnjama kroz koje su prošli ipak odlučili vratiti u svoje prijeratne domove.

Dodik je ustvrdio kako nakon rata uz potporu različitih nevladinih organizacija koje pomažu povratak ‘muslimani (Bošnjaci) ponovo okupiraju Podrinje’.

Istočna Bosna u ratu od 1992. do 1995. godine bila je poprište najmasovnijih entičkih progona pri čemu su deseci tisuća Bošnjaka protjerani iz svojih domova a na tisuće su ih ubijene uključujući tu i one likvidirane u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) ranije se reagirali upozorenjem kako je Dodik ovakvim uvredama prešao crvenu crtu te su najavili kako će tražiti da stoga reagira i međunarodna zajednica.

‘Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke i vjerske netrpeljivosti ili mržnje. Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, temeljno je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog”, stoji u pisanoj izjavi visokog predstavnika Inzka.

Podsjetio je kako Aneks VII Daytonskog sporazuma jamči bezuvjetno pravo svim prognanima na povatak prijeratnim domovima.

Dodao je kako je jedini cilj istupa poput Dodikova zastrašivanje izbjeglica i prognanika što se ničim ne može opravdati.

17.07.2017.

RADNI POSJET Državni tajnici idu u Teslić, Žepče i Kornicu

13.11.2017.

Sastat će se s Puljićem i predstavnicima Hrvata. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Kupreška večer

FOTO: Croatia B. - Aldingen

FOTO: SV Perous - Croatia Bietigheim

FOTO: G2.3

FOTO: Susret hrvatskih studenata Njemačke

FOTO: Holywin u Stuttgartu

FOTO: Croatia Bietigheim - Bissingen

FOTO: Izlet Croatie Hamburg u Veliku Britaniju

FOTO: 5. susret čuvara hrvatske etno baštine

FOTO: Croatia B - Merklingen