NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.02.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HDZ-OV ŠUKER U SUBOTICI 'Hrvatima u Srbiji ono što Srbi imaju u Hrvatskoj'

Foto: Hina/Daniel Kasap

Obljetnica DSHV-a.

Br. pregleda: 3504

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Saborski zastupnik HDZ-a i izaslanik predsjednika Sabora RH Ivan Šuker istaknuo je u subotu u Subotici, na proslavi 27. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), da Hrvatska neće odustati od zahtjeva da se političkim predstavnicima hrvatske manjine osiguraju zajamčeni mandati u Skupštini Srbije.

‘Vidjeli ste nervozne reakcije kada su naši ministri, predsjednik vlade i predsjednica države rekli da će Hrvatska, kada su budu otvarala određena poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, za Hrvate u Srbiji tražiti ono što Srbi imaju u Hrvatskoj’, rekao je Šuker u govoru pred okupljenim članovima i pristašama DSHV-a u Domu DSHV-a u Subotici.

‘Ništa drugo. Jer to su tekovine i vrijednosti europskih naroda’, dodao je, i podsjetio kako su srpskoj manjini u hrvatskom Saboru zajamčena tri zastupnička mandata, ‘bez obzira koliko ih je izišlo na izbore’.

Istaknuo je kako će Hrvatska kao članica EU-a iskoristiti mogućnost da s ‘određenim sredstvima koji su za prekograničnu suradnju – kao što to Mađarska radi za mađarsku manjinu ovdje – iskoristi svoje pravo da na isti način pomogne Hrvatima u Vojvodini’.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov zahvalio se na potpori predstavnicima hrvatske države i naveo kako hrvatska manjina očekuje da se razumiju njezine potreba te pomoć u rješavanju izazova pred kojima se nalazi.

On je istaknuo kako je DSHV najstarija i danas jedina aktivna politička stranka hrvatske zajednice u Srbiji.

‘I informiranje i obrazovanje na hrvatskom jeziku, kao i službena uporaba hrvatskog jezika te razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva među vojvođanskim Hrvatima bili bi puno siromašnije da nije bilo političkog djelovanja brojnih članova DSHV-a u proteklih 27 godina’, naveo je Žigmanov.

Među najvažnije ciljeve djelovanja on je među ostalima ubrojio zalaganje za institut zajamčenih mandata, jednakost u mogućnostima sudjelovanja u javnom životu i zapošljavanju, osobito u državnim institucijama i javnim ustanovama, te kvalitetu uvjeta života u naseljima u kojima Hrvate žive.

Okupljenima na skupu u dvorištu Doma DSHV-a obratio se i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je najavio konkretnu potporu sunarodnjacima u Vojvodini.

‘Svjestan sam kroz kakve ste muke i problema prolazili i kakve još imate. Smatram da ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj morate imati i vi ovdje. Spremni smo vam moralno i financijski pomoći. Već u devetom mjesecu organizirat ćemo sastanke na razini županije, a potom u ministarstvima i vladi Hrvatske, i potaknuti procese koji će vašu situaciju, vaš život olakšati’, poručio je Anušić.

16.07.2017.

Ilustracija (foto: Pixabay.com)

PRESUDA NJEMAČKOG SUDA Hrvatica ima pravo na Hartz IV i nakon godinu dana unatoč tome što je radila 'samo' Au-pair posao

22.02.2018.

Riječ je o poslovima gdje osoba živi s obitelji i pomaže im s djecom ili kućanskim poslovima u zamjenu za stan, hranu, džeparac... Više>

Foto: Hrvatiizvanrh.hr

HRVATI U SLOVENIJI Žive tamo stoljećima, ali ne priznaje im se nikakav status

21.02.2018.

U ponedjeljak održana 1. sjednica Povjerenstva za pitanje statusa Hrvata u Republici Sloveniji. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Zimska vježba MORH-a

FOTO: Lička večer u Gerlingenu

FOTO: Stepinčevo i duhovna obnova u Stuttgartu

FOTO: Stepinčevo u Münchenu

FOTO: Hrvoje Jurić u Stuttgartu

FOTO: Sljeme pod snijegom

FOTO: Kuća

FOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina