NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

13.12.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Australije

GRABAR-KITAROVIĆ IDUĆI MJESEC IDE U AUSTRALIJU Temelj sve bližih odnosa dviju zemalja je ugledna hrvatska zajednica 'Down Under'

Foto: predsjednica.hr

Susrela se s australskom ministricom vanjskih poslova.

Br. pregleda: 2177

Foto: predsjednica.hr

Autor: Hina/CroExpress

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je ministricu vanjskih poslova Australije Julie Bishop tijekom njezina službenog posjeta Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministrica Bishop ocijenili su bilateralne odnose dviju zemalja izvrsnima, bez otvorenih pitanja i u stalnom usponu nakon hrvatskog ulaska u članstvo Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, čemu svjedoči i prvi posjet jednog australskog ministra vanjskih poslova Republici Hrvatskoj. Tome će dodatno pridonijeti i državni posjet Grabar-Kitarović Australiji u kolovozu ove godine. Temelj sve bližih odnosa između dviju zemalja trajno predstavlja ugledna i iznimno dobro uvezana hrvatska zajednica u Australiji.

Ministrica Bishop istaknula je veliki interes Australije za Inicijativu triju mora kao i njezine gospodarske projekte pri čemu je naglasila skoro preuzimanje primata od Države Katra u izvozu ukapljenog plina te brojne druge mogućnosti kojima bi se povećala međusobna trgovinska razmjena i australska ulaganja u Hrvatskoj.

Predsjednica Grabar-Kitarović potvrdila je otvorenost za gospodarsku suradnju i u okviru Inicijative triju mora koja naglašava mogućnosti za ulaz australskih roba na srednjoeuropsko tržište kraćim putem preko jadranskih luka. Predsjednica Republike je istaknula kako je riječ o neformalnoj Inicijativi koja za cilj ima snažniju koheziju Europske unije kroz bolju infrastrukturnu povezanost jačajući time i konkurentnost srednjoeuropskih država.

Tijekom razgovora utvrđena su zajednička stajališta po mnogim pitanjima od obostranog interesa, od važne uloge Sjedinjenih Država u susjedstvu obiju zemalja, značaja globalne uloge Kine, do pitanja uspješne integracije različitih kultura i tradicija u suvremenim društvima.

11.07.2017.

Foto: Glas hrvatske dijaspore

FOTO Charles Billich dobio Nagradu 'Glasa hrvatske dijaspore' za životno djelo za pomoć Hrvatskoj

11.12.2017.

U subotu, 9. prosinca 2017., u društvu brojnih uglednih gostiju iz australske zajednice. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Charles Billich

FOTO: Kao nekad pred Božić 2017

FOTO: Croatia B - Riexingen

FOTO: Nikolinje Stuttgart

FOTO: Croatia Bietigheim - TSV Grühnbül

FOTO: Sveta misa Buenos Aires

FOTO: Croatia B - Schwieberdingen

FOTO: Vukovar u Münchenu

FOTO: Vukovar

FOTO: Kupreška večer