NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

16.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NOVI PRAVILNIK Nema više naknade za nezaposlenost ako tražite posao po Njemačkoj, Irskoj...

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Zakrpana 'rupa' u pravilima.

Br. pregleda: 24187

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Z.S.

Hrvatski zavod za zapošljavanje prošlog je mjeseca donio novi Pravilnik o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad. Njime se onemogućava dosadašnja praksa pojedinaca koji su se prijavili na Zavod, koristili naknadu za nezaposlenost, a za vrijeme njenog korištenja preselili u inozemstvo u potrazi za poslom.

Naime, prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje podrazumijeva se da nezaposlena osoba aktivno traži posao, uz pomoć Zavoda. Međutim, kako nezaposleni koji su imali pravo na naknadu za nezaposlenost nisu bili obavezni javljati se osobno, mogli su to činiti i mailom, istovremeno tražeći posao u nekoj drugoj zemlji.

Donošenjem novog pravilnika nezaposleni koji koriste novčanu naknadu se jednom mjesečno moraju osobno javljati svom savjetniku. Oni koji nemaju pravo na novčanu naknadu na individualne konzultacije dolazit će jednom u osam tjedana, a mogu se javiti i e-mailom, ali se u 12 tjedana moraju barem jednom osobno javiti.

Zanimljiv je novitet i sklapanje Sporazuma o uključivanju na tržište rada za dugotrajno nezaposlene osobe, odnosno one osobe koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci. Radi se o obvezujućem dokumentu koji mora sadržavati podatke o zanimanjima koje dugotrajno nezaposlena osoba može obavljati, aktivnostima koje će zajedno sa savjetnikom poduzimati u cilju aktivacije te učestalosti izvršavanja individualnih konzultacija.

14.07.2017.

Foto: Hina/Mario Strmotić

NOVA ZAMJENA U HRVATSKOJ Protiv Švedske bez Alilovića

16.01.2018.

Nakon dva odigrana kola Hrvatska ima maksimalna četiri boda, Švedska je druga s dva. Više>

Foto: Pixabay.com

AUSTRIJA USKORO MORA DONIJETI ODLUKU Hoće li dopustiti Hrvatima da se bez ograničenja zapošljavaju?

16.01.2018.

Hrvatski državljani sada trebaju dozvolu još jedino za rad u Velikoj Britaniji, Austriji, Nizozemskoj, Sloveniji i na Malti. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017