NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.07.2018
tekst
tekst

BiH

DODIK ZASTRAŠUJE POVRATNIKE Muslimane nazvao 'okupatorima' Podrinja

Foto: Hina/Tanjug

Reagirao visoki predstavnik međunarodne zajednice.

Br. pregleda: 2975

Foto: Hina/Tanjug

Autor: Hina/CroExpress

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko optužio je u nedjelju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da svojim izjavama pokušava zastrašiti prognanike koji su se nakon rata odlučili vratiti domovima iz kojih su protjerani, upozorivši kako je takvo ponašanje nedopustivo i predstavlja jasno kršenje odredbi Daytonskog sporazuma.

Inzko je reagirao na Dodikov istup u mjestu Bratunac u istočnoj Bosni kada je 7. srpnja na okupljanju posvećenom Srbima koji su tamo poginuli u proteklom ratu proglasio ‘okupatorima’ Bošnjake koji su se unatoč patnjama kroz koje su prošli ipak odlučili vratiti u svoje prijeratne domove.

Dodik je ustvrdio kako nakon rata uz potporu različitih nevladinih organizacija koje pomažu povratak ‘muslimani (Bošnjaci) ponovo okupiraju Podrinje’.

Istočna Bosna u ratu od 1992. do 1995. godine bila je poprište najmasovnijih entičkih progona pri čemu su deseci tisuća Bošnjaka protjerani iz svojih domova a na tisuće su ih ubijene uključujući tu i one likvidirane u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) ranije se reagirali upozorenjem kako je Dodik ovakvim uvredama prešao crvenu crtu te su najavili kako će tražiti da stoga reagira i međunarodna zajednica.

‘Komemoracije nevinim žrtvama ratnih zločina, te genocid u Srebrenici, ne smiju se nikada koristiti kao platforma za raspirivanje etničke i vjerske netrpeljivosti ili mržnje. Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim vrijednostima ljudskog dostojanstva, zaslužuje svaku osudu, temeljno je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu ili preživjelog”, stoji u pisanoj izjavi visokog predstavnika Inzka.

Podsjetio je kako Aneks VII Daytonskog sporazuma jamči bezuvjetno pravo svim prognanima na povatak prijeratnim domovima.

Dodao je kako je jedini cilj istupa poput Dodikova zastrašivanje izbjeglica i prognanika što se ničim ne može opravdati.

17.07.2017.

Foto: Hercegovina.info

HERCEGOVINA ŽIVI ZA REPREZENTACIJU Posušak obojao kuću u crveno-bijele kvadrate

13.07.2018.

Nakon finala vidjet će se hoće li vrijednost njegove nekretnine dodatno skočiti u visine. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje