NEWS FOR CROATIANS LIVING ABROAD

22.01.2018
tekst
tekst

HR Iseljeništvo

ZAŠTO I ZAPOSLENI HRVATI ODLAZE VAN? Dio odgovora leži u ovom izvještaju

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Hrvatska među zemljama gdje se ponavljaju kršenja prava radnika.

Br. pregleda: 12441

Ilustracija (foto: pixabay.com)

Autor: Hina/CroExpress

Broj zemalja u kojima su radnici žrtve fizičkog nasilja i prijetnji porastao je za deset posto u samo godinu dana, pokazuje godišnji Globalni indeks prava Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC), koji Hrvatsku rangira u kategoriju zemalja s opetovanim kršenjima radničkih prava.

Izvještaj pokazuje kako se u globalnoj ekonomiji interesi kapitala stavljaju ispred interesa radnika, pri čemu 60 posto zemalja isključuje čitave kategorije radnika iz radnoga zakonodavstva. Napadi na članove sindikata dokumentirani su u 59 zemalja, priopćio je u srijedu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Tri četvrtine zemalja uskraćuje pravo na štrajk

ITUC-ov Globalni indeks prava 2017. rangira 139 zemalja u odnosu na 97 međunarodno priznatih indikatora kako bi se ocijenilo gdje su prava radnika najbolje zaštićena kroz zakonodavstvo i u praksi.

Nalazi izvještaja pokazuju da 84 zemlje isključuju skupine radnika iz radnoga zakonodavstva, više od tri četvrtine zemalja uskraćuje svim ili nekim radnicima pravo na štrajk, a isto toliko zemalja uskraćuje svim ili nekim radnicima kolektivno pregovaranje.

Od 139 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, njih 50 uskraćuje ili ograničava slobodu govora i slobodu okupljanja. Sindikalisti su ubijani u 11 zemalja.

Najgori za radnička prava Bangladeš, Kolumbija, Egipat...


Prema izvještaju, najgorih deset zemalja za radnička prava su Bangladeš, Kolumbija, Egipat, Gvatemala, Kazahstan, Filipini, Katar, Južna Koreja, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Iako u Europi, u usporedbi s ostatkom svijeta, sindikati imaju snažniju ulogu i postoji jača kultura i tradicija industrijskih odnosa, posebice u državama članicama Europske unije, što se odražava i u nižoj razini kršenja prava, ipak su godine oštrih mjera štednje dovele do snižavanja prava radnika i slabljenja prava na kolektivno pregovaranje.

Pala je pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima, kolektivno je pregovaranje decentralizirano na razinu tvrtki, a sve se to negativno odrazilo na korištenje prava na kolektivno pregovaranje.

Hrvatska među zemljama gdje se ponavljaju kršenja prava

Hrvatska se našla u kategoriji zemalja u kojima se ponavljaju kršenja prava, s nešto slabijim kolektivnim radnim pravima i u kojima vlade i poslodavci opetovano napadaju određena prava i potkopavaju borbu sindikata za bolje uvjete rada radnika, prije svega pravo na kolektivno pregovaranje.

Od europskih zemalja uz Hrvatsku su u toj skupini i Belgija, Češka, Irska, Estonija, Litva, Latvija, Španjolska, Švicarska, Makedonija i Crna Gora.

Glavna tajnica ITUC-a Sharan Burrow ocjenjuje kako je ekonomska nejednakost na rekordno visokim razinama u modernoj povijesti. Upozorila je da to što se radnicima negiraju osnovna prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje za pravedan udio i raspodjelu, zajedno sa sve većim ograničavanjima slobode govora, ‘daje vjetar u leđa populizmu i prijeti samoj demokraciji’.

‘Vlada mora preuzeti svoju odgovornost i vladati za ljude, za radnike, a ne samo za interes krupnog kapitala’, naglasio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel. Kolektivno pregovaranje na svim razinama je ključni alat za osiguranje pravednosti i oporavka svih, a ne samo privilegiranih, kaež Novosel. pa će SSSH ustrajno podsjećati Vladu i poslodavce na obvezu poštivanja radničkih prava.

15.06.2017.

Foto: čitateljica Dalmacijadanas.hr

(FOTO) ČOVJEK VRUĆE KRVI Na Kamešnici, usred surove zime, susreli planinara u kratkim hlačicama

22.01.2018.

Planinara su susreli na oko 1600 metara nadmorske visine. Više>

Foto: Thomas Lehmann / Wikimedia commons

GUVERNER AUSTRIJSKE POKRAJINE APELIRA 'Hrvatima produžiti ograničenje za rad do 2020.'

22.01.2018.

Niessl kaže da je pritisak na tržište rada Burgenlanda ionako velik. Više>

Izdanje br. 39

CroExpress u PDF izdanju!

Izdanje: 09.04.2014.

PreuzmiFOTO: KUD Stuttgart na Sajmu turizma

FOTO: Lidija Jahr Weis izložba

FOTO: Nova godina

FOTO: Božić u iseljeništvu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božić u Zagrebu

FOTO: Božićna drvca

FOTO: KUD Krešimir u Mostaru

FOTO: Duhovna obnova Mittelbaden

FOTO: Hrvati u Peruu