NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.07.2018
tekst
tekst

Vjera

TKO MOŽE BITI KUM NA SAKRAMENTIMA? Fra Zvonko odgovara na često postavljano pitanje

the-dew-638110_1920

Ovo što slijedi je iz Zakonika kanonskog prava.

Br. pregleda: 5065

the-dew-638110_1920

Autor: fra Zvonko Tolić / HKM Stuttgart

Mnogi naši vjernici postavljaju pitanja, možda na njih i znajući odgovor, a tiče se kumstva na sakramentima. Tko može i pod kojim uvjetima biti kum na krštenju i krizmi? Koja je razlika između kuma i svjedoka? Koje uvjete treba netko imati da bi bio ‘kum’ na vjenčanju? Ta i mnoga druga pitanja mnogi vjernici postavljaju, premda imamo iskustvo da poneki to i znaju, samo što provjeravaju granice i mogućnosti.

Ovo što slijedi je iz Zakonika kanonskog prava (Codex iuris canonici) i odnosi se na cijelu Katoličku crkvu u svijetu, prema tome i na naše prilike i našu mjesnu Crkvu.

Zadaća je kuma ‘dijete zajedno s roditeljima predstaviti za krštenje i isto tako nastojati da krštenik provodi kršćanski život u skladu sa sakramentom krsta i da vjerno vrši s njim povezane obveze.’ (Kan. 872). Zbog toga je teološki važno i preporučljivo da bude ‘samo jedan kum ili jedna kuma ili i kum i kuma.’ (Kan. 872).

Uvjete koji se traže i koje treba ispuniti osoba kojoj se dopustilo preuzeti službu kuma su sljedeći, a propisuje ih kan. 872 § 1.:

1. da ga odredi sam krštenik ili njegovi roditelji ili onaj tko ih zamjenjuje ili, ako tih nema, župnik ili krstitelj i da je prikladan te da ima nakanu vršiti tu službu;

2. da je navršio šesnaestu godinu života, osim ako dijecezanski biskup odredi drugu dob ili ako župnik ili krstitelj smatraju da zbog opravdana razloga treba da se dopusti iznimka;

3. da je katolik, potvrđen i već pričešćen i da provodi život u skladu s vjerom i preuzetom službom;

4. da nije udaren nikakvom zakonito izrečenom ili proglašenom kanonskom kaznom (npr. katolik koji je iz bilo kojeg razloga napustio Katoličku crkvu, bez obzira na primljene sakramente, ne može biti kum);

5. da nije otac ili majka krštenika.

Paragraf 2. istog kanona naglašava da se ‘krštenoj osobi koja pripada nekatoličkoj crkvenoj zajednici’ (npr. pravoslavcu ili evangeliku) dopušta se da bude samo svjedok krštenja, i to jedino zajedno s katoličkim kumom.

Ovo su uvjeti za kumstvo na krštenju i krizmi. Ovdje je važno također istaknuti da kum na sakramentima ne može biti netko tko nije krizman, premda je primio sakramenat ženidbe.

Kad je govor o sakramentu vjenčanja, premda je uvriježeno mišljenje da je govor o kumovima, na vjenčanju su uvijek samo svjedoci.

Prema crkvenim propisima za ‘valjane su samo one ženidbe koje se sklapaju u prisutnosti mjesnog ordinarija ili župnika, ili svećenika ili đakona koje ovlasti jedan od njih dvojice, a i dvojice svjedoka (kan. 1108 - § 1.). Važno je naglasiti da su sami mladenci djelitelji sakramenta ženidbe, a drugi su sudjelovatelji ili svjedoci toga čina. Za valjanost je dovoljno da svjedoci imaju uporabu razuma, da su u stanju shvatiti o čemu se radi na samoj privoli te to posvjedočiti.

Svjedok može biti bilo tko, muško ili žensko, katolik, pripadnik druge kršćanske nekatoličke Crkve ili zajednice, nekrštena osoba, ateist,... Ipak se preporuča da svjedoci budu duhovno bliski mladencima.

Dakle, za sakramenat krštenja i potvrde ili krizme vrijede isti uvjeti i jasno propisana pravila, dok za ‘kum’, odnosno svjedok na crkvenom vjenčanju nema prevelikih uvjeta koje treba ispuniti.

10.07.2017.

Nije prorok bez časti doli u svom zavičaju

08.07.2018.

Evanđelje nedjeljom. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Saljska fešta

FOTO: Doček Vatrenih

FOTO: 16. Ninska šokolijada

FOTO: Misa na otvorenom

FOTO: Navijači prije utakmice

FOTO: Navijači u Moskvi

FOTO: Turnir Slavko Bagarić u Nürnbergu

FOTO: Brijuni

FOTO: Slavlje u iseljeništvu

FOTO: Slavlje za pamćenje