NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

18.07.2018
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

GRABAR-KITAROVIĆ IDUĆI MJESEC IDE U AUSTRALIJU Temelj sve bližih odnosa dviju zemalja je ugledna hrvatska zajednica 'Down Under'

Foto: predsjednica.hr

Susrela se s australskom ministricom vanjskih poslova.

Br. pregleda: 2660

Foto: predsjednica.hr

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministricu vanjskih poslova Australije Julie Bishop tijekom njezina službenog posjeta Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministrica Bishop ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima, bez otvorenih pitanja i u stalnom usponu nakon hrvatskog ulaska u članstvo Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, čemu svjedoči i prvi posjet jednog australskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj. Tome će dodatno pridonijeti i državni posjet Grabar-Kitarović Australiji u kolovozu ove godine. Temelj sve bližih odnosa između dviju zemalja trajno predstavlja ugledna i iznimno dobro uvezana hrvatska zajednica u Australiji.

Ministrica Bishop istaknula je veliki interes Australije za Inicijativu triju mora kao i njezine gospodarske projekte pri čemu je naglasila skoro preuzimanje primata od Države Katra u izvozu ukapljenog plina te brojne druge mogućnosti kojima bi se povećala međusobna trgovinska razmjena i australska ulaganja u Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je otvorenost za gospodarsku suradnju i u okviru Inicijative triju mora koja naglašava mogućnosti za ulaz australskih roba na srednjoeuropsko tržište kraćim putem preko jadranskih luka. Predsjednica Republike je istaknula kako je riječ o neformalnoj Inicijativi koja za cilj ima snažniju koheziju Europske unije kroz bolju infrastrukturnu povezanost jačajući time i konkurentnost srednjoeuropskih država.

Tijekom razgovora utvrđena su zajednička stajališta po mnogim pitanjima od obostranog interesa, od važne uloge Sjedinjenih Država u susjedstvu obiju zemalja, značaja globalne uloge Kine, do pitanja uspješne integracije različitih kultura i tradicija u suvremenim društvima.

11.07.2017.

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje

FOTO: 52. Tamburaški festival

FOTO: Fotografije navijača za CroExpress