NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

24.09.2017
tekst
tekst

Hrvatska

DEMOGRAFSKA REVITALIZACIJA Dogovorene mjere za usklađivanje poslovnog i privatnog života

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Negativni trendovi su se stvarali godinama.

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota izjavio je kako je Vijeće za demografsku revitalizaciju u četvrtak dogovorilo mjere vezane uz uređivanje i usklađivanje poslovnog i privatnog života, odnosno radnog vremena s tržištem rada na korist obitelji, a predviđa se i povećanje kapaciteta vrtića te daljnja institucionalizacija predškolskog odgoja i obrazovanja.

‘Nakon određenih mjera na području demografije i oporavka kroz mjere demografske politike, slijedeće mjere koje smo dogovorili tiču se predškolskog odgoja i obrazovanja, paketa mjera usklađivanja poslovnog i privatnog života, odnosno usluga za djecu i obitelj. Vezano za mjere koje se tiču predškolskog odgoja i obrazovanja, krenuli bi s povećanjem kapaciteta vrtića, daljnjom institucionalizacijom predškolskog odgoja i obrazovanja, ali i uređivanjem i usklađivanjem radnog vremena s tržištem rada’, izjavio je Strmota nakon sjednice Vijeća.

Vezano za mjeru usklađivanja privatnog i poslovnog života trebalo bi, kaže, voditi računa o smjernicama iz direktiva EU, a tu se u prvi plan stavljaju fleksibilni oblici radnog vremena, tzv. ‘family- friendly policies’, sve što se nadovezuje na tržište rada na korist samoj obitelji.

Strmota je naglasio kako već imaju zacrtan hodogram te kreću u pregovore s ljudima koji su zaduženi za vrtiće, odnosno s čelnicima općina i gradova čiju podršku očekuju i nadaju se konkretnim financijskim potporama kojima bi mogli pojačati tu mrežu predškolskog odgoja i obrazovanja. ‘Demografske mjere ne mogu same po sebi riješiti problem, one moraju paralelno pratiti ekonomsku priču da stvara jednu simbiozu na korist obitelji, stvaranje sigurnosti nakon koje se može govoriti o zasnivanju novih obitelji bez ugroza po svakodnevni život’, poručio je.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić naglasila je kako je dogovoreno da će se sjednice Vijeća održavati svaka dva mjeseca, a u rujnu će imati sastanak sa županima te predstavnicima gradova i općina, s obzirom da postoje i državne politike koje s njima treba zajedno razraditi. ‘Odredili smo tim koji će svakodnevno raditi, to će biti operativci imenom i prezimenom zaduženi iz svakog pojedinog ministarstva, s obzirom da za bilo koju mjeru treba imati i dobro razrađene zakonske podloge, odnosno izmjene zakona, a to je posao koji zahtijeva vrijeme’, dodala je.

Na upit koliko treba vremena da se riješi negativni demografski trend, ministrica je kazala kako je teško izračunati procjene, pogotovo što su mjere tek u primjeni. ‘Uz to što donosimo nove mjere, pratit ćemo postojeće kako se ostvaruju i kakvi su efekti, te ćemo u skladu s tim postupati. Negativni trendovi su se stvarali godinama unazad i tako ćemo svi zajedno nekoliko vlada unaprijed čekati da budu u punom efektu’, poručila je Murganić. Naglasila je da demografska revitalizacija nije zadatak samo jednog ministarstva, već se mora voditi kroz integriranu i usklađenu međuresornu suradnju. 

‘Nema mjere koja bi bila učinkovita i odmah dala rezultate. I gospodarski rast i nova, dobro plaćena mjesta su preduvjet za stvaranje novih mladih obitelji’, naglasila je ministrica.

14.07.2017.

Foto: Hina/Lana Slivar Dominić

PUPOVAC 'Inicijativa Markić i Đapića je napad na vladu desnog centra, Srbe, SDSS i mene'

22.09.2017.

Smatra da se želi ograničiti politički pluralizam. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Susret iseljenih Uzdoljana

FOTO: Germania - Croatia Bietigheim

FOTO: Velika Gospa

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, treći dan

FOTO: Sommerfestival der Kulturen

FOTO: IV. Hrvatske svjetske igre, drugi dan

FOTO: Pripreme Croatie Bietigheim

FOTO: Medvedgrad

FOTO: Tvrđava Minčeta

FOTO: Proslava u Bad Cannstattu