NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

20.01.2018
tekst
tekst

Vijesti iz misija

TIJELOVO I DAN ŽUPE U KELKHEIMU 'Prebrzo zaboravljamo što nam je Gospodin dao, što mi imamo, a što invalidi i drugi koji su bolesni nemaju'

Foto: IKA

Misno slavlje predvodio je i propovijedao dušobrižnik u HKŽ München fra Petar Komljenović.

Br. pregleda: 1479

Foto: IKA

Autor: IKA/CroExpress

Hrvatska katolička župa (HKŽ) Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu tradicionalno je proslavila Tijelovo i Dan župe u četvrtak 15. lipnja ispred Bergkapelle u Hofheim am Taunus.

Misno slavlje predvodio je i propovijedao dušobrižnik u HKŽ München fra Petar Komljenović, u zajedništvu s domaćim župnikom fra Marinkom Vukmanom.

U propovijedi je fra Petar istaknuo kako nas Bog poziva da se sjećamo svih dobročinstava njegovih i da ne zaboravimo što je nama učinio.

'Osjećamo li se možda kao stranci i tuđinci u ovoj zemlji, odvojeni od domovine, samo radimo kao robovi za druge? Nemamo dobar posao, nemamo dovoljno novaca, nemamo odgovarajući stan, nemamo pravoga muža ili ženu, samo radimo, mučimo se i nemamo skoro ništa od života? Samo posao, stres, brige i svađe, bez slobodnog vremena, bez prave slobode i bez istinske sreće i mira?

Ako možda tako razmišljamo u sebi, onda nam Bog jednostavno kaže: ‘Sjećaj se!’ Prvo se sjeti svoga zemaljskog života. Sjeti se zraka koji udišeš i tijela koje imaš. Jesi li danas zahvalio Bogu za svoje oči kojima gledaš Božju prekrasnu prirodu? Jesi li zahvalio za svoje uši kojima slušaš zvukove prirode, glasove životinja, riječi svojih bližnjih i pjesme koje vesele tvoje srce? Jesi li zahvalio za svoju dušu, za svoju pamet, svoje osjećaje, svoju slobodu i svoje srce kojim možeš ljubiti Boga i bližnega svoga?

Prebrzo zaboravljamo što nam je Gospodin dao, što mi imamo, a što invalidi i drugi koji su bolesni nemaju. Ako se ne sjećaš, onda pitaj svoje roditelje. Pitaj svoju majku, koja te nosila devet mjeseci pod srcem, koja te rađala u teškim porođajnim bolovima, hranila te, kupala te, čuvala i brinula se za tebe, dan i noć, a da nisi ni bio svjestan što je ona sve za tebe učinila. Pitaj svoga oca koji je dan za danom išao na posao, mučio se, trudio se i radio godinama za tebe i svoju obitelj, da vas može prehraniti i osigurati vam i život i školu i sretnu budućnost.

Koliko djece na svijetu umire od gladi želeći jesti ono čime su te hranili tvoji roditelji? Koliko djece bi željelo završiti školu i obrazovanje koje su tebi omogućili tvoji roditelji? Sjeti se i svojih predaka. Sjeti se onih čiji veliki trud uživaš. A da ne govorimo o našim braniteljima. Koji su svojom krvlju i svojim životima branili našu domovinu. Njihova je hrabrost i ljubav sačuvala slobodu naše domovine. Koliko njih je bilo okrutno, nehumano mučeno, izbičevano i ubijeno? Koje su muke, strahove, napore i žrtve oni morali podnijeti da bi mi danas mogli ići mirno i sigurno na naš godišnji odmor? Kojom kolicinom krvi je plaćena sloboda i mir nase domovine?

Sjećaj se, Izraele – sjećaj se Crkvo svojih branitelja. Ne samo zemaljskih, nego i duhovnih. Sjećaj se svojih svećenika koji su branili i sačuvali našu katoličku vjeru, našu hrvatsku kulturu i naš materinski jezik ovdje u inozemstvu. Sjećaj se svojih svećenika i fratara i nemoj zaboraviti onoga tko te krstio, tko te pričestio i tko ti daje već godinama Božje sakramente. Kroz čije si ruke primio vodu krštenja, oproštenje grijeha, novorođenje i Duha Svetoga. Tko te poučavao u vjeri, pripremao na sv. potvrde i uputio te u život? Tko je blagoslovio tvoj brak, krstio tvoju djecu i poučava i njih o putu spasenja? Tko je godinama Hrvatima nudio utočište i malu oazu slobode i domovine u inozemstvu? Zato nemoj zaboraviti svoje pastire koji dan danas okupljaju svoje ovce u krilu majke Crkve gdje ih Bog hrani najboljom pšenicom i vinom.

Da, i ti Kelkheime, sjeti se i svoga župnika fra Marinka Vukmana koji već više od 30 godina služi Bogu, Crkvi i narodu u Njemačkoj. Budimo i mi branitelji – branimo našu vjeru, našu kulturu, naš jezik, naš narod i našu Crkvu, jer mi smo ta Crkva. Mi smo jedno tijelo i jedna sveta, katolička obitelj u Kristu. Za nju ne vrijedi samo živjeti, nego i dati svoju krv za nju kao što je to učinio naš Gospodin Isus Krist', kazao je u propovijedi fra Petar Komljenović.

Na kraju misnog slavlja bio je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom te blagoslov vozača i automobila.

Nakon ručka priređen je duhovno-kulturni program. U programu su nastupili su: dječji zbor, djeca iz Hrvatske dopunske nastave, mala folklorna skupina, pobjedjednici Dječjeg fesivala 'Mikrofon je vaš', srednja folklorna skupina, velika folklorna skupina te plesna skupina 'No limit'. Program je vodila učiteljica Smiljana Veselić-Vučina.

Nakon duhovno-kulturnog programa priređen je zabavni program. Prihod od proslave u iznosu od 3500 eura namijenjen je siromašnim studentima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

16.06.2017.

Foto: Mirko Lissa Vodanović

NAJMLAĐI HRVATSKI MISIONAR Tek mu je 28, a već brine o Hrvatima i siromašnima u glavnom gradu Perua

09.01.2018.

Vlč. Marko posjetio je 8. siječnja Nacionalni misijski ured u Zagrebu. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu

FOTO: Charles Billich