NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.05.2018
tekst
tekst

Vjera

NAJSTARIJA REDOVNICA NA SVIJETU Preminula u 111. godini života

Youtube screenshot

Preko 85 godina bila je članica Družbe sestara Kćeri Sv. Kamila de Lellisa.

Br. pregleda: 3091

Youtube screenshot

Autor: Francisko Pavljuk

Redovnica Kamilijanka, sestra Candida Bellotti, preminula je u 111. godini života u matičnoj kući sestara kamilijanki u Lucci u Italiji. Ona je 20. veljače ove godine proslavila svoj 110. rođendan. Sestra Candida bila je najstarija redovnica na svijetu.

Preko 85 godina bila je članica Družbe sestara Kćeri Sv. Kamila de Lellisa ili popularno zvanih ‘Kamilijanki’. Isto tako toliko je godina djelovala u službi dvorbe bolesnika s obzirom da je ova redovnička zajednica bolnička Družba koja ima zadaću prvenstveno brinuti se o bolesnicima. Sestra Candida imala je još vrlo bistro pamćenje zadnjih godina, a sve je osvajala svojim duhom i simpatičnošću. Iako je doživljela već duboku životnu starost, još je uvijek bila koliko- toliko pokretna.

Kazala je da se za svoj životni izbor redovnice u ovih 85 godina nikada nije pokajala. Rođena je kao treće od desetero djece u obitelji, 20. veljače 1907. godine u Quinzano kod Verone u Italiji. Krsno ime joj je Alma. Otac joj je bio po zanimanju postolar, a majka domaćica. Odrasla je u skromnoj obitelji gdje je katolička vjera imala duboke korijene. Kao djevojka počela je izučavati zanat za krojačicu, međutim u svojoj dvadesetoj godini spoznala je svoj redovnički poziv. Njezin ispovjednik pokazao joj je put do ‘crvenog Križa’ sv. Kamila. U Družbu sestara Kamilijanki stupila je 5. siječnja 1931. godine. Nakon novicijata položila je 16. srpnja 1932. godine svoje prve redovničke zavjete u prisustvu tadašnjega nadbiskupa Lucce mons. Antonija Torrinija. Toga dana ovoj svečanosti i slavlju nitko iz njezine obitelji nije nazočio budući da je neposredno prije toga bio smrtni slučaj u obitelji. No, njezine sestre i poglavarica pobrinuli su se, te su sestri Candini uljepšali ovaj lijepi dan.

Kao redovnica djelovala je u Forte dei Marmi, Rimu (gdje je izučila školu za njegovateljicu), Turinu, Camaiore i Viareggio. Bila je i magistra za nove sestre koje su stupale u Družbu. U jubilarnoj godini 2000. umirovljena je kao 93. godišnjakinja te je premještena u matičnu kuću sestara u Lucci. Neumorna je bila svih zadnjih godina života i bila je još puna redovničkog života. Duhovno i tjelesno je bila aktivna, a njezinim susestrama nije nedostajalo njezinih šala, smijeha i ljubaznosti. Za svoj 100. rođendan hodočastila je u Lurd. A za 107. rođendan 2014. godine bila joj je jako velika radost misu slaviti s papom Franjom u kapeli doma svete Marte i nakon mise kratko se susresti s njim. Taj rođendan proslavila je baš u godini kada se slavila 400. obljetnica smrti njezinog redovničkog utemeljitelja Sv. Kamila de Lellisa.

Sestra Candida je bila izuzetan primjer duhovnog zvanja u smislu sv. Kamila de Lellisa, svjedočanstvo kamilijanske duhovnosti i njezina velika zauzetost i briga za bolesnike. Kazala je da joj je najomiljenija molitva Gospina krunica, ali tijekom dana često i više puta moli sljedeći kratki zaziv i molitvu: ‘Gospodine, hvalim Te, slavim Te, častim Te i zahvaljujem Ti za Tvoju ljubav i milosrđe’. Kratka molitva koju je lako upamtiti. Na svoj život gledala je kao Božji dar te govorila: ‘Treba osluškivati glas Kristov i usmjeriti se Njegovoj volji. Ja sam si cijeli svoj život govorila: Tamo gdje me Gospodin pošalje, ondje je točno, ondje mi je mjesto’.

U svojih 110. godina života doživjela je deset poglavara katoličke crkve, a za sadašnjeg papu Franju kaže da mu pripadaju sve naše misli i molitve: ‘Samo tko radost poznaje, sebe da približi Gospodinu, može razumjeti kolika je obilna i velika Njegova ljubav prema nama i koliko mira nam daje srcu’. I svoj ovogodišnji rođendan proslavila je sa braćom kamilijancima i sestrama kamilijankama te sa svetom misom zahvalnicom. Ove joj je godine papa Franjo i pismeno čestitao rođendan, a rođendanskom slavlju nazočio je i biskup Talijanske biskupije Lucca mons. Benvenuto Italo Castellani te provincijalka kamilijanki sestra Giuliana Fracasso. Sestra Candida Bellotti proslavila je bila i svoj 110 rođendan u godini kada se slavi 150. obljetnica smrti utemeljiteljice kamilijanki Blažene Marije Domenica Brun Barbanti.  

22.06.2017.