NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

21.03.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NOVI PRAVILNIK Nema više naknade za nezaposlenost ako tražite posao po Njemačkoj, Irskoj...

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Zakrpana 'rupa' u pravilima.

Br. pregleda: 24302

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Z.S.

Hrvatski zavod za zapošljavanje prošlog je mjeseca donio novi Pravilnik o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad. Njime se onemogućava dosadašnja praksa pojedinaca koji su se prijavili na Zavod, koristili naknadu za nezaposlenost, a za vrijeme njenog korištenja preselili u inozemstvo u potrazi za poslom.

Naime, prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje podrazumijeva se da nezaposlena osoba aktivno traži posao, uz pomoć Zavoda. Međutim, kako nezaposleni koji su imali pravo na naknadu za nezaposlenost nisu bili obavezni javljati se osobno, mogli su to činiti i mailom, istovremeno tražeći posao u nekoj drugoj zemlji.

Donošenjem novog pravilnika nezaposleni koji koriste novčanu naknadu se jednom mjesečno moraju osobno javljati svom savjetniku. Oni koji nemaju pravo na novčanu naknadu na individualne konzultacije dolazit će jednom u osam tjedana, a mogu se javiti i e-mailom, ali se u 12 tjedana moraju barem jednom osobno javiti.

Zanimljiv je novitet i sklapanje Sporazuma o uključivanju na tržište rada za dugotrajno nezaposlene osobe, odnosno one osobe koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci. Radi se o obvezujućem dokumentu koji mora sadržavati podatke o zanimanjima koje dugotrajno nezaposlena osoba može obavljati, aktivnostima koje će zajedno sa savjetnikom poduzimati u cilju aktivacije te učestalosti izvršavanja individualnih konzultacija.

14.07.2017.

Foto: Pixabay.com

VELIKA BRITANIJA UKIDA OGRANIČENJA ZA HRVATE Moći će slobodno raditi od 1. srpnja 2018.

20.03.2018.

Ova odluka znači da će hrvatski državljani od tog datuma u Britaniji biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada. Više>

NAJBOLJI GRADOVI ZA ŽIVOT Beč na vrhu, tu su i München, Frankfurt, Vancouver...

20.03.2018.

Grupa Mercer već 20 godina provodi svoje godišnje istraživanje. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Obnova u Grazu

FOTO: Hrvatska noć u Ditzingenu

FOTO: TSV Eltingen - Croatia bietigheim 0:2

FOTO: Croatia Bietigheim - Germania 2:1

FOTO: Nin

FOTO: Predsjednica u Argentini

FOTO: Rimac Concept 2

FOTO: Korizmena duhovna obnova za mlade u Stuttgartu

FOTO: Ivana Štimac u Cro-Cafeu

FOTO: Snježne skulpture u Osijeku