NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Kultura

(FOTOGALERIJA) HEUSENSTAMM Održan 26. hrvatski folklorni festival

Foto: IKA

Na festivalu je nastupilo deset dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica.

Br. pregleda: 1909

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

Tradicionalni 26. hrvatski folklorni festival, u sklopu kojeg je održan 4. dječji hrvatski folklorni festival, održan je u subotu 24. lipnja u Kultur - und Sportzentrum ‘Martinsee’ u Heusenstammu kod Offenbacha na Majni u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.  Na festivalu je nastupilo deset dječjih folklornih skupina iz hrvatskih katoličkih misija (HKM) i zajednica (HKZ) u Njemačkoj. 

Prije festivala Službu riječi predvodio je dušobrižnik u Hrvatskoj katoličkoj župi Frankfurt am Main fra Ivan Čikara, koji je na temelju evanđeoskog teksta o rođenju Ivana Krstitelja kazao kako su se mladi na festivalu okupili iz raznih hrvatskih misija u Njemačkoj, koji sada ovdje svi zajedno slavimo Boga na blagdan sv. Ivana Krstitelja, velikog čovjeka, koji je svojim životom proslavio Gospodina

Nakon Službe riječi pozdravljena je Domovina himnom ‘Lijepa naša’ uz pratnju skupine mladih iz Offenbacha. Pozdravne riječi uputili generalni konzul Generalnog konzulata RH u Frankfurtu Vladimir Duvnjak i gradonačelnik Heusenstamma Halil Öztas, koji su poželjeli sudionicima festivala puno uspjeha. Festival je otvorio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, koji je izrazio radost dolaskom mladih na festival u pratnji voditelja njihovih folklornih skupina, roditelja, svećenika, pastoralnih suradnica i suradnika (redovnica i laika), braće i sestara i prijatelja, te ljubitelja hrvatske folklorne baštine. Zahvalio je fra Ivanu Čikari na predvođenju Službe riječi i čestitao mu imendan uz prigodni dar.

U prosudbenoj komisiji bili su prof. Srebrenka Šeravić, folkloristica i bivša rukovoditeljica Odjela za kulturu Hrvatske matice iseljenika, i Iva Cvetko, koreografkinja i stručna voditeljica prema kriterijima Hrvatskoga društva folklornih koreografa i voditelja, koje su došle iz Zagreba. Folklorne skupine pjesmom i plesom pokazale su bogatstvo hrvatske tradicijske kulture, koja se njeguje u hrvatskim krajevima. Folklorna skupina HKM Offenbach izvela je dječje pjesme i igre Baranje.

Folklorna skupina HKM Gelsenkirchen-Bochum izvela je pjesme, plesove i igre Međimurja - ‘Piceki i koke’. Folklorna skupina HKZ Stuttgart-Bad Cannstatt izvela je pjesme i plesove Slavonije -’Slavonski motivi’. Folklorna skupina HKZ Ravensburg izvela je pjesme i plesove Međimurja. Folklorna skupina HKŽ Main-Taunus/Hochtaunus izvela je plesove Baranje. Folklorna skupina HKM Darmstadt izvela je plesove Međimurja. Folklorna skupina HKŽ München izvela je kolo iz Runovića - ‘Igraj kolo naokolo’. Folklorna skupina HKŽ Frankfurt am Main izvela je pjesme i plesove iz Međimurja – ‘Raca plava’. Folklorna skupina HKM Mainz izvela je pjesme i plesove Hercegovine – ‘Linđo’. Folklorna skupina HKZ Filderstadt izvela je dječje igre, pjesme i plesove Međimurja.

Na kraju je delegat Komadina zahvalio svim sudionicima i okupljenima, a potom su članice prosudbene komisije prof. Srebrenka Šeravić i Iva Cvetko uručile zlatne medalje predstavnicima skupina. Program je vodila Branka Barišić. Prof. Šeravić zahvalila je sudionicima festivala na izvrsnom nastupu, a nakon festivala članovi prosudbene komisije su voditeljima folklornih skupina osobno uputili stručnu riječ glede nastupa njihove skupine. U zabavnom dijelu nastupili su Tamburaški sastav iz HKZ Filderstadt ‘Ruža’ i DJ Ivan Bilandžija.

26.06.2017.

Clipboard01

HAJDUK Film o Mijatu Tomiću u Berlinu

15.01.2018.

Film je djelo bračnog para Mare i Branka Perić. Više>

Željka Lovrenčić

ŽELJKA LOVRENČIĆ Od Španjolske do Albanije promiče suvremenu hrvatsku književnost

09.01.2018.

Uz petnaest knjiga, u nekoliko zemalja španjolskoga govornog izričaja objavila je i pojedinačne prijevode (uglavnom) poezije hrvatskih autora. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich