NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

28.06.2017
tekst
tekst

Hrvati iz Sjeverne Amerike

DOK MU MRTVE GROBAK KRIJE Na groblju u New Orleansu pronašli smo hrvatske junake

Foto: Antonija J.

Spomen obilježja mrtvima.

Br. pregleda: 5244

Foto: Antonija J.

Foto: Antonija J.

Foto: Antonija J.

Foto: Antonija J.

Autor: Z.S.

Na groblju Saint Louis No. 3 u New Orleansu, kao i na mnogim grobljima diljem SAD-a, mogu se pročitati hrvatska prezimena. Ljudi koji su davnih dana otišli iz svoje domovine u potrazi za boljim životom preko oceana postali su Amerikanci, ali nisu zaboravili svoje korijene.

Šećući grobljem Saint Louis broj tri, jednim od tri rimokatolička groblja koja nose isto ime, u najvećem gradu Louisiane, naišli smo na dva zanimljiva spomenika.

Prvo je spomen obilježje podignuto 'junacima domovinskog rata' od strane Hrvatskog dobrotvornog društva Louisiane, u sjećanje na one članove društva koji su dali živote u službi svoje zemlje, Sjedinjenih Američkih Država, 'Zahvalno članstvo prisjeća se onih koji su žrtvovali svoje živote da sačuvaju slobodu drugih. Ovaj spomenik je svjedočanstvo njihove hrabrosti i predanosti', stoji na spomeniku, uz poruku na hrvatskom jeziku: 'Slava junacima Domovinskog rata'.

Riječ je o sedmorici mladića koji su ginuli u raznim ratovima, od 1863. godine gdje je u bici kod Gettysburga život ostavio George Petrovic, do marinca Josepha Sercovicha, koji je poginuo 1966. godine u Vijetnamu.

Drugi grob podignulo je 'Sjedinjeno slovinsko družtvo od dobročinstva' 9. travnja 1876. godine. Tu su grobovi obitelji Gerica, Marcev, Krajina, Zibilich, Nikolac... Na spomeniku se može pročitati i poruka o Hrvatima kao 'jednokrvnoj braći od rodoljubnosti vođeni' koji dižu ovaj spomenik 'za njihove kosti'.

New Orleans bio je jedno od prvih mjesta na koja su Hrvati počeli u 19. stoljeću dolaziti u SAD. Mnogi od njih bili su mornari i ribari. I u novoj domovini radili su u ribarskoj industriji, a poznati su i po tome što su uzgajali kamenice u karakterističnim močvarama i sporim tokovima rijeka Louisiane (bayou).

Možda najpoznatiji hrvatski useljenici u New Orleans su supružnici Drago i Klara Cvitanovich koji su otvorili nekoliko restorana poznatih po kamenicama nakon što su 1961. preselili u ovaj grad. 

19.06.2017.

Foto: South Omaha Mural Project

USRED SAD-A U američkoj Omahi u nedjelju se otvara ovaj predivan hrvatski mural

23.06.2017.

Nebraska je savezna država u samom središtu SAD-a. Više>

Foto: Ravnateljstvo dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu

VIDEO, FOTO Velik broj Hrvata iz SAD bodrio reprezentaciju u Los Angelesu

28.05.2017.

Utakmica je završila hrvatskom pobjedom 2:1. Više>

Foto: Robert Herjavec

(VIDEO) EMOTIVNA ISPOVIJEST Odrastao je u siromaštvu u Hrvatskoj, danas je poslovna i TV zvijezda: 'Opravdao sam žrtvu svojih roditelja'

11.05.2017.

Herjavec je jedna od zvijezda popularnog američkog 'reality show'-a 'Shark Tank'. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Tijelovo u Korntalu

FOTO: Sv. Ante u HKM Stuttgart

FOTO: Hamburg za Vukovar

FOTO: Proslava naslova u Bietigheimu

FOTO: Hodočašće Hrvata u Lourdes

FOTO: Croatia Bietigheim osvojila prvenstvo

FOTO: Dan oružanih snaga

FOTO: Komemoracija na Bleiburgu

FOTO: Sinjska alka u Vukovaru

FOTO: Kotorvaroška večer u Stuttgart-Degerloch 2017.