NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

23.09.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Europe

HDZ-OV ŠUKER U SUBOTICI 'Hrvatima u Srbiji ono što Srbi imaju u Hrvatskoj'

Foto: Hina/Daniel Kasap

Obljetnica DSHV-a.

Br. pregleda: 3159

Foto: Hina/Daniel Kasap

Autor: Hina/CroExpress

Saborski zastupnik HDZ-a i izaslanik predsjednika Sabora RH Ivan Šuker istaknuo je u subotu u Subotici, na proslavi 27. obljetnice Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), da Hrvatska neće odustati od zahtjeva da se političkim predstavnicima hrvatske manjine osiguraju zajamčeni mandati u Skupštini Srbije.

‘Vidjeli ste nervozne reakcije kada su naši ministri, predsjednik vlade i predsjednica države rekli da će Hrvatska, kada su budu otvarala određena poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije, za Hrvate u Srbiji tražiti ono što Srbi imaju u Hrvatskoj’, rekao je Šuker u govoru pred okupljenim članovima i pristašama DSHV-a u Domu DSHV-a u Subotici.

‘Ništa drugo. Jer to su tekovine i vrijednosti europskih naroda’, dodao je, i podsjetio kako su srpskoj manjini u hrvatskom Saboru zajamčena tri zastupnička mandata, ‘bez obzira koliko ih je izišlo na izbore’.

Istaknuo je kako će Hrvatska kao članica EU-a iskoristiti mogućnost da s ‘određenim sredstvima koji su za prekograničnu suradnju – kao što to Mađarska radi za mađarsku manjinu ovdje – iskoristi svoje pravo da na isti način pomogne Hrvatima u Vojvodini’.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov zahvalio se na potpori predstavnicima hrvatske države i naveo kako hrvatska manjina očekuje da se razumiju njezine potreba te pomoć u rješavanju izazova pred kojima se nalazi.

On je istaknuo kako je DSHV najstarija i danas jedina aktivna politička stranka hrvatske zajednice u Srbiji.

‘I informiranje i obrazovanje na hrvatskom jeziku, kao i službena uporaba hrvatskog jezika te razvoj kulturnog i umjetničkog stvaralaštva među vojvođanskim Hrvatima bili bi puno siromašnije da nije bilo političkog djelovanja brojnih članova DSHV-a u proteklih 27 godina’, naveo je Žigmanov.

Među najvažnije ciljeve djelovanja on je među ostalima ubrojio zalaganje za institut zajamčenih mandata, jednakost u mogućnostima sudjelovanja u javnom životu i zapošljavanju, osobito u državnim institucijama i javnim ustanovama, te kvalitetu uvjeta života u naseljima u kojima Hrvate žive.

Okupljenima na skupu u dvorištu Doma DSHV-a obratio se i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić koji je najavio konkretnu potporu sunarodnjacima u Vojvodini.

‘Svjestan sam kroz kakve ste muke i problema prolazili i kakve još imate. Smatram da ista prava koja srpska manjina ima u Hrvatskoj morate imati i vi ovdje. Spremni smo vam moralno i financijski pomoći. Već u devetom mjesecu organizirat ćemo sastanke na razini županije, a potom u ministarstvima i vladi Hrvatske, i potaknuti procese koji će vašu situaciju, vaš život olakšati’, poručio je Anušić.

16.07.2017.

Foto: hrvatiizvanrh.hr

IZASLANSTVO KULTURNOG I SPORTSKOG DRUŠTVA CRO VIENNA Predstavilo svoj plodonosni rad Državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske

22.09.2017.

Uzorito i najbolje sportsko društvo Hrvata u izvandomovinstvu jedino radi s čak 10 selekcija podmlatka. Više>

Ilustracija (foto: pixabay.com)

KAD ŽIVIŠ U STRANOJ ZEMLJI Nisi više stranac samo u zemlji u koju si otišao već i u onoj iz koje si došao

19.09.2017.

Uspijem proći ulicama svog grada, a da pritom ni jedno lice ne prepoznajem. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu