NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

NOVI PRAVILNIK Nema više naknade za nezaposlenost ako tražite posao po Njemačkoj, Irskoj...

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Zakrpana 'rupa' u pravilima.

Br. pregleda: 24398

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Z.S.

Hrvatski zavod za zapošljavanje prošlog je mjeseca donio novi Pravilnik o aktivnom traženju posla i raspoloživosti za rad. Njime se onemogućava dosadašnja praksa pojedinaca koji su se prijavili na Zavod, koristili naknadu za nezaposlenost, a za vrijeme njenog korištenja preselili u inozemstvo u potrazi za poslom.

Naime, prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje podrazumijeva se da nezaposlena osoba aktivno traži posao, uz pomoć Zavoda. Međutim, kako nezaposleni koji su imali pravo na naknadu za nezaposlenost nisu bili obavezni javljati se osobno, mogli su to činiti i mailom, istovremeno tražeći posao u nekoj drugoj zemlji.

Donošenjem novog pravilnika nezaposleni koji koriste novčanu naknadu se jednom mjesečno moraju osobno javljati svom savjetniku. Oni koji nemaju pravo na novčanu naknadu na individualne konzultacije dolazit će jednom u osam tjedana, a mogu se javiti i e-mailom, ali se u 12 tjedana moraju barem jednom osobno javiti.

Zanimljiv je novitet i sklapanje Sporazuma o uključivanju na tržište rada za dugotrajno nezaposlene osobe, odnosno one osobe koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih duže od 12 mjeseci. Radi se o obvezujućem dokumentu koji mora sadržavati podatke o zanimanjima koje dugotrajno nezaposlena osoba može obavljati, aktivnostima koje će zajedno sa savjetnikom poduzimati u cilju aktivacije te učestalosti izvršavanja individualnih konzultacija.

14.07.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Hodočašće u Lurd

FOTO: Kanadsko hrvatski folklorni festival

FOTO: Croatia Bietigheim - Perouse 6:0

FOTO: FSV 08 Bissingen - NK Croatia Bietigheim 3:4

FOTO: 60 godina HKM Stuttgart

FOTO: Prva pričest u HKM Beč

FOTO: 60. godišnjica HKM Stuttgart

FOTO: Etno festival u Vukovaru

FOTO: NK Croatia Bietigheim-SKV Rutesheim 6:1

FOTO: Prva pričest u HKM Stuttgart